Tajomstvá aromaterapie

Adriana Polerecká | 27. november 2014

Pomaly, ale iste sa končia ako-tak teplé dni, jeseň je v plnom prúde aj so svojím pochmúrnym počasím.

Pomaly, ale iste sa končia ako-tak teplé dni, jeseň je v plnom prúde aj so svojím pochmúrnym počasím. Hoci Lucie nebýva tento mesiac, sľúbila som v záchvate priateľskej vášne kamarátkinej dcére, že jej pomôžem s originálnou výzdobou na oslavu menín. Myslím, že rozvešiame po izbách netopiere, strašidielka, bosorky na metlách, deťom vyrobím pár špicatých klobúkov na hlavičky, možno ich trošku pomaľujeme...

Takže už teraz musím vbehnúť do záhrady a vybrať vhodné exempláre, aby sme mohli s deťmi vyrezávať tekvice, chystať rôznych bubáčikov a po večeroch, ktoré sa predlžujú, rozprávať strašidelné príbehy na dobrú noc. Z minulého roku máme doma rôzne masky, a tak rozmýšľam, že pozvem kamarátov svojich synov, aby si trochu predčasne zastrašili a vybláznili sa. Na konci mesiaca (31.10.) nás predsa čaká „sviatok bosoriek“, na západe známy ako Haloween. Bude to skvelá príležitosť na „generálku“, aby sme mali predstavu, ako bude vyzerať meninová oslava.

Komôrky máme plné voňavých sušených byliniek, niektoré z nás si pravidelne pripravujú aj aromatické oleje či octy, ktoré sa využívajú v kuchyni, viac sa pečie, suší ovocie,  vonku pálime lístie... Jeseň si priamo spájame s vôňami. Do aromalampy môžeme použiť aj bylinky, väčšinou sú to také, ktoré majú drevnaté stonky alebo hrubšiu kôru nasýtenú silicami (rozmarín, tymián, škorica, klinčeky, pomaranče, citróny, grepy, šípky...).

V lekárňach alebo v špecializovaných predajniach však dostanete kúpiť oleje a vône, ktoré sa dajú využiť viacerými spôsobmi. Náročky hovorím o lekárňach a špecializovaných predajniach, pretože oleje LEN do aromalampy dostanete kúpiť kdekoľvek. Nie sú však vhodné do kúpeľa ani na masáž. Takže, čo to vlastne aromoterapia je?

Ako liečebná metóda je známa už tisícky rokov. Pôvodne to bolo len pálenie aromatických bylín v chrámoch, postupne sa však rozšírila medzi liečiteľov, pretože chrámoví lekári zistili, že isté byliny majú dezinfekčný, iné upokojujúci či povzbudzujúci účinok. Niektoré vyvolávali halucinácie, tranz, ďalšie dokázali človeka otupiť takmer do bezvedomia. Stáročiami pozorovaní sa tak byliny i vône z nich získané roztriedili do niekoľkých skupín.

Oleje a olejčeky pre krásu i pri ochorení
Najvhodnejšími olejmi na priame použitie (na masáž, do kúpeľa a pod.) sú oleje lisované za studena. Sú príbuzné tukom v našom tele. Vďaka šetrnému spracovaniu zostávajú „živé“ a sú preto prirodzenejším pomocníkom, ako napr. gély, emulzie alebo oleje vyrábané z ropy. Na rozdiel od bežne rafi novaných olejov, kde sú pri výrobe používané organické rozpúšťadlá, silné kyseliny a lúhy, obsahujú oleje lisované za studena celý rad bioaktívnych látok, vitamínov, mastných nenasýtených kyselín, lecitínu, minerálov, rastlinných farbív a pod. Rastlinné oleje prenikajú HLBOKO do pokožky, neupchávajú póry, pokožka dýcha a lieči sa nielen ona, ale aj tkanivá hlboko pod ňou.

Oleje vyrobené z ropy sú označované ako paraffi nus liquidum alebo minerálne oleje, sú síce značne lacnejšie ako za studena lisované, no neobsahujú ŽIADNE vitamíny, bioaktívne látky, mastné nenasýtené kyseliny, sú to uhľovodíky a so zložením tukov v ľudskom tele nemajú absolútne nič spoločné. Nevstrebávajú sa pokožkou tak dobre ako rastlinné a rozhodne nie sú najvhodnejšou starostlivosťou o pokožku bábätka či tehotnej mamičky (ale vlastne všeobecne kohokoľvek).

Každý z olejov má svoje špecifické vlastnosti a je svojím spôsobom originálny. Napr. tekvicový olej je významným zdrojom organicky viazaného zinku a má veľmi hojivé účinky. Za zmienku stojí aj olej z pšeničných klíčkov, ktorý obsahuje najviac zo všetkých vitamín E, avokádový olej je najjemnejší a je najvhodnejší na suchú pokožku, no pri použití na veľkých plochách sa stáva lepkavým.

Nechtíkový olej je vhodný na popraskanú kožu a menšie poranenia, mrkvový tonizuje a omladzuje pokožku, je vhodný najmä na masáže krku. Pupalkový je vhodný na drsnú  kožu a lupiny a v kombinácii s borákovým extraktom nemá chybu! Mandľový olej je najrozšírenejší, používaný ako nosič pre éterické oleje, má slabú vôňu, je bohatý na  proteíny, zmäkčuje kožu, vyživuje ju a len pomaly tuchne; oleje z marhuľových a broskyňových jadier majú rovnaké vlastnosti ako olej z mandlí, sú však asi o polovicu drahšie.

Makadamiový a jojobový olej majú regeneračné i ukľudňujúce účinky, zvláčňujú pokožku a liečia akné. Výborne sa uchovávajú. Olej z hroznových jadierok je veľmi jemný a priezračný, robí pokožku vláčnou a po skončení masáže nezanecháva mastné stopy. Olej z lieskových orieškov sa penetruje najľahšie a najhlbšie, ak však máte alergiu na orechy (akékoľvek), prosím – vyhnite sa mu! Napriek tomu, že stimuluje cirkuláciu a vyživuje kožu. O olivovom oleji už počula hádam každá z nás. Upokojuje, je vhodný pri reumatizme, zmierňuje svrbenie – preto sa s úspechom používa u malých detí aj pri odstraňovaní atopického ekzému. Vôňa olív však môže prekryť príjemnú vôňu éterických olejov. Sezamový olej sa dobre uchováva, no má veľmi sýtu farbu, používa sa na liečbu suchých ekzémov a psoriázy.

Sójový olej je na dotyk jemný a tlakom sa nestáva lepkavým, tak ako sa to môže stať u kukuričného či slnečnicového oleja. Tekvicový, avokádový olej a olej z pšeničných klíčkov sa pridáva väčšinou v 10 – 20 % množstve do oleja makadamiového, marhuľového, mandľového alebo pupalkového. Hodia sa aj na masáže citlivej pokožky, detí a pod. Majú rozličnú hustotu, preto sa vstrebávajú rôznym spôsobom. Ich aplikácia prispieva k výžive pokožky, pozitívne pôsobí pri ochoreniach, ako je psoriáza, ekzémy rôzneho druhu, akné, presušenie rôzneho druhu, vylepšenie citlivej pokožky... Používajú sa neriedené a sú výbornými nosičmi vône (používame výraz silice, ale aj éterické oleje). Stačí ich len niekoľko málo kvapiek. Éterické oleje prenikajú kožou rýchlejšie ako samotné rastlinné oleje. Kým sa dostanú do krvného obehu, uplynie 20 až 70 minút. Ich účinok je však oveľa dlhší.

Podľa druhu éterického oleja môže mať vôňa rôzne účinky. A myslite na to, že na vôňu reagujeme takmer okamžite, zápach môže vyvolať v priebehu niekoľkých sekúnd nevoľnosť. Vnímanie vône je úzko späté s pamäťou a emocionálnou reakciou. Spomeňte si napríklad na vôňu škorice, keď ňou posýpate večernú krupicovú kašu svojim deťom. Určite sa vám vybavia spomienky na svoje detstvo, na príjemné chvíľky strávené v kruhu rodiny... Alebo vôňa ihličia, prečo nás tak dokáže roznežniť? Zvyčajne si ju totiž spájame s vôňou Vianoc, milých a príjemných chvíľ. Niektoré vône sa dajú použiť aj pre deti a tehotné mamičky. Takýmito vôňami sú napr. citrusové vône, levanduľa.

Na druhej strane sú vône pre deti vyslovene nevhodné: fenikel, gáfor, mäta, rozmarín, muškátový kvet, palina.
Pre tehotné sú nevhodné tieto vône: bazalka, céder, borievka, majorán, muškátový kvet, muškátový orech, oregano, rozmarín, santal, verbena.
Pre suchú pokožku sú vhodné oleje: avokádový, pupalkový, ricínový, olej z pšeničných klíčkov; na zvýšenie pružnosti použijeme levanduľu, rumanček, nechtík, myrhu, jazmín.
Pre mastnú pokožku sú vhodné oleje: z kukuričných klíčkov, makadamiový, zo silíc sú to borievková, rumančeková, eukalyptová, levanduľová, lemongrase.
Na kozmetické účely všeobecne používame: mandľový, sezamový, jojobový, z pšeničných klíčkov. Celulitídu zlepšíme aromatickou masážou cyprišovým, feniklovým,
gerániovým alebo borievkovým olejom. Depresie potláča gáfor, rumanček, jazmín, tymián, bazalka, bergamont, šalvia s muškátom.

Za studena lisované oleje nevyvolávajú žiadne alergické reakcie. Ak však máte alergiu na obilniny, skúste radšej olej avokádový. Väčšina éterických olejov (t. j. silíc) sa predáva vo fľaštičkách s mililitrovou presnosťou. 1 ml sa rovná asi 20 kvapkám éterického oleja. Do fľaštičky s obsahom 50 ml použitého ako nosič pridáme 15 až 30 kvapiek éterického oleja. Bežné množstvo je 25 kvapiek. Každý človek znáša inú koncentráciu roztoku, preto začnite radšej s menším množstvom. Nižšie koncentrácie bývajú účinné pri duševných problémoch, vyššie pri fyzických neduhoch. Na masáž celého tela dospelého človeka spotrebujeme 2 až 4 čajové lyžičky zmesi, ktorú môžeme pripraviť v kalíšku (10 až 20 ml) alebo v odmerke. Na prípravu luxusného masážneho oleja použijeme 50 ml fľaštičku, do ktorej dáme 1 čajovú lyžičku (ČL), t. j. 5 ml oleja z pšeničných klíčkov – aby sme zachovali kvalitu, 1 ČL avokádového oleja na zlepšenie vstrebávania, doplníme nosným olejom, ktorý sme si vybrali podľa typu pokožky alebo problému, ktorý potrebujeme odstrániť, a kvapkami éterického oleja. Pretrepeme a nalepíme etiketu s dátumom.

V nasledujúcich riadkoch nájdete rozdelenie vôní tak, aby ste si pri ich kombinácii pomohli, a nie uškodili, pretože zmiešať vôňu upokojujúcu s vôňou, ktorá aktivizuje myseľ, je zmätočné a môže vám skôr uškodiť ako pomôcť. Zvážte, aký terapeutický účinok očakávate. Zvyčajne sa kombinujú 2 až 3 vône, ale maximum by mali byť 4 druhy. Éterické oleje sú podobne ako parfumy rozlične odstupňované. Vrchný stupeň mávajú oleje stimulujúce, povznášajúce. Stredný stupeň majú oleje trvanlivejšie. Základný stupeň majú upokojujúce, tíšiace oleje s veľmi dlhým skladovacím časom. Vyberajte uvážene.

  • Bazalka aktivizuje, je antidepresívna, zlepšuje náladu. Mieša sa: bergamont, geránia, yzop, nerol, majoránka, medovka.
  • Benzoín penetruje, zohrieva. Mieša sa so škoricou, koriandrom, cyprišom, jazmínom, citrónom, myrthou, ružovou, santalom.
  • Bergamont je vzpružujúci, povznášajúci, antidepresívny. Mieša sa s rumančekom, koriandrom, cyprišom, gerániou, jazmínom, levanduľou, citrónom. Pozor, používať sa má len v 0,5 – 1 % koncentrácii!
  • Borievka je stimulačná, tonizačná, antiseptická, diuretická. Mieša sa s bergamontom, cypriškom, gerániou, levanduľou, rozmarínom, santalom (je nevhodný v tehotenstve!).
  • Borovica je vzpružujúca, dezinfekčná a antiseptická. Mieša sa s cédrom,eukalyptom, levanduľou, rozmarínom a šalviou.
  • Céder má sedatívne, antiseptické účinky, používa sa ako repelent proti hmyzu. Mieša sa s bergamontom, cypriškom, jazmínom, borievkou. Je nevhodný v tehotenstve!
  • Citrón má vzpružujúce, antiseptické účinky, používa sa ako repelent. Mieša sa s benzoínom, rumančekom, feniklom, eukalyptom, olibanom, gerániou, borievkou, nerolom.
  • Cypriš je relaxačný, osviežujúci, má adstringentné (sťahujúce) účinky. Mieša sa s benzoínom, bergamontom, borievkou, levanduľou, citrónom, pomarančom. Pomáha pri menopauze.
  • Čajovník je silne antiseptický a fungicídny (protiplesňový). Mieša sa s levanduľou, rozmarínom a citrusovými esenciami.
  • Ďumbier je stimulačný a tonizujúci; mieša sa s citrusovými esenciami a olejmi z korenín.
  • Eukalyptus má stimulačné, antiseptické, antivírusové vlastnosti, cení sa ako repelent. Mieša sa z benzoínom, yzopom, levanduľou, citrónom, lemongrasom, ružou, medovkou, borovicou.
  • Fenikel má antitoxické, protikŕčové a diuretické účinky. Mieša sa s gerániou, levanduľou, citrónom, ružou a santalom. Je nevhodný pre epileptikov.
  • Gáfor je chladivý, mimoriadne stimulujúci. Mieša sa s olibanom a nerolom.
  • Geránia (muškát) má osviežujúce, relaxačné a adstringentné vlastnosti. Mieša sa so všetkými ostatnými esenciami.
  • Jazmín je relaxačný, sedatívny. Mieša sa so všetkými esenciami. Ale pozor, jazmín je veľmi drahý.
  • Klinček je zahrievací, antiseptický, dezinfekčný, zmierňuje bolesť. Má aj repelentné účinky. Mieša sa s bazalkou, citrusmi a olejmi z korenín.
  • Koriander má sladkú vôňu a vylepšuje náladu. Mieša sa s bergamontom, citrusmi, nerolom.
  • Lemongras je tonizujúci, vzpružuje, antiseptický. Mieša sa s bazalkou, gerániou, jazmínom, levanduľou.
  • Levanduľa vzpruží, zmierňuje, je repelentná, antiseptikum. Mieša sa s citrusmi, rumančekom, šalviou, muškátom, rozmarínom.
  • Majorán upokojí a zahreje. Mieša sa s bergamontom, rumančekom, cyprišom, levanduľou, rozmarínom.
  • Medovka vzpruží, má antidepresívne účinky. Mieša sa s gerániou, borievkou, ylang-ylang, nerolom.
  • Myrta je antiseptická, hojivá, protizápalová, tonizujúca. Mieša sa s gáfrom, levanduľou, olejmi z korenín.
  • Nerolový olej je prchavý a antiseptický. Mieša sa so všetkými olejmi. Má tuhú vôňu, síce je veľmi drahý, no vynikajúci na pleť.
  • Niaoulový olej je prchavý antiseptický, dezinfekčný, zmierňujúci. Mieša sa s levanduľou, borovicou, mätou.
  • Oliban je trvanlivý, zahrievajúci, relaxačný a tonizujúci. Mieša sa so všetkými esenciami.
  • Pačuli je antiseptické, antidepresívne, sedatívne. Mieša sa s bazalkou, bergamontom, gerániou, borievkou, levanduľou, myrhou, nerolom,
    borovicou.
  • Rozmarín je tonizujúci, povzbudzuje, repelentný. Mieša sa s bazalkou, cédrom, olibanom, levanduľou, citrónom, mätou.
  • Rumanček je osviežujúci, relaxačný, zmierňuje tupú bolesť. Mieša sa s benzoínom, bergammontom, gerániou, levanduľou, citrónom, majoránom, nerolo, ružou, ylang-ylang. Je vhodný pre deti.
  • Ruža je relaxačná, antidepresívna, antiseptická a má adstringentné účinky. Mieša sa s väčšinou esencií.
  • Santal upokojuje, je antiseptický. Mieša sa s benzoínom, olejom z čierneho korenia, cyprišom, olibanom, jazmínom, citrónom, myrhou, nerolo, ylang-ylang.
  • Šalvia-muškát zahrieva, zmierňuje, nervové tonikum. Mieša sa s bergamontom, cédrom, citrusmi, cyprišom, gerániou, jazmínom, borievkou, levanduľou, santalom. V zriedkavých prípadoch môže vyvolávať ľahké podráždenie.
  • Šalvia je zmierňujúce tonikum, antiseptické, znižuje prekrvenie. Mieša sa s bergamontom, yzopom, citrónom, levanduľou, medovkou, mätou, rozmarínom. Je dosť toxický, nepoužívať pri dojčení!
  • Škorica zohrieva, je antiseptická a adstringentná. Mieša sa s koriandrom, olibanom, citrusmi.
  • Tymián stimuluje, nervové tonikum, antiseptický. Mieša sa s bergamontom, citrusmi, rozmarínom. Nepoužívať pri leukémii a ochoreniach krvi!
  • Oleje z čierneho korenia sú stimulujúce. Miešajú sa s cyprišom, olibanom, santalom, inými olejmi z korenín.
  • Mäta povzbudzuje, je antiseptická, zmierňuje bolesti. Mieša sa s benzoínom, olejmi z čierneho korenia, medovkou, majoránom. V nízkej koncentrácii vhodný na zapálenú kožu.
  • Ylang-ylang je sedatívny, antiseptický, antidepresívny. Mieša sa s väčšinou olejov. Veľké dávky spôsobia bolesti hlavy!
  • Yzop upokojuje, znižuje prekrvenie. Mieša sa so šalviou-muškátom, levanduľou, rozmarínom, citrusmi. Je nevhodný pre epileptikov, býva toxický!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: