Unikátna výstava o energii budúcnosti bude aj na Slovensku!

Redakcia | 11. január 2011

Viete, čím budú svietiť ďalšie generácie? Videli ste už, ako funguje plazmová guľa? Dokáže horúca plazma levitovať?

Viete, čím budú svietiť ďalšie generácie? Videli ste už, ako funguje plazmová guľa? Dokáže horúca plazma levitovať? Počuli ste o jadrovej fúzii ako o novom zdroji energie budúcnosti? Odpovede na tieto zaujímavé otázky sa dozviete od 5. januára do 18. februára 2011 v nákupnom centre Avion Shopping Park. Najväčšie bratislavské nákupné centrum totiž hostí unikátnu výstavu Európskej komisie: Fusion Expo – Fúzia - energia budúcnosti. Laici aj študenti sa zrozumiteľným spôsobom dozvedia, ako funguje plazma a čo prinesie ľudstvu jadrová fúzia. Návštevníci nákupného centra bez rozdielu veku sa môžu zapojiť do rôznych interaktívnych pokusov ako napríklad dotknúť sa plazmovej gule či vidieť 3D prezentácie.

„Ide o zaujímavú výstavu, ktorá už niekoľko rokov putuje po celej Európe, a Slovensku sa podarilo ako jedinému z okolitých štátov prezentovať tento unikátny projekt až celé dva mesiace. Sme radi, že Avion Shopping Park je pre svojich návštevníkov miestom nielen na nákupy, ale ponúka návštevníkom všetkých vekových kategórií aj zaujímavé podujatia na voľné chvíle,“ povedala Mária Achbergerová, marketingová manažérka Avion Shopping Parku.

Malí aj veľkí návštevníci výstavy sa pútavou formou dozvedia, čo znamená jadrová fúzia pre budúcnosť ľudstva. „Chceme fúziu a jej výskum predstaviť ako oblasť verejného záujmu a ako oblasť, o ktorej má verejnosť právo spolurozhodovať, k čomu potrebuje informácie z prvej ruky,“ vysvetlil doc. RNDr. Ján Boďa, CSc., dekan Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského, ktorá ako zástupca Asociácie EURATOM CU priniesla výstavu na Slovensko. Putovnú výstavu FUSION-EXPO pripravila EFDA – Európska dohoda pre rozvoj fúzie.

Aký je program výstavy Fúzia – energia budúcnosti?
Školáci
sa v dňoch školského vyučovania napríklad dozvedia, ako funguje plazmatická guľa, prečo vypálená žiarovka svieti v mikrovlnke, čo je supravodivosť a plazma. Odborníci školákov  hravým spôsobom zasvätia do tajov jadrovej fúzie a jej vplyvov na životné prostredie. 

Pre širokú verejnosť organizátori pripravili každú stredu o 18.00 hod. zaujímavé diskusie so špičkovými vedcami. Laici sa tak dozvedia, kedy začne ľudstvo využívať fúziu ako zdroj energie alebo prečo sa v jadrovej elektrárni v Černobyle stala havária. Odborníci objasnia návštevníkom centra, čo je supravodivosť, prečo je potrebná vo fúznom reaktore, ale aj ako sa dá využiť v elektronike. Presný harmonogram diskusií bude priebežne aktualizovaný na www.fusionexpo.sk. Na stránke bude k dispozícii aj elektronická rezervácia návštevy výstavy a sprievodných programov pre školy.

Sprievodným podujatím FUSION-EXPO bude výstava najlepších obrázkových vtipov a komiksov zo súťaže SCHOLA LUDUS – Obrázkový vedecký vtip 2010 – Energia.

O výstave FUSION-EXPO
FUSION-EXPO je putovná výstava Európskej komisie, ktorá od roku 2006 jednoduchým a zrozumiteľným spôsobom približuje jadrovú fúziu ako energetickú technológiu akceptovateľnú z hľadiska životného prostredia, bezpečnosti aj udržateľnosti. Výstava predstavuje aj európske zariadenia na výskum fúzie, približuje medzinárodný výskumný projekt ITER a predpokladanú funkčnosť elektrárne využívajúcej jadrovú fúziu. V projekte ITER sú zapojení vedci z EÚ, Číny, Indie, Japonska, Južnej Kórey, Ruska a USA. Viac informácií nájdete na www.fusion-expo.si.

O Fakulte  matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave 
Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK je na prvom mieste v rebríčkoch kvality vzdelávania  a výskumu prírodovedne zameraných vysokých škôl na Slovensku podľa ARRA. Medzi najznámejšie projekty fakulty patria: výskum Marsu v rámci NASA, projekt Princetonskej univerzity – kvantové počítače a prenos informácie laserom, spolupráca s GSI Darmstadt – objavenie nových prvkov s atómovým číslom vyšším ako 110, spolupráca s medzinárodným pracoviskom CERN – príprava experimentov na najväčšom urýchľovači častíc na svete, výstavba bratislavského Mosta Apollo a projekt virtuálnej Bratislavy. Fakulta disponuje množstvom fyzikálnych laboratórií, astronomickým a geo­fyzikálnym observatóriom v Modre-Harmónii. Viac informácií o fakulte nájdete na www.fmph.uniba.sk.
 
Avion Shopping Park v Bratislave
Avion Shopping Park Bratislava je najväčším nákupným centrom v Bratislave. Je zameraný na pohodlný nákup celej rodiny. Avion Shopping Park bol otvorený v apríli 2002. Súčasná prenajímateľná plocha je 84 000 m2. Medzi hlavných nájomníkov patrí IKEA, ktorá je kotevným nájomníkom centra, ďalej Hypernova, Gigasport, H&M, C&A, Marks & Spencer, Peek&Cloppenburg, Datart, Zara, Intersport a Electroworld. Celkovo sa v centre nachádza 155 obchodov, 15 reštaurácií a kaviarní. Návštevníkom je k dispozícii 3 200 bezplatných parkovacích miest, klzisko s celoročnou prevádzkou, detský kútik s odborným dohľadom a množstvo iných detských atrakcií. Viac informácií nájdete na www.avion.sk.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: