Týždeň modrého gombíka

Redakcia | 17. máj 2009
Týždeň modrého gombíka

Unicef organizuje zbierku na financovanie dopravy vakcín proti tetanu do Laosu.

účel zbierky: financovanie dopravy vakcín proti tetanu do Laosu
termín zbierky:

  • 18. – 24. máj 2009 v uliciach slovenských miest a prostredníctvom partnerov
  • máj-jún – formou SMS správy v sieti Orange Slovensko
  • celoročne – dobrovoľný príspevok na určený účet

 

PREČO TETANUS?
Tetanus je choroba, ktorú vnímame ako ojedinelé riziko, pretože sme všetci zaočkovaní. To, čo sa u nás pokladá za raritu, je ešte stále v 47 krajinách sveta veľkým problémom.

„Vôbec prvý prípad novorodeneckého tetanu som videl pred 23 rokmi v Zambii,“ tvrdí Dr. Francois Gasse, hlavný odborník UNICEF-u na tetanus rodičiek a novorodencov, ktorý je v tejto oblasti medicíny celosvetovo považovaný za popredného odborníka a autoritu. „Prišla za nami matka s úplne maličkým bábätkom zabaleným do plachty. Lekár plachtu rozbalil a ja som zbadal tvár dieťatka skrivenú neuveriteľnou bolesťou. To bábätko mohlo mať 6 alebo 7 dní a trpelo neznesiteľnými kŕčmi. Malo zovreté rúčky, telo úplne strnulé a v pupočnej šnúre malo hrozivú infekciu. Zomrelo o dve hodiny neskôr. Nemohli sme vôbec nič urobiť.“
 
Je neprijateľné, aby choroba, ktorá z vyspelých krajín dávno vymizla, stále ohrozovala ľudí v menej priemyselne rozvinutých krajinách. Už viac ako 70 rokov máme lacnú a účinnú vakcínu. Stačí urobiť krôčik navyše a urobiť z tohto ochorenia vec minulosti.

PREČO LAOS?
Laos je pokladaný za najmenej rozvinutú krajinu sveta, s populáciou približne 5 miliónov obyvateľov. Patrí medzi najchudobnejšie a kultúrne i geograficky najrôznorodejšie krajiny. 
 
UNICEF sa v Laose snaží o dosiahnutie Miléniových rozvojových cieľov do roku 2020 v redukcii úmrtnosti novorodencov a detí do päť rokov, v redukcii úmrtnosti matiek a podvýživy detí. Podporujeme rozvoj zdravotníctva, národný imunizačný program, dodávame vakcíny, kontrolujeme hnačkové a akútne respiračné ochorenia, podporujeme dojčenie, výživu a bezpečné materstvo.

Súčasťou programov v oblasti zdravotnej starostlivosti zameraných na zníženie úmrtnosti novorodencov a detí do päť rokov je aj očkovanie proti tetanu. Veríme, že verejná zbierka Týždeň modrého gombíka nám pomôže získať dostatok prostriedkov na pokrytie nákladov spojených s dopravou vakcín a s národnou očkovacou kampaňou v Laose.

 
Už 1 € dopraví do Laosu 2 vakcíny proti tetanu – pre matku a dieťa.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: