Ty si riadna bacuľka...prosím, mohli by ste si to odpustiť?

Mary K. | 15. august 2018
Ty si riadna bacuľka...prosím, mohli by ste si to odpustiť?
foto: Living A FULL Life, Istockphoto

Bacuľaté rúčky, nožičky, plné líčka. Malí anjelici, ktorí sú vo svojom mäkkom telíčku rozkošní. Z detskej mäkkosti väčšina detí vyrastie, len čo sa začne viac hýbať. Sú deti, ktoré zostanú bacuľaté.

Len nedávno sa na stránke CafeMom zverejnila svoju výzvu mama dvojročného dievčatka, ktoré ľudia označujú ako bacuľku, tučňučkú...že jej to prekáža? Samozrejme, že áno.

Nehovorte dieťaťu, že je tučné

„Prosím, nehovorte môjmu dvojročnému dievčatku, že je tučňučké. Možno si myslíte, že to nechápe, možno si myslíte, že mne to nie je nepríjemné. Je.  Moje dievčatko má uši a počuje, rozumie. Doma mi hovorí, „som tučnučká“. Zbláznili ste sa všetci?“ (Danielle-Sherman-Lazar of Living A FULL life)

tučné dieťa

Moje dieťa má tiež "záhyby"

Väčšina porúch príjmu potravy vzniká v detskom veku. Poznámky, narážky, jedlo ako téma, okolo ktorej sa točí život v rodine. Moja dvojročná dcéra je tiež bacuľatá. Nie tučná, ale bacuľatá. Je zdravo, hýbe sa ako všetky dvojročné deti: skáče, behá, zase skáče a zase behá. 

„Je veľká“ počúvam komentáre ostatných mamičiek rovnako starých detí. JE. Hovorím a nekomentujem . Ale hnevám sa podobne ako matka  z príbehu na podobné poznámky. Hovoria to pred ňou. Akoby dvojročné dieťa nevnímalo slová a nechápalo ich význam.

Netraumatizujte deti váhou

Bolí ma, keď počujem mamy v obchode hovoriť svojim dcéram, "do 36 sa nezmestíš, si sa rozjedla".
Bolí ma, keď vidím, ako mama odopiera svojej desaťročnej dcére večeru, lebo "pribrala".
Bolí ma, že traumatizujeme deti, akoby ich dosť netraumatizovala spoločnosť s diktátom chorého kultu tela.

"Bacuľka" nie je hanlivé?
Dvojročné dieťa zopakuje toto slovo a pochopí jeho význam, keď mu stisnete líčko. Zasmeje sa možno na svojom pupku, ale o pár rokov sa mu to v hlave objaví v úplne inom význame a problém je na svete. Odpustime si, prosím, hodnotenie iných detí, odpustime si doma poznámky o  priberaní. 

Debatujme so svojimi dievčatami, keď prídu do veku v ktorom sa ich telo začne meniť o kulte zdravého tela, nie štíhleho. Prosím.

Čo ma naučila moja dcéra
Prečítajte si tiež:

Čo ma naučila moja dcéra

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: