Testovanie látkových plienok – Prvé dojmy testovateliek

Daniela Škrípková, Eva Vavráková | 30. október 2013

Nedávno sme vám predstavili štyri mamičky, ktoré sa podujali testovať 5 rôznych značiek látkových plienok. Od začiatku testovania ubehli takmer 2 týždne a my vám prinášame ich prvé skúsenosti.

Nedávno sme vám predstavili štyri mamičky, ktoré sa podujali testovať 5 rôznych značiek látkových plienok. Od začiatku testovania ubehli takmer 2 týždne a my vám prinášame ich prvé skúsenosti.

Plienky testujú: Michaela a dcérka Tamarka, vek 4 mesiace (Liptovský Mikuláš)

Aké sú tvoje prvé dojmy z testovania?

Momentálne sme v prvej fáze testovania plienok. Pri výbere plienky je pre mňa dôležitá spokojnosť dcérky, aby sa cítila v suchu, nemala zapareniny a otlačené miesta na pokožke. Záleží preto na materiáli a spôsobe zapínania. Nám sa osvedčilo zapínanie na suchý zips. Môžem tak pohodlne regulovať veľkosť plienky, aby netlačila a zároveň nepretiekla, a nie som obmedzovaná patentkami, ktoré sú niekedy prekážkou pri neposednom dieťatku. Z materiálov sa mi najviac pozdáva polyester, ktorý zabezpečuje pocit sucha a naše dieťatko naň nie je alergické.

Ďalším dôležitým aspektom pre mňa je rýchlosť schnutia – látkovanie bez stresu, počítania plienok a hodín do usušenia. Aj medzi plienkami, ktoré teraz testujeme, sú veľké rozdiely v sušení. Napríklad plienka Tots Bots sa usuší vonku v tieni pri 25 stupňoch do hodiny a pri vnútornej teplote 20 stupňov do troch hodín, zatiaľ čo Imse Vimse, keďže je z biobavlny, potrebuje na usušenie približne jeden deň. Jej výrobca uvádza v popise plienky jej veľmi dobré schnutie, čo je veľmi relatívny pojem.

Čo sa ti páči na látkovaní?

Moderné látkové plienky majú mnoho výhod. Mne odbudlo každovečerné namáhavé žehlenie, ktoré som predtým musela robiť pri používaní klasických bavlnených plienok. Dcéra je oveľa spokojnejšia kôli stay dry vrstvám. Plienky sa nemusia vyvárať a prať na 90 stupňoch. Kľudne postačí program na 40 stupňov. Ručné predpieranie plienok so stolicou je zanedbateľné malé mínus, ktoré prináša látkovanie, avšak ďaleko viac prevýšia hodnoty ekologického a zdravotného hľadiska. Je to pre mňa cesta zodpovednosti voči mojej dcére.

Čo sa ti nepáči na látkovaní?

Ako som už spomenula – za malé mínus považujem ručné predpieranie plienok so stolicou ;o) a dlhší čas sušenia niektorých plienok.

Čo ťa pri testovaní plienok prekvapilo?

Veľkým sklamaním bolo pre mňa pretečenie plienky T-Tomi – a to už po jednej hodine. Stalo sa nám to neraz aj napriek tomu, že plienka mala obidve vkladačky a bola riadne upevnená. Tamarka má momentálne 4 mesiace a je plne dojčená, tzn. nepodávame jej žiadnu vodu či čaje, takže to, že veľa vycikala nemôže byť protiargument.

Plienky testujú: Gabriela a syn Dominik, vek 4 mesiace (Dubovany)

Aké sú tvoje prvé dojmy z testovania?

Používanie plienok je pre nás zatiaľ dosť obtiažne, pretože sme doteraz nemali s nimi žiadnu skúsenosť. Prvé dojmy sú zmiešané. Plienky ma prekvapili milo a nemilo. Ešte sa na ne neviem úplne spoľahnúť. Stále sa učím ako ich správe zapnúť, aby sme neboli mokrí obaja.

Plienky je potrebné namáčať, prať, aj sušiť. Keď idem s drobcom von, v taške vždy treba mať priestor aj na použitú plienku. Správne zapnutie plienok sme museli “trafiť” na viackrát, aby plienky veľmi netlačili a ani neboli príliš voľné. Ako prvú sme skúšali plienku T-Tomi, ktorú sme málo zapli. Dominik mal mokré nožičky a pri nosení ocikal aj mňa, takže som bola tiež takmer celá mokrá, len jeho plienka zostala suchá. Všetko vytieklo bokom. Tak sme ju zapli znovu a znova ten istý problém. Plienku bolo nutné oprať viac ako dvakrát kým začala sať. Pomaly si zvykáme a učíme sa na vlastných chybách a verím, že budeme zberať počas látkovania viac pozitívnych skúseností ako negatívnych.

Čo sa ti páči na látkovaní?

Látkovanie je super v tom, že nemusím stále myslieť na to, že treba kúpiť plienky, kde budú lacnejšie a sledovať akcie. Pri látkových plienkach stačí kúpiť výbavu plienok, ktoré sú stále k dispozícii a dopĺňať priebežne len to, čo je potrebné. Zatiaľ sa pri nosení látkoviek u Dominika nevyskytli ani problémy s pokožkou (vyrážky, začervenanie, zapareniny).

Čo sa ti nepáči na látkovaní?

Plienky by mohli lepšie schnúť. Keď nie je k dispozícii sušička, plienky dosť dlho schnú. Pri niektorých plienkach mi veľmi prekáža zápach moču, ktorý z nich preráža aj po opraní, a preto ich treba predpierať alebo oprať dvakrát. Za ďalší nedostatok považujem objemnosť látkových plienok. Niekedy sa nezmestíme do nohavíc, s ktorými pri bežnej jednorazovej plienke nemáme problém.

Čo ťa pri testovaní plienok prekvapilo?

Prekvapilo ma, keď Dominik prespal celú noc v jednej plienke s jednou vkladačkou. Keď zaspal, nechcela som ho budiť prebaľovaním, a na počudovanie prespal celú noc. Plienka vydržala. Druhýkrát po plávaní Dominik zaspal v kočíku. Mal na sebe tú istú plienku Tots Bots. Spinkal dlho a úplne som sa spoľahla, že plienka nepretečie, keďže predtým vydržala 8-9 hodín. Prekvapenie prišlo, keď som našla mláčku aj pod kočíkom – zdá sa, že sme plienku trošku precenili ...

Plienky testujú: Mária a dcérka Dorotka, vek 9 mesiacov (Ždaňa)

Prvé dojmy z testovania

Látkovanie pre mňa nie je novinka, „odlátkovali“ sme už jednu dcérku. Testovanie sa mi zapáčilo – doposiaľ som ešte nikdy tak dôsledne nesledovala prebaľovanie, pranie, sušenie a skladovanie plienočiek. Sledujem, čo sa s nimi deje po každom použití, praní, sušení a som v strehu, aby som zachytila čo najviac informácií z ich používania. Niekedy je to aj trošku namáhavejšie – látkovať všímajúc si plienky tak dôkladne, ale teším sa novým kusom pekných plienočiek. Medzi doterajšou zásobou prevažne bielych plienok sú farebné látkovky milým oživením.

Čo sa ti páči na látkovaní?

Látkujeme, pretože látkovanie so sebou prináša viac výhod než používanie plienok na jedno použitie. Je to zdravšie, ekonomickejšie a najmä ekologickejšie. Látkovky mám doma stále – a považujem to za ich výhodu. Nemusím čakať na zľavy/akcie v obchodoch, a kupovať ich – nosiť domov, vynášať v odpadoch. Keď si bábätko čo i len trošku cvrkne, tak ho môžem prebaliť a nie je mi ľúto, že malo plienku len chvíľku a musím ju vyhodiť. V látkovke nepoznáme zapareniny. Naopak, poznám zloženie toho, v čom je zabalené moje dieťa. Navyše, používaním látkoviek nezaťažujem životné prostredie, v ktorom budú žiť moje deti zbytočným odpadom. A na záver – látkovky sú oveľa krajšie plienky ako jednorazovky.

Čo sa ti nepáči na látkovani?

Keby som vedela, vymyslela by som na látkovku nejaké krídla s GPS, ktorými by použitá látkovka sama doletela do vedierka, a to by potom po naplnení mohlo samo priletieť k práčke. Neprebaľujem bábo stále na jednom mieste, preto sa niekedy nachodím, keď chcem odložiť mokrú plienku do vedierka. Nepáči sa mi aj to, že pri dlhších pobytoch mimo domu, keď nemám možnosť prať, nemôžem látkovať. No a samozrejme, asi nikomu sa pri látkovaní nepáči odstraňovanie logických nevoňavých dôsledkov pri zabudnutí vloženia separačky.

Čo ťa pri testovaní plienok prekvapilo?

Trochu ma prekvapila objemnosť látkových plienok – testované plienky sa mi už nezmestili do mojej „plienkovej“ zásuvky, preto som musela preorganizovať všetky veci v komode.

Tak ako ja testujem plienky na mladšej dcérke, staršia dcérka ich testuje na svojich bábikách. Neraz sa mi stalo, že som nevedela nájsť plienočku a po dlhšom pátraní som ju našla na bábike v detskom kočíku, alebo na medveďovi schovanom v bunkri.

Plienky testujú: Lucia a syn Alex, vek 14 mesiacov (Bratislava)

Prvé dojmy z testovania

Testovanie sa mi zapáčilo. Najprv som sa zľakla, či zvládnem látkovanie a zapamätám si všetky tie informácie. Keďže som nemala žiadnu skúsenosť s látkovými plienočkami, niektoré informácie som si musela „doštudovať“, ale teraz to už ide.

Niektoré látkové plienky sa mi používajú ľahšie, iné ťažšie. Náročnejšie je pre nás používanie plienok so zapínaním na patentky, pretože Alex je už veľký a pri prebaľovaní je stále v pohybe, a preto musím počítať patentky, aby sme plienky dobre zapli. Plienočky so suchým zipsom používame radi, netreba nič počítať a môžem ich zapnúť ako potrebujem.

Čo sa ti páči na látkovaní?

Používanie látkových plienok znížilo naše náklady na nákup jednorazoviek a zároveň šetríme životné prostredie – aj keď možno v malej miere. Alex je v plienkach na spapanie a som rada, že nám doma v koši nesmrdia okakané plienočky.

Čo sa ti nepáči na látkovaní?

Ako som už spomenula – ešte stále neviem „prísť na chuť“ patentkám na zapínanie. Za nevýhodu považujem aj to, že plienočky sú typu AIO (All-in-One), a teda sú v porovnaní s jednorazovými plienkami objemnejšie. Trochu nás to obmedzuje pri výbere oblečenia a Alexovi pri chôdzi zavadzajú medzi nôžkami.

Čo ťa pri testovaní plienok prekvapilo?

Na začiatku ma prekvapil výraz v Alexovej tvári a nechápavý pohľad, čo mu to na zadočku a medzi nôžkami zavadzia. Stále ukazoval prštekom medzi nôžky a hovoril „Toooo?“ A ja som mu vysvetľovala, že to má novú plienočku.

Ako prebieha testovanie?

Testovanie látkových plienok bude trvať približne 3 mesiace a počas tohto obdobia budú mamičky používať všetky druhy testovaných plienok. Mamičky si priebežne zaznamenávajú svoje postrehy o jednotlivých látkových plienkach  do testovacieho kalendára – dojmy, jednoduchosť používania, pohodlie dieťatka, jednoduchosť údržby, ale aj reakcie pokožky.

O svoje skúsenosti sa mamičky delia jedenkrát mesačne na stránke www.babyrecenzie.sk.

V prvej fáze testovania látkových plienok, ktorá trvala 2 týždne, sa testovateľky zamerali na opísanie ich prvých skúseností s testovanými plienkami.

Baba+Boo

Dizajn a materiál: Testované plienky Baba+Boo majú veselý žirafkový, kravičkový alebo leopardí vzor. Materiál je na dotyk veľmi príjemný, mäkký, na prvý pohľad pôsobí ako „kožušina“ a vyvoláva očakávania, že plienka bude hrubá a teplá. Vkladačky sú označené logom, takže ich nezameníte, ak používate viac druhov plienok.

Savosť plienky a pretekanie: Plienka obsahuje dve vkladačky rôznej veľkosti (S +L/). Mamičky počas prvej fázy testovania používali iba jednu vkladačku a iba v jednom zo štyroch prípadov došlo k pretečeniu plienky s jednou vkladačkou už do troch hodín. Celkovo sa plienka zatiaľ javí ako spoľahlivá. Vrchná vrstva plienky zostáva suchá aj vtedy, ak je vkladacia časť úplne mokrá.

Zapínací mechanizmus: Plienka sa zapína na tri patentky, ktoré síce držia pevne, avšak manipulácia s týmto typom zapínania je náročná, najmä pri neposednom dieťati.

Pohodlie dieťaťa: Lemy i gumičky sú jemne vypracované, bábätko nemá stopy po gumičkách. Plienka väčšinou dobre sedí okolo nožičiek, neodstávala ani netlačila, len pri staršom dieťati sa vyskytli otlačené miesta. V porovnaní s jednorazovými plienkami je o niečo objemnejšia.

Pranie a sušenie: Plienka po vybalení zapáchala a pred prvým použitím ju bolo potrebné veľmi dobre oprať. Zápach pretrvával aj po viacnásobnom opraní, a preto proti nemu mamičky „bojovali“ namočením plienky do pracieho prášku pred samotným praním, alebo použitím pracieho prášku Lovela, ktorý má výraznejšiu vôňu.

Mamičky perú plienky v súlade s inštrukciami výrobcu – pri 40°C, plienky počas prvých dvoch týždnov testovania nezmenili farbu, veľkosť ani štruktúru. Praním sa však vlastnosti plienky zlepšujú – skracuje sa doba sušenia plienky. Ako uvádzajú mamičky – po prvom praní sa plienky sušili veľmi pomaly, pri ďalších praniach bolo sušenie pomerne rýchle.

2 z mamičiek používajú na pranie gél z mydlových orechov. Gél vypral plienku dostačujúco pri 40°C – zmizol zápach aj farba zachyteného moču a plienky sú po ňom príjemne jemné a savé. Ďalšie dve mamičky používali pri praní prací prášok Lovela, ktorý plienku príjemne prevoňal. 

Výhody:

  • Príjemný materiál a pekné veselé vzory
  • Rýchlo schne
  • Pohodlná manipulácia s plienkou pri vkladaní vkladačky, plienka nezadrháva o PUL vrstvu
  • Dobre „sedí“ okolo nožičiek
  • Vkladačka sa dobre vkladá – "nezadrháva" o PUL vrstvu.
  • Do 3 hodín nepretiekla

Nevýhody:

  • Zápach po vybalení z obalu, ktorý pretrvával aj po bežnom opraní, plienku treba predpierať, príp. namáčať pred praním
    • Trochu hrubšia a objemnejšia – nevhodná na použitie v tropickom počasí
    • S 1 vkladačkou pretiekla do 3 hodín
    • Pomalšie schnúce vkladačky
    • U starších detí môže spôsobovať otlačené miesta
    • Ťažšia manipulácia so zapínacím mechanizmom u staršieho dieťaťa

Charlie Banana

Dizajn a materiál: Plienočka má veselý vzor, na prvý dotyk veľmi jemný a príjemný vonkajší aj vnútorný materiál. Plienka má štíhly strih, nie je príliš objemná.

Savosť plienky a pretekanie: Plienka je vhodná na používanie počas dňa do 3 hodín, noc vydrží s nejakou inou vložkou (napr. bambusovou). Má dobré savé vlastnosti, pretiekla iba v jednom prípade, a to okolo nožičiek.

Zapínací mechanizmus a manipulácia s vrstvami: Zapínanie na patentky drží pevne, neposúva sa, aj keď môže byť o niečo náročnejšie pri „rozjašenom“ dieťati. Veľkosť  plienky sa variabilne koriguje posúvaním gumičky na bokoch, kde sú označené veľkosti S, M, L. Vkladanie vrstiev do plienky je trochu zložitejšie, plienka je uprostred dosť zúžená.

Pohodlie dieťaťa: Lemy i gumičky sú jemne vypracované, pri nosení plienky sa u detí  nevyskytli otlačené miesta. Variabilné sťahovanie okolo nožičiek pomocou gumičiek zabezpečuje dieťatku väčší komfort pri nosení. Pri nosení plienky neboli zaznamenané žiadne zdravotné ani kožné problémy.

Pranie a sušenie: Testovateľky Mamičky prali plienku pri 40°C. Na predpieranie používali jadrové mydlo a gél z mydlových orechov, ktorý odstránil zápach aj farbu zachyteného moču, alebo prací prášok Lovela. Plienka praním zatiaľ nezmenila farbu, veľkosť ani štruktúru, avšak vnútorná vrstva plienky sa po viacerých praniach „žmolkuje“. Jedna z mamičiek zaregistrovala povoľovanie gumičiek po viacerých praniach. Vkladačky schnú pomerne rýchlo a sú označené logom.

Výhody:

  • Veľmi štíhly strih
  • Možnosť nastavenia veľkosti plienky patentkami
  • Nastaviteľné gumičky okolo nožičiek
  • Pri menších deťoch spoľahlivo funguje s použitím iba jednej vrstvy
  • Materiál je príjemný na dotyk
  • Rýchle schnutie plienky
  • Pri skladovaní zaberie málo miesta

Nevýhody:

  • Materiál vnútornej časti nohavičiek sa praním žmolkuje
  • Vkladačka sa ťažšie vkladá dovnútra, nakoľko sú nohavičky užšie medzi nožičkami
  • Trojbodové zapínanie na patentky je trošku problematické pri neposednom dieťatku

Imse Vimse

Dizajn a materiál: Imse Vimse je plienka z príjemného jemného materiálu s milým vzorom ZOO. Plienka má všité dve vkladačky – jednu z flísu, druhú z bavlny. Vďaka všitým vkladačkám je plienka pomerne objemná a pri skladovaní treba počítať s tým, že zaberie viac miesta. Objemnosť plienky môže taktiež spôsobiť aj problém pri obliekaní ďalších vrstiev oblečenia. Plienka má na miestach, ktoré obopínajú nožičky lemy.

Savosť plienky a pretekanie: Plienka má výborné savé vlastnosti, ktoré sa zvyšujú jej praním. Plienka vydrží bez pretečenia aj celú noc. Vďaka flísovej vrstve na vkladačke pokožka na zadočku nie je mokrá.

Zapínací mechanizmus a manipulácia s vrstvami:
Zapínanie je na suchý zips, ktorý drží pevne a umožňuje jednoduchú manipuláciu. Suchý zips je však dosť široký a menším bábätkám môže pri pohybe tlačiť na bruško, preto je vhodné používať plienku na spanie, kedy je bábo na chrbátiku. Plienku vďaka všitým vkladačkám netreba skladať a je ihneď pripravená na použitie. Manipulácia s vrstvami je trochu ťažšia, pretože všité vkladačky sú pomerne dlhé a treba na ne viac miesta.

Pohodlie dieťaťa: Plienka nezanecháva na pokožke dieťaťa zaparené miesta. Väčšina bábätiek nemala otlačené miesta od gumičiek či lemu okolo nožičiek, avšak u 4-mesačného bábätka lemy okolo nožičiek spôsobili výrazné odreniny a z tohto dôvodu bola táto plienka na istý čas z testovania vyradená. Objemnosť plienky spôsobuje to, že niektoré deti sa cítili nepohodlne, plienka im zavadzala medzi nožičkami.

Pranie a sušenie: Mamičky prali plienku na 60°C, ale aj na 40°C. Plienka počas prvých dvoch týždňov pri praní na 60°C nezmenila farbu, veľkosť ani štruktúru. Kombinácia jadrového mydla pri predpieraní, gélu z pracích orechov a teploty 60°C vyperie plienku dobre. Spokojnosť bola aj pri použití jadrového mydla a pracieho prášku Lovela.  

Všité vkladačky spôsobujú veľmi dlhé sušenie plienky. Pri sušení sa s plienkou horšie manipuluje, pretože vkladačky sú pomerne dlhé a vyžadujú viac miesta. Na suchom zipse sa pri praní zachytávajú rôzne materiály.

Výhody:

  • Vhodná aj na noc
  • Všité vkladačky je možné prispôsobiť podľa potreby
  • Suchý zips umožňuje nastaviť rôznu veľkosť

Nevýhody:         

  • Široký suchý zips môže menšie bábätko tlačiť na brušku a brániť mu v ohýbaní
  • Pomaly schne, pretože obsahuje bavlnu
  • Ťažšia manipulácia pri sušení kvôli dlhým vkladačkám
  • Pomerne objemná a pri skladovaní zaberie viac miesta
  • Popis na plienke v češtine odporúča pranie na 90 °C a v angličtine je rozmedzie od 60 do 90 °C.
  • Lemy okolo nožičiek spôsobili jednému z bábätiek odreniny

Tots Bots Easyfit V3

Dizajn a materiál:.
Testované plienky sú buď hnedej alebo oranžovej farby, bez vzoru. Materiál je na dotyk príjemný. Vkladačka je z bambusového flísu, vrstva pod zadočkom je taktiež z príjemného materiálu. Na prvý pohľad plienka pôsobí objemne a je dosť teplá a vhodná do chladnejšieho počasia.Plienka má naviac tenkú vkladaciu vložku, ktorá sa jednoducho a rýchlo predperie po stolici.

Savosť plienky a pretekanie: Skúsenosti mamičiek sa líšia. Keďže flísová vkladačka je kratšia, dobre udržuje v suchu najmä zadoček. Pri deťoch, ktoré rady lozia alebo pri chlapcoch, ktorí močia viac dopredu však môže dôjsť k precikaniu plienky. Plienka v jednom prípade pretiekla  hneď pri prvom použití a neskôr najmä v noci. Mamička v tomto prípade situáciu vyriešila tak, že do plienky vkladala vložku z iných plienok. Savé vlastnosti plienky sa zvyšujú jej častejším používaním a praním.

Zapínací mechanizmus a manipulácia s vrstvami:
Zapínanie na suchý zips drží pevne, suchý zips je však dosť tvrdý a môže poškriabať bábätko. Vkladačka sa ľahko vsúva do kapsy. Suchý zips umožňuje jednoduchú manipuláciu pri zapínaní plienky.

Pohodlie dieťaťa: Plienka veľmi dobre sedí a prilieha na telo, lemy i gumičky sú dobre vypracované a bábätká nemali otlačené stopy po gumičkách. Plienka nie je príliš objemná, nosili ju rady aj staršie deti, pretože nezavadzia medzi nôžkami. U väčšiny detí sa nevyskytli zapareniny ani začervenanie pokožky, avšak u jedného bábätka s citlivejšou pokožkou vznikli pri používaní tejto plienky začervenané miesta najmä v záhyboch, aj pri použití do 3 hodín.

Pranie a sušenie: Pri praní je trošku ťažšia manipulácia s presným zapínaním suchého zipsu tak, aby sa naň nenalepili vlákna z iného prádla. Suchý zips je však kvalitný a ani aj po mnohonásobnom použití je stále ako nový.
Výsledky prania s gélom z pracích orechov na 40°C sú dobré, gél vypral zápach i škvrny. Pri praní na 40°C s pracím práškom Lovela plienka zatiaľ nezmenila farbu, veľkosť, ani štruktúru. Plienka má rovnakú farbu a tvar aj po viacerých použitiach.

Jedna z mamičiek uviedla ako najväčší nedostatok plienky jej zápach. Plienka smrdí aj napriek predpraniu s práškom s výraznou vôňou. Prací prostriedok z mydlových orechov tento problém nezvládol. Plienku bolo potrebné najskôr predprať, potom 2-krát dôkladne vyprať. Gél z pracích orechov bol použitý pri poslednom praní, pretože plienka je po ňom príjemne mäkká. Plienka schne veľmi rýchlo, vďaka čomu bolo možné opät ju použiť už po dvoch hodinách. Trošku ťažšia je však manipulácia pri sušení – všitá vložka výrazne trčí, a preto je treba viac miesta na sušenie.

Výhody:

  • Rýchla manipulácia pri prebaľovaní vďaka zapínaniu na suchý zips
  • Príjemný materiál
  • Sedí veľmi dobre
  • Plienka rýchlo schne
  • Užitočná separačná vložka je súčasťou plienky

Nevýhody:    

  • Suchý zips je pri praní potrebné presne pripnúť, inak sa naň zachytávajú iné vlákna z prádla
  • Suchý zips má tvrdé okraje a dieťaťko sa môže poškriabať
  • Nepremokavý záter? je trochu nepríjemný na dotyk
  • Trochu ťažšia manipulácia pri sušení
  • Plienka zapácha a drží zápach aj po opraní.

T-Tomi

Dizajn a materiál:.
Testované plienky sú peknej žltej alebo zelenej farby bez vzoru. Vnútorný aj vonkajší materiál je pocitovo dosť „umelý“. Logo na boku nohavičiek je zbytočne veľké a trochu odstáva, naopak na vkladačkách logo chýba. Plienka po vybalení z ochranného sáčku zapáchala a bola plná zostatkových bavlniek, ktoré bolo potrebné odstrániť.

Savosť plienky a pretekanie: Plienka má bambusové vkladačky, ktoré sa spočiatku vyznačovali nízkou savosťou, no ich savosť sa zvyšovala každým praním. Na začiatku používania teda dochádzalo k pretečeniu plienky a mamičky preto odporúčajú pred prvým použitím oprať plienku viac ako dvakrát, aby ste sa na ňu mohli úplne spoľahnúť. Kým sa zvýšila savosť plienky, bolo potrebné použiť dve vkladačky, čím však plienka získala na objemnosti a bránila dieťatku v pohybe.

Zapínací mechanizmus a manipulácia s vrstvami:
Plienky sa zapínajú na patentky, ktoré umožňujú rýchlu manipuláciu, plienočku dobre držia, i keď chlopne sa posúvajú a zišli by sa viaceré patentky na zapínanie. Plienka dobre sedí, po nadobudnutí praxe sa šikovne zapína, aj keď pri väčších deťoch, ktoré sú neustále v pohybe, môže byť zapínanie stále problematické. Chýbajúce logo na vkladačkách môže spôsobiť zámenu vkladačiek.

Pohodlie dieťaťa: Gumičky okolo nožičiek sú veľmi pevné. U detí sa vyskytli otlačené miesta na chrbátiku, okolo nožičiek a taktiež aj začervenané miesta na zadočku.

Pranie a sušenie: Plienku je trošku cítiť akýmsi zápachom "fabriky", ktorý ostal aj po dvojnásobnom praní gélom z mydlových orechov. Na materiál sa rýchlo nachytá prach z okolia, ktorý je ťažko odstrániť. Gél z mydlových orechov dostatočne odstráni zápach aj farbu zachyteného moču pri 40°C, nedokáže však vyprať škvrny po stolici. Kombinácia predpierania s jadrovým mydlom, práškom Lovela a 40°C vyperie plienku dostatočne –  plienka nezmenila farbu, veľkosť ani štruktúru. Plienka schne rýchlo, vkladačky však schnú trochu dlhšie, preto je vhodné mať k dispozícii viacero vkladačiek a striedať ich.  

Výhody:

  • Dobrá savosť bambusových vkladčiek po viacnásobnom praní.
  • Rýchla manipulácia pri prebaľovaní

Nevýhody:    

  • Chlopne plienky sa pri pohybe niekedy otáčajú
  • Prvotný „fabrikový“ zápach
  • Na materiál sa pri sušení, prenášaní nachytá prach z okolia   
  • Pomalé schnutie vkladačiek
  • Príliš pevné gumičky okolo nožičiek

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: