Tá naša (ne)koncentrovanosť

Andrea Koziaková | 13. august 2009

Určite to poznáte. Myšlienky nekoordinovane prúdia a nám všetko trvá viac ako by malo...

Určite to poznáte. Myšlienky nekoordinovane prúdia a nám všetko trvá viac ako by malo. Máme s tým problém my – mamičky, či už momentálne pracujeme v zamestnaní, podnikáme alebo sa staráme o svojich drobčekov doma a  tiež naše detičky a deti v škole a pri príprave do nej.

Úspešnosť v práci totiž nezávisí len od nášho IQ, EQ, ostatných kvocientov a daností, ale aj od našej sústredenosti čiže koncentrácie. Určite  každá z vás zažila na vlastnej koži dni, kedy sa človek len motá a nevie, čo skôr chytiť do ruky, kam skôr skočiť, čím začať a zase naopak dni, kedy ide práca od ruky a tie máme vtedy, keď máme takpovediac čistú hlavu. A taký istý problém majú naše deti s tým rozdielom, že oni samozrejme v závislosti od veku nemajú ešte toľko skúseností a informácií, koľko máme my – dospeláci a preto sú odkázané väčšinou na našu pomoc.

Pomoc domáca pre detičky:

Deti sú detektorom našich nálad. Všetko, čo sa v rodine udeje, či už dobré alebo zlé, sa odrazí aj na deťoch. Aj veľmi malé deti, ktoré ešte nerozumejú významu vyrieknutých slov, sú v dusnej domácej atmosfére plačlivejšie, trucovitejšie. A od malých školáčikov budeme darmo čakať zázraky, keď doma nebude zdravé rodinné prostredie. Dieťa by v nás malo mať oporu pri pocite bezradnosti, malo by mať pocit, že je tu vždy niekto, kto má pripravenú  “ zázračnú radu.“

Ach, tie výdobytky modernej doby. Samozrejme deti si bez nich nevedia život predstaviť, ale vedci zistili, že nadmerné sledovanie televízie a kontakt s počítačom spôsobuje poruchy sústredenosti. A preto, skúste spraviť dohodu s vašou ratolesťou a urobte spolu rozvrh dňa, kde bude presne vymedzený čas na tieto aktivity, vysvetlite dôvody a uhrajte to tak, aby  “bola aj ovca celá, aj vlk sýty.“   

Pomáha deťom hudba pri učení? To je dosť individuálne, pretože niektorým určite áno, iné sa viac sústredia pri tichu. To je najlepšie asi vyskúšať tak, že sa dáme naučiť dieťaťu dva podobné krátke texty, jeden pri obľúbenej hudbe a druhý bez nej. Samozrejme výber necháme určite na dieťa, aj keď si mnohí o sebe myslíme že určite kráčame s dobou.

Manažérsky diár pre dieťa? No, až tak ďaleko to zájsť nemusí, ale rozhodne by mali školáci používať nejaký notesík, môžu použiť  zvýrazňovače na rozlíšenie druhu alebo dokončenosti povinností. Menším deťom urobí radosť nejaký obľúbený motív na obale, takže ak si nie ste úplne isté, ktorá postavička je úplne in, nakupujte zásadne s dieťaťom.

Ak sa doma riadite heslom „bordel v byte - šťastné díte“, je to fajn, ale priveľa povykladaných vecí rozptyľuje pozornosť dieťaťa. Úplne ideálne by bolo oddeliť v izbe pracovnú časť od relaxačnej posuvnou stenou, žalúziami prípadne paravánom.

A nakoniec sladké sníčky...
Aby boli naozaj sladké, treba dohliadnuť, aby išlo dieťa spať čo najskôr. Dieťa sa neraz ocitá v začarovanom kruhu, pretože keď v noci málo spí, je cez deň unavené a preto mu učenie ide pomaly, dlho trvá a zase potom ide neskoro spať. Ale treba povedať, že deti majú tých povinností niekedy tak veľa, že sa to ťažko dá stíhať. Veď veľa z nás trošku skôr narodených má pocit, že sme neboli v škole tak veľmi zaťažovaní a pritom školské osnovy sa zase až tak radikálne nezmenili.

 

A čo my? No samozrejme pomôžme si sami:

Zívanie a naliehavý pocit únavy na nás doľahne hlavne po obede. Zvlášť, keď bol poriadne kalorický a zakončený sladučkým zákuskom. V snahe prekonať krízu to všetko zavŕšime kávou. S kofeínom  by sme však mali narábať opatrne, pretože pri vyšších dávkach kofeínu nastáva opačný efekt – namiesto povzbudenia, útlm. Treba sledovať aj obsah kofeínu, najväčší obsah je v zrnkovej zalievanej káve, potom nasleduje presso, prekvapkávaná a instantná.

Videli ste už niekedy jogína? Ten priamy a zároveň uvoľnený pohľad, držanie tela a vyžarovanie, ktoré napovedajú o stopercentnej koncentrácii. Tí určite nepoznajú, čo je to roztekanosť. Aj keď väčšina z nás má k jóginom ďaleko, môžeme sa aspoň inšpirovať touto filozofiou zušľachťovania tela a ducha – Hathajógou. Existujú v nej určité cviky napríklad cvik nazvaný sviečka, obdobný, ale omnoho náročnejší cvik je stoj na hlave. Pri týchto takzvaných opačných polohách dochádza k prekrveniu mozgu a tým k zlepšeniu jeho funkcií. Netreba zabudnúť na dýchanie, ktoré je neodmysliteľnou súčasťou cvikov, nejesť a nepiť aspoň dve hodiny pred cvičením a počas menštruácie  obrátené polohy vynechať.

Keď sa ocitneme niekde, kde sa potrebujeme veľmi sústrediť a nemáme k dispozícii  žiadne súkromie, napríklad na školení, je dobré odbehnúť počas prestávky na toaletu, urobiť hlboký predklon, úplne sa uvoľníme ako keby nám  mali „odpadnúť ruky“ a snažiť sa zhlboka dýchať. Samozrejme pri veľmi častom odbiehaní sa nevyhnete podozrievavým pohľadom kolegov, ale to množstvo informácií čo potom vstrebete...

Ak ste hudobní fajnšmekri, využite to! Aj tie z Vás, ktoré máte pri duševnej práci radšej ticho, využite hudbu pri práci v domácnosti!  Uvidíte, ako sa vám myšlienky utriedia a práca vám ako po masle. Zvoľte radšej rýchlejšie tempo hudby, lebo keď potrebujete rýchlo požehliť, pomalé love songy vás príliš nenabudia. 

Nepodceňujte plánovanie – zapisovanie. Dôsledne si píšte do diára všetky povinnosti, veľa času človek strávi rozmýšľaním, čo treba urobiť a takto môžeme len občas mrknúť do diára a máme počas dňa stále čistú hlavu a je jedno či sa náš diár nachádza na pracovnom stole v kancelárii alebo v kuchyni obklopený dojčenskými flaškami a niekedy aj dobre umastený od detských prstíkov.

Doprajte si kvalitný spánok – koľko, to je u každého individuálne, každý by mal poznať aspoň trochu svoje telo. Spánok pred polnocou je určite zdravší, aj keď maminky malých ratolestí by dali asi čokoľvek za pár hodín nerušeného spánku a to hocikedy.

 

Rady spoločné:

  • aromaterapia – niektoré aromaterapeutické oleje podporujú koncentráciu – napríklad olej z citrónu a citrónovej trávy, treba si dať pozor pri nakupovaní a kupovať od seriózneho zdroja, napríklad z bioobchodu. Treba sa poradiť s predávajúcim, ktoré sú vhodné len na inhaláciu a ktoré aj na masáže.
  • farby – najlepšou farbou na podporu sústredenosti je modrá farba, nám dobre známe modré pozadie  na ploche monitora  nie je náhoda, je dobré ju použiť aj ako doplnkovú farbu na stene v izbe kde sa učíme, pracujeme.
  • škodlivé pôsobenie elektrosmogu spôsobuje takisto nesústredenosť a bolesti hlavy. Odborníci radia na noc vypínať spotrebiče aj zo zásuviek. Alebo ak to vaša elektroinštalácia umožňuje, tak aj vypnút zásuvkový obvod. Kedže v noci potrebujeme väčšinou iba na malý čas zasvietiť, obvod na svietidlá nechajte zapnutý. Rodičia teenagerov, ktorí majú počítač vo vlastnej izbe si zároveň môžu byť istí, že ich ratolesť ešte o druhej v noci „ nevisí“  na internetovom fóre.
  • strava- možno vám to bude znieť už otrepane, ale správne stravovanie je naozaj dôležité. A  treba sa vyhnúť hlavne nadmernej spotrebe cukru, pretože jednak spôsobuje únavu, útlm a správa sa podobne ako návyková látka.

Ak to nezaberie...

  • pomoc odborníka – asi už je za nami doba, kedy sme pomoc psychoterapeuta pokladali za nejakú hanbu, v každom väčšom meste je psychológ a pre deti pedagogicko-psychologické centrá kde nám môžu pomôcť rôznymi technikami na zlepšenie sústredenosti, zaujímavá je metóda biofeedback. Treba prekonať predsudky. Môžeme sa utvrdiť v tom, že máme napríklad zmeniť zamestnanie alebo dieťa školu, alebo získame taký pohľad na vec, že ostaneme  príjemne prekvapené..

 

Takže dosť bolo teórie a hor sa do zefektívňovania učenia či práce.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: