Tipy na víkend 16. – 17.5. 2015

redakcia MAMA a ja | 14. máj 2015

 Na svoje si prídu milovníci sladkej špeciality zo Záhoria i dávnej histórie.

Tento víkend si na svoje prídu milovníci sladkej špeciality zo Záhoria i dávnej histórie. Prinášame vám tipy, ako príjemne stráviť nadchádzajúci víkend!

TRDLOFEST 2015

Kedy: 16.5.2015 od 10:00 hod.

Kde: Skalica, Trnavský kraj

Vstupné: 2,50 €, deti a seniori, 5 € dospelí

Trdlofest je predovšetkým slávnosťou chutného trdelníka, ktorý k Skalici neodmysliteľne patrí. Potvrdila to aj Európska únia, ktorá mu ako prvému slovenskému potravinárskemu výrobku udelila ochrannú značku. Sladká špecialita z cesta s vlašskými orechmi v tento deň rozvoniava celým mestom a rozhodne ulahodí aj vašim zmyslom. Ochutnávať túto dobrotu môžete, koľko vám hrdlo ráči. Zároveň sa stanete svedkami nového slovenského a svetového rekordu. O ten sa budú aj tento rok usilovať tunajší majstri pekári prípravou tzv. Maxitrdelníka. Minuloročný meral 208 cm. Latka je teda poriadne vysoko!

Skalický festival je zároveň začiatkom letnej turistickej sezóny v meste. Okrem gastronomického zážitku sľubuje aj bohatý sprievodný program v podobe hudobných vystúpení, detských atrakcií a umeleckých výstav. V tento deň otvoria svoje brány pre verejnosť aj mnohé skalické kultúrne a historické pamiatky, ako napríklad Farský kostol sv. Michala archanjela, Rotunda sv. Juraja, Františkánsky kláštor, Mlyn bratov Pilárikových či Ľadovňa.

Tešíme sa na vás 16.mája v Skalici!

Noc múzeí a galérií

Kedy: 16.5.2015

Kde: múzeá a galérie po celom Slovensku

Vstupné: individuálne + špeciálne akcie: jednotné vstupné 2 €

(BA, KE), vstupné len pri prvom múzeu (BA, TN, BB, KE)

Čo by ste povedali na krátky „útek“ z dnešného hektického života? V sobotu 16. mája zažijete deň, ktorý vás doslova prenesie v čase. Brány pre verejnosť až do polnoci otvorí 82 múzeí a 16 galérií v 59 mestách Slovenska. Ponúknu vám ochutnávku kultúrneho dedičstva i najvzácnejších pokladov, ktoré po iné dni ostávajú pre verejnosť skryté. Je vám blízka doba krásnych princezien a udatných princov? Zavítajte na niektorý zo slovenských hradov. Fascinuje vás ľudová tvorba a remeslá starých rodičov? Slovenské expozície v malebných slovenských obciach sa na vás už tešia! Zaujať vás môžu aj expozície či prednášky o fotonike, tajomnom svete svetla, či diamantoch a ďalších prírodných pokladoch a úkazoch. Stačí si len vybrať. V prvom múzeu si kúpite vstupenku za 2 eurá na osobu získate vstupy do všetkých múzeí. Deti do 6 rokov majú vstup voľný.

Noc múzeí a galérií sa koná pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí a galérií a každoročne sa ho na Slovensku  zúčastní približne 100 tisíc návštevníkov.

Tisícročia za palisádou

Kedy: 16.5. o 15:00 hod.

Kde: Hanušovce nad Topľou, Prešovský kraj

Vstupné: dobrovoľné

Jedinečný archeopark Živá archeológia v Hanušovciach nad Topľou znovu ožije. Expozíciu tunajšieho vlastivedného múzea, ktorá približuje návštevníkom regionálne dejiny až do histórie starej niekoľko tisícročí, osídlia počas festivalu Tisícročia za palisádou jeho pôvodní obyvatelia. Prenesiete sa s nimi do dôb dávno minulých a sprostredkujú vám skutočný historický zážitok. Spoznáte pôvodné remeslá (kováčstvo, hrnčiarstvo), zažijete simuláciu dobových bitiek či ochutnávku keltskej kuchyne. Predmety dennej potreby, nástroje, či zbrane, ktoré dopĺňajú verné repliky historických sídiel, si môžete sami poťažkať a vyskúšať.

Počas festivalu Tisícročia za palisádou ochutnáte a zažijete dávnu minulosť na vlastnej koži!

Viac informácií nájdete na: www.slovakia.travel

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: