Tipy na dovolenku pre laktózovo intolerantných

Redakcia | 1. júl 2010

Pravdepodobne každý človek s intoleranciou laktózy má pred dovolenkou strach z toho, že mu jeho čas na zrelaxovanie prekazia žalúdočné problémy.

Letná sezóna je tu a s ňou prichádza aj obdobie dovoleniek. S dovolenkami sa spája nielen relax, ale aj starosti, ktoré sú o to väčšie, ak si človek nemôže dopriať všetky jedlá, ktoré sa v destinácii ponúkajú. Ako si s problémom môže poradiť jedna pätina Slovákov trpiacich intoleranciou laktózy?

Bratislava, 1. júl 2010 - Pravdepodobne každý človek s intoleranciou laktózy má pred dovolenkou strach z toho, že mu jeho čas na zrelaxovanie prekazia žalúdočné problémy. Riziko je ešte väčšie vtedy, ak je destinácia pre cestovateľov neznáma, s čím je spojená aj neznalosť lokálnej kultúry a predovšetkým miestnej kuchyne.

Aj v prípade, že si našinci často pripravujú stravu na dovolenke svojpomocne, kvôli teplotným zmenám a dĺžke cesty nie je možné zobrať si na cesty mlieko bez laktózy so sebou. Ťažkosti môže paradoxne spôsobiť aj tabletka proti nevoľnostiam z cestovania, laktóza sa totiž často pridáva do liekov ako sladidlo. V zahraničí môže byť hrozbou aj jazyková bariéra. Tá často znemožňuje spýtať sa v reštaurácii na obsah mlieka alebo smotany v konkrétnom jedle, problémom môže byť aj nájdenie mlieka bez obsahu laktózy podľa textu na krabici v obchode. „Neznášanlivosť mlieka nie je neriešiteľná, mlieku a mliečnym jedlám sa netreba nevyhnutne vyhýbať, hlavne ak ho máte radi alebo chcete na dovolenke ochutnať miestne špeciality, do ktorých sa mlieko pridáva,“ tvrdí Rastislav Stolárik, predseda neformálneho združenia Intolerancia laktózy.

Podľa p. Stolárika sa ponúka hneď niekoľko riešení: „Treba sa vopred pripraviť, odsledovať si svoj prah tolerancie mlieka a túto hranicu neprekračovať. Menej laktózy je vo fermentovaných mliečnych výrobkoch, akými sú napríklad bryndza, vyzreté syry alebo jogurty. Ak radi pijete mlieko, alebo do jedál či kávy chcete pridať smotanu, môžete si vyrobiť bezlaktózové varianty na dovolenke aj sami. Postačia na to kvapky s enzýmom laktáza, ktorý za pár hodín laktózu v bežnom mlieku či smotane rozloží.“ Dôležité je taktiež kombinovať mliečne výrobky s nemliečnymi, resp. dať si tie mliečne radšej po ako pred iným jedlom, čím organizmus získa viac času na spracovanie mliečneho cukru.

V horúcom letnom počasí má mnoho ľudí chuť na zmrzlinu alebo nanuk, veľa ľudí s intoleranciou mliečneho cukru sa však týmto výrobkom radšej vyhýba. Aj pre tento prípad má združenie Intolerancia laktózy návod ako si poradiť, podľa p. Stolárika stačí pred konzumáciou zobrať tabletku s enzýmom laktáza a zmrzlinu, ako aj iné mliečne jedlá, si potom môžete vychutnať bez akéhokoľvek rizika problémov s trávením. Kvapky aj tabletky sa v zahraničí používajú už niekoľko rokov, teraz sú dostupné aj v slovenských lekárňach, na ich zakúpenie nie je nutný lekársky predpis.

Pozor!
Uvedené tipy sú určené pre ľudí s intoleranciou laktózy. Neplatia pre ľudí alergických na mliečnu bielkovinu, ktorých je u nás asi 1-3%.

Intolerancia laktózy nie je choroba, ide o stav, pri ktorom ľudské telo neprodukuje enzým laktáza v dostatočnom množstve. Telo tak nemôže štiepiť láktózu — zložený mliečny cukor, ktorý v prípade, že sa dostane do hrubého čreva, spôsobuje ťažkosti. Miera intolerancie laktózy stúpa vekom. Viac sa o nej dočítate na www.laktoza.sk.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: