Tam rástla krásna jedlička! ...a my si ju doma ozdobíme

Mgr. Jarmila Hýroššová | 13. december 2016
Tam rástla krásna jedlička!  ...a my si ju doma ozdobíme

Zdobenie stromčeka patrí medzi najčastejšie vianočné tradície nielen u nás. Ozdobiť ho dá ale každý rok veľa práce.

Zdobenie vianočného stromčeka navodí pravú vianočnú atmosféru

šte predtým však treba stromček kúpiť, priviezť domov, postaviť a až potom naň povešať sladkosti a ozdoby. V prípade, že budete mať umelý stromček zasa – vyniesť ho z pivnice, vyložiť, rozprestrieť vetvičky a nakoniec ho ozdobiť.

Tieto úlohy prinášajú deťom náramnú zábavu. Je preto vhodné nechať ich podľa možností, pomáhať nám, dospelým, pri príprave tejto vianočnej nádhery. Je dosť možné, že deti stromček až príliš prezdobia. Alebo sa pri tom rozbije nejaká tá guľa. Podstatné je však ceniť si vianočnú náladu a pocit rodinnej súdržnosti, ktoré vládnu pri príprave vianočného stromčeka.

V nasledujúcom článku sa vám pokúsime dať niekoľko tipov týkajúcich sa zaobstarania a zdobenia vianočného stromčeka spolu s deťmi.

Výber a nákup vianočného stromčeka

Už pri kúpe vianočného stromčeka sú deti rady pri „tom“. Milujú chodiť pomedzi rady jedličiek, borovíc a smrekov, akoby sa prechádzali po lese. Vôňa ihličia a chladný vzduch prebúdzajú vianočnú náladu.

Tip MAMA a ja:

Pokúste sa podľa možností vyhovieť prianiam detí. Nie vždy sa síce zhoduje naše vnímanie krásy s tým, ako vnímajú a vidia krásu deti, ale všetky strany by mali byť ochotné prijať kompromis. Len pri cene by ste mali mať vopred jasné predstavy. Na všetkom ostatnom sa môžete dohodnúť priamo na mieste.

Stromčeky je spravidla dostať pri veľkých hypermarketoch, ale aj na malých trhoviskách. Výhoda predajných miest s menším počtom zákazníkov je, že sa cena niekedy dá zjednať. Predavači sú neraz ochotní popustiť z ceny aj vtedy, keď sa pomaly končia otváracie hodiny. Využite preto túto skutočnosť a možno dostanete peknú jedličku za výhodnejšiu cenu, ako ste si pôvodne mysleli.

Prevoz vianočného stromčeka domov

Transport stromčeka je často veľmi náročný. Najmä ak je väčších rozmerov. Len s veľkou námahou sa zmestí do auta a navyše môže spôsobiť škrabance a auto znečistiť. Okrem toho sa v aute nájde miesto len pre šoféra a stromček.

A to sú zlé predpoklady na spoločný rodinný zážitok. Neodporúčame vám však ani transport verejnými dopravnými prostriedkami. Dôvody sú viaceré. Po prvé musíte stromček odniesť po najbližšiu zastávku. Po druhé nie je isté, či nájdete v autobuse alebo električke dostatok miesta pre vás, vaše deti aj stromček. A v neposlednom rade je tu fakt, že strácate dohľad nad deťmi. Ste totiž príliš zaneprázdnený stromčekom.

Prečítajte si: Vianoce s deťmi a bez stresu

Najvhodnejší je preto transport s nejakým ručným vozíkom, káričkou alebo aj na skateboarde. Na ne môžete pohodlne stromček uložiť a odtlačiť domov. Okrem toho môžete deťom prideliť nejaké úlohy.

Napríklad tlačenie vozíka alebo dohľad nad tým, aby stromček nespadol. Predajné miesto sa však musí nachádzať niekde blízko domu. A ak aj náhodou nie, predvianočná prechádzka v mrazivom počasí môže byť tiež zaujímavá.

Ako sa postarať o stromček v domácnosti?

  • Po príchode domov sa musí vianočný stromček prispôsobiť na izbovú teplotu postupne, nevystavte ho teplotného šoku. Ideálne je uskladniť stromček v garáži alebo na chodbe, kde je teplota nižšia, ale nemrzne tam.
  • Prv, než dáte stromček do vedra s vodou, odrežte z jeho konca asi 2 cm, aby sa mohol napiť. Nikdy však neorežte kmeň stromu až do špičky. V kôre je jemné pletivo, ktoré vedie vlahu.
  • Namiesto obyčajnej vody môžete stromček vyživiť roztokom vody, do ktorej pridáte lyžicu cukru a lyžicu citrónovej šťavy. Miesto cukru a šťavy môžete skúsiť taktiež colu či sprite.
  • Je mýtom, že vianočný stromček je najlepšie kúpiť tesne pred Vianocami. Opak je pravdou. Pre stromček je najlepšie, ak sa čo najrýchlejšie dostane do vedra s vodou na chladné miesto.

Tipy na zdobenie vianočného stromčeka

Keď už máte stromček doma, je načase vybrať preň tie správne ozdoby. Deti s obľubou pomáhajú dospelým s ich prípravou i so zdobením. Pohadzujú okolo seba salónkami, girlandami a ostatnými ozdobami. Občas dochádza k rôznym nehodám.

   

Girlanda sa roztrhne, vianočné osvetlenie sa zauzlí alebo sa nejaká tá guľa rozbije. Okrem toho je určite spodná časť stromčeka prezdobená, kým zvyšok zíva prázdnotou. A deti majú ešte jedno pravidlo: Čím viac, tým lepšie.

Zachovajte pokoj a zhlboka dýchajte. Vianoce sú časom pokoja a mieru. Nechajte deti radovať sa pri zdobení stromčeka. Nielen preto, že pritom zažijú kopec zábavy, ale aj kvôli ich spokojnosti, že sa mohli na príprave Štedrého dňa samy podieľať.

Tip MAMA a ja:

Ak máte v rodine malé deti, je lepšie voliť nerozbitné vianočné ozdoby namiesto tých sklených. Vyhnete sa zbytočnému sklamaniu.

Pri umiestňovaní vianočného stromčeka pozor na bezpečnosť

Len pri bezpečnosti by ste sa mali vyhnúť akýmkoľvek kompromisom. Stromček by mal stáť v stabilnom stojane. Ideálne sú stojany s nádobou na vodu. Na jednej strane sa tým zamedzí ľahkému prevráteniu stromčeka a na strane druhej tak stromček vydrží dlhšie a nebude mu opadávať ihličie.

Prečítajte si: Splniť deťom všetky priania?

Deti tiež rady kladú hviezdičku na vrchol stromčeka. Zabezpečte preto stabilný rebrík alebo vezmite dieťa na ruky. Na stromčeku nesmú chýbať ani svetielka. Aj tu je dôležité myslieť na bezpečnosť. Z tohto dôvodu nezdobte stromček sviečkami a prskavkami. Je to síce efektné, ale vo vykúrenej miestnosti stromček prirodzene rýchlo vyschne a doslova sa zmení na veľkú zápalku. Potom stačí už len malý plamienok alebo iskrička a sviatky by sa poľahky mohli premeniť na katastrofu.

Prečo zdobíme vianočné stromčeky?

V predvianočnom čase alebo priamo pri zdobení môžete deťom porozprávať niečo o tradícii zdobenia vianočných stromčekov.

  • Väčšinou sú to jedličky, ktoré sa vyberajú ako vianočný stromček a menia sa v skvostnú nádheru. Porozprávajte dieťaťu, že prvé vianočné stromčeky existovali už v stredoveku. Vtedy si mohli dovoliť ozdobiť celý stromček len bohatí ľudia. Chudobní sa museli uspokojiť so zelenými vetvičkami.
  • Stromčekom sa kedysi pripisovala schopnosť zaháňať zlých duchov, pod stromy sa pochovávalo, zelenými vetvičkami sa hľadali poklady a zaháňali bosorky.
  • V minulosti sa ozdoboval stromček ozdobami domácej výroby a ručných prác. Sušené ovocie, medovníčky, vystrihnuté ozdoby z papiera, orechy. Podieľala sa na tom celá rodina, najmä deti.

Tip MAMA a ja:

Vianočné obdobie je aj časom krásnych vianočných pesničiek a kolied, ktoré v nás vyčarujú skvelú náladu a spríjemnia každý zimný deň. Pri ozdobenom vianočnom stromčeku si spolu s deťmi môžete zaspievať napr. klasickú vianočnú pesničku o jedličke.

Zanôťte si spločne (melódiu poznáte napríklad aj z ruskej rozprávky o Mrázikovi)

Tam rástla krásna jedlička
kde šumel hustý háj,

či kvitol kvet, či padal sneh,
vždy bola zelená.

Jej metelica nôtila
do sníčkov častokrát

a mráz ju snehom ukrúcal,
by nezamrzla snáď.

A zajko bojko ušatý
si rád skákal pod ňou

a kde-tu sivý zlostný vlk
sa mihol čistinou.

Prajeme vám, aby vám a vašim deťom ozdobený a rozsvietený vianočný stromček spríjemnil sviatočnú atmosféru a robil len a len radosť. Krásny Štedrý deň!

   

Prečítajte si: 15 tipov na špeciálne Vianoce... už bez partnera

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: