Svetový deň prevencie týrania detí

Redakcia | 12. november 2008

Svetový deň prevencie týrania detí, pripadajúci na 19. novembra, si už po piatykrát pripomenie aj Spoločnosť priateľov detí – Li(e)nka a Linka detskej dôvery Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach.

Svetový deň prevencie týrania detí, pripadajúci na 19. novembra, si už po piatykrát pripomenie aj Spoločnosť priateľov detí – Li(e)nka a Linka detskej dôvery Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. Spolu s košickým občianskym združením Žabky pripravili na tento deň projekt preventívne zameraný proti násiliu voči deťom.

Hlavné motto podujatia Maľujme a tvorme spolu – spoločnou hrou proti násiliu voči deťom sa  rozhodli realizovať formou tvorivosti detí, výtvarnou či verbálnou. Deti budú tvoriť svoje dielka – kresby, maľby, koláže, básničky či vlastné odkazy pre dospelých na tému Maľujme a tvorme spolu bezpečný detský svet.

Akcia bude v Košiciach prebiehať na dvoch miestach – od 10,00 do 12,00 hod. vo vstupnej hale DFN a súčasne od 10,00 do 18,00 hod. v Detskom kútiku v OC Dargov na 3. poschodí. Deti budú môcť pracovať priamo na stanovištiach, kde im budú pomáhať dobrovoľníci z Linky detskej dôvery a z OZ Žabky. Spomínanú tému však môžu spracovať aj doma, s rodičmi, alebo v škole či v škôlke so svojimi učiteľkami. Každé dieťa, ktoré potom prinesie svoj výtvor, dostane za odmenu plyšovú hračku. „Plyšáky“ si organizátori vybrali ako symbol bezpečia a istoty, pretože často sprevádzajú deti v ich ťažkých chvíľach, túlia s a k nim aj v nemocnici a symbolizujú pre ne pocit bezpečia.

 „Od začiatku sme chceli, aby deti pracovali spolu s dospelými, aby si pri spoločnej činnosti budovali vzájomné vzťahy lásky, dôvery, priateľstva a spolupráce. Tie sú totiž  najdôležitejšou prevenciou pred násilím. Chceli sme ísť cez pozitívne hodnoty, a nie aby sa deti zaoberali násilím, ale naopak hodnotami, ktoré ich chránia pred násilím,“ priblížila zámery organizátorov vedúca Linky detskej dôvery a riaditeľka Spoločnosti priateľov detí – Li(e)nka PhDr. Dana Lovašová. Ako pripomenula, plyšové hračky sa podarilo zabezpečiť vďaka iniciatíve študentov Filozofickej fakulty UPJŠ a v spolupráci so Spolkom medikov mesta Košice.

Fenomén týraných a zneužívaných detí je celosvetovo aktuálnou problematikou. Svetový deň prevencie týrania detí vyhlásila Nadácia Ženského svetového summitu so sídlom v Ženeve za podpory 112 organizácií zo 49 krajín v roku 2000. V súčasnosti podujatie podporuje už vyše 100 krajín sveta. Téma týrania detí bola na Slovensku dlho tabuizovaná a sporadické prípady, ktoré sa objavia v médiách, sú podľa odborníkov iba špičkou ľadovca. Detské práce, vytvorené v tento deň, budú vystavené v Detskej fakultnej nemocnici a v Detskom kútiku OC Dargov, aby verejnosti pripomínali, že voči tomuto javu nesmieme byť ľahostajní.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: