Tri príbehy o šiestich čiarkach alebo Ako donútiť manžela, aby stratil reč...

Lucia Čírová | 9. júl 2017
Tri príbehy o šiestich čiarkach alebo Ako donútiť manžela, aby stratil reč...

Prvorodička v tridsiatke, vedená ako stará prvorodička, druhorodička v tridsiatich troch rokoch, už vedená ako vekovo primeraná na druhé dieťa a konečne treťorodička v tridsiatich štyroch rokoch, vedená ako mladá rodička.

Verila som v zázrak a zázrak sa stal...

Nikdy som neverila, že zažijem taký pocit štastia, keď zistím, že som tehotná. V podstate som ani neverila, že sa to niekedy stane. Nie, nie som pesimista, len sa snažím uvažovať reálne a spočítala som si dva a dva. Stres, 14 hodín v robote, 10-20 cigariet denne, potoky vína...Nie je sa čím chvaliť, ale kto je bez viny, nech hodí kameňom, že áno.

6 dôkazov tehotenstva: A je to na betón!

Dve čiarky na tehotenskom teste

A nikdy som neverila, že môj manžel vie stratiť reč. Doslova. Jemu to páli, na všetko má argumenty, na všetko má odpoveď, stále mi to pri hádkach vadí, lebo keď moje argumenty dôjdu, už mám na jazyku len urážky. Ale podarilo sa! Neuveriteľné, dokonca trikrát!

Po jedenástich rokoch spoločného života, z toho päť v manželstve, som vysadila tabletky a išlo sa na to. Nehovorím, že to vyšlo hneď, ale tri mesiace je super doba. 

Myslím si, že veľa robí psychika ženy. Povedala som si, že knihy sa nemýlia, že rok máme čas, ak to nevyjde, skúsime niečo iné, napr. liečbu, umelé oplodnenie, adopciu...Ale vybrali sme sa lyžovať na Plejsy, ako netušiaca budúca mamina som sa dobre oplieskala o svah a nechuť na víno, ktoré zbožňujem, som pripísala dlhej ceste...

Inak je to neuveriteľné, že mi to nedávno pripomenul manžel, ale na Plejsoch zastala sedačka a začala sa zotrvačne hýbať zhora nadol a mne prišlo akosi zle. Ešte hovorím Mojkovi (manžel), že som asi prišla na to, že mi zle robia výšky. Že výšky, „tudle“...

Všetky tehotenské príznaky

Prsia, kríže a všetky ostatné príznaky mi vôbec nepripadali čudné, keďže prichádzal čas mesiačikov. Dala som si od manžela pekne kúpiť potrebné veci a čakala...no začalo to byť podozrivé asi tak šesť dní po termíne. Žeby?

Tak som si kúpila test, postupovala podľa návodu a počkala 5 minút. A viete, že som mala na teste len jednu čiarku?

Sklamanie? Veru áno. Na druhej strane som sa uspokojovala tým, že predsa len som k tomu nepristupovala zodpovedne z hľadiska cigariet a alkoholu a aspoň nebudem mať výčitky.

Test som odložila k radiátoru a vypusila to z hlavy. Netuším, kedy sa to stalo, každopádne pri upratovaní som chcela aj test vyhodiť, ale veď sa tam ukázala slabá druhá čiarka!!! A ja som na to prišla až večer. Viete si to predstaviť?

Na ultrazvuku mal malý Kubko už pár milimetrov a aj srdiečko bilo ako malo. Tak som zalovila v pamäti ohľadom detských vecí, v Tescu kúpila cumlík a položila som ho doma k cigaretám, už len manželovým. Ja som prestala zo dňa na deň a som na to patrične hrdá, ale takých je nás veľa, však?

Prišiel budúci tato domov, samozrejme si nič nevšimol, až mi to nedalo a ukázala som mu cumlík. “Čo to je?“...No čo asi, že reku cumlík. “A pre koho?“ „ No pre naše bábo predsa“. Ešte teraz mám pred očami ten výraz a stratu reči... A je z toho náš päťročný Kubko.

Prečítajte si: 20 príznakov tehotenstva

Tehotná druhý raz

Po dvoch rokoch sme si povedali, že po dovolenke sa pustíme do súrodenca pre Kubka. Ešte som využila šancu a vybrala sa s dedkom na dovolenku letecky, keďže Kubko mal dva roky o mesiac a vtedy sa platia len letiskové poplatky.

No a nevyužite all inclusive, že áno. A zase som na to prišla neskoro a tentoraz neočakávane... Ale zle mi nebolo, tak som dúfala, že všetko bude v poriadku.

Tajomstvo som si nechala pre seba až do príchodu domov, aj keď dedko sa ma pýtal, prečo si už nedávam celý deň drinky v bare na pláži.

Asi aj niečo tušil, lebo keď som mu povedala, že bude dvonásobný dedko, ani nebol veľmi prekvapený. Manžela som chcela pozvať na obed a povedať mu to „kvázi“ romanticky medzi štyrmi očami, ale keďže nemal čas, oznámila som mu to telefonicky.

Aké vzdialené od romantickej predstavy! A najlepšie bolo, keď som čakala, že manžel pribehne domov, zoberie si pol dňa dovolenky, donesie mi kyticu obľúbeých ruží, otvorí šampanské a čo ja viem ešte čo..., že sa celý deň neozval.

To už som bola dosť nahnevaná, ale keď sa večer objavil vo dverách s kyticou 25 červených ruží, všetko ma hneď prešlo. A je z toho naša ukričaná a šikovná Peťka. A napísala som už, že bolo v telefóne po oznámení 5 sekúnd ticho? Nie? Áno, bolo tam!

Ja som jedináčik, manžel je z troch detí, je pravda, že o treťom som začala rozprávať ja. Ale zase Mojko sa tiež nedal dlho prehovárať. Ešte som mu povedala „zaručené“ informácie od dvoch troj detných kamarátok, že tretie bábätko ide najdlhšie a najťažšie „umiesiť“.

Stanovili sme si klasický „rok na to“ a išlo sa na to. Po troch týždňoch a pocuckávní červeného vína som sa zobudila na sen, že si robím tehotenský test a som tehotná...

Dve čiarky na tehotenskom teste: druhé bábo

Fúha, začala som rátať na prstoch, dorátala som sa až k začiatku cyklu a ten nikde. Zase žeby? Tak som počkala do rána (zo sna som sa zobudila o štvrtej ráno, už som nezaspala, pochopiteľne), bežala do prvej najbližšej lekárne a kúpila si hneď dva tehotenské testy.

A veru sa zopakaval prvý scenár. Ocikať, odložiť, počkať...a len jedna čiarka. Bolo tam určité sklamanie, zase na druhej strane som ani nechcela uveriť, že by to trvalo tak krátko.

Predsa len som manžela ukecala, že to bude trvať rok a Peťka mala len sedem mesiacov. Ale vrátila som sa o 15 minút do kúpeľne, kde som nechala test odpočívať na kľučke a ... tam veru bola už druhá čiarka a silná ako hrom.

Manžel na služobnej ceste, dve malé deti, ja tehotná... no nič, veď nie som prvá ani posledná. Testy som pekne odložila na tajné miesto a čakala na príchod manžela.

Neviem to teraz vysvetliť, ale atmosféra nikdy nebola taká, aby som to vedela na manžela vybaliť. V nedeľu som konečne kúpala deti, kríže ma už začínali bolieť, manžel sa tri dni nevedel dostať z mrzutej nálady po služobke, proste idylka.

Mama - nemama, hodila som vaničku na zem, preložila Peťku do sprchovacieho kúta ku Kubkovi a zakričala, aby to bolo v našom malom byte patrične počuť:

„Keď budeme mať tretie bábo, tak sa z tohoto všetkého už naozaj poskladám!“ Inak som použila iné slovo, také, ktoré sa tu nedá citovať.

Tehotná tretíkrát!

Na to mi manžel odkričal naspäť, že tomu môžeme predísť. A ja som mu odpovedala, že je už neskoro. Áno, prišlo to tretíkrát! Manžel stratil reč!

Že ako som to myslela...“No tak , môj zlatý, že tri dni sa ti snažím povedať, že som tehotná, každú hodinu si pozerám testy a neviem sa k tomu dostať...“

Ešte stihol na mňa vypleštiť oči a zamrmlať, že si ide von zapáliť. No moje nervy! Ja mu oznámim radostnú novinu a on si ide zapáliť! A ešte tam bol tak dlho.

Síce je pravda, že keď konečne prišiel, boli samé pusinky a dojímavé scény, ale keď mu za pár minút zazvonil telefón a povedal, že ide ešte von, mala som slzy na krajíčku.

O chvílu počujem kľúče a môj manžel sa vrútil dnu s najväčšou kyticou, akú som kedy naživo aj v kvetinárstve videla...

Tak preto tie telefonáty a odchod von. Povedal kolegovi, nech mu zoženie niečo impozantné, čo bolo vzhľadom na deväť hodín večer dosť problematické. Ale vyšlo to krásne. A bolo aj šampanské!

A pikoška na záver: Máme krásnu Veroniku a moja kamoška Veronika, ktorá mi povedala, že tretie bábo trvá najdlhšie umiesiť, čaká teraz štvrté! XXX, ale v dobrom, nech je zdravé!!!

Ako rastie bábätko v brušku? I. trimester

Ako dosiahnuť, aby staršie dieťa nežiarlilo na príchod súrodenca

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: