Svetlo strach z tmy zaženie

PR článok | 6. november 2014

Bojíte sa tmy? Isto, každý z nás má nepríjemné pocity, keď je v cudzom prostredí, v lese, tmavých nočných uličkách, ale vo vlastnej posteli?

Bojíte sa tmy? Isto, každý z nás má nepríjemné pocity, keď je v cudzom prostredí, v lese, tmavých nočných uličkách, ale vo vlastnej posteli? Deti takýto strach z tmy zažívajú a poznajú to hádam všetky mamy sveta. Stačí malé svetielko a odrazu je po probléme.

V živote každého dieťatka prichádza k momentu, že začína spávať už samé. Mama je v druhej izbe a dieťa ostáva odrazu síce vo vlastnej postieľke, ale bez pocitu blízkej osoby, bez toho, že by pri ňom niekto dýchal a strážil jeho sníčky.

Je to jeden z krokov osamostatňovania sa detskej dušičky, cesta k uvedomovaniu si vlastného ja. Určiť, kedy je ten správny čas nechať dieťa spávať celkom osamote záleží na rodičoch. Sú rodičia, ktorí si dieťa nechávajú v spálni či dokonca v rodičovskej posteli ešte aj v dvoch rokoch. A sú rodičia, ktorí detskú izbu s postieľkou vytvárajú ako samostatný priestor hneď od počiatku. Po správnosti by dieťa malo mať vlastnú postieľku od začiatku a naučiť ho na vlastnú izbu a spanie bez rodičov je vhodné prakticky hneď, ako je schopné prespať celú noc.

Čokoľvek však budete robiť, nevyhnete sa obdobiu, keď dieťa nebude chcieť spať po tme.

Bubáci v skrini

Nyktofóbia – také meno dali psychológovia strachu z tmy. Grécka bohyňa tmy sa volala Nyx patrila k deťom prvotného boha menom Chaos. Jej deťmi boli zasa prievozník do ríše smrti Cháron, či priamo boh smrti Tanatos a boh spánku Hypnos. Pravdu povediac, bohyňa tmy Nyx nebola veľmi obľúbená.

Báť sa tmy je vlastné našej biologickej podstate. Ľudia nie sú nočné tvory, k svojej aktivite potrebujú svetlo. Nyktofóbia je rozšírená aj medzi dospelými, podľa štatistík až jedno percento dospelých ľudí má hlboký strach z tmy. U detí sa nyktofóbia prejavuje výraznejšie od začiatku uvedomovania si samého seba a okolia po prvom roku života. Dieťa pritom až do piateho – šiesteho roku života má veľmi náročnú úlohu naučiť sa rozlišovať medzi skutočnosťou, snom, fantáziou. A tu pramení aj problém s vnímaním tmy.

Tma sa spája u detí s neznámymi strašidlami, s bubákmi v skrini. Detské kognitívne funkcie dozrievajú – aj poznanie prirodzeného striedania dňa a noci. Dieťa vo veku troch – štyroch rokov nevie rozlíšiť, aký čas trvá dve hodiny či dva týždne. Dokonca nevie rozlišovať medzi snom a skutočnosťou a keďže mozog v noci pracuje a občas vytvára aj divotvorné predstavy, deti sa môžu báť spánku, pretože sa boja nevysvetliteľných snov.

Malý človiečik žije v prítomnosti a večer si nevie predstaviť, že o niekoľko hodín bude znova deň a že ten cyklus prosto trvá. Tmy sa bojí preto, že „čo keď nevyjde slniečko?“, čo je pre dieťa rovnako reálne, ako fakt, že v skrini môže byť strašidlo. Tento strach postupne prirodzene vymizne práve s tým, že dieťa si s dospievaním začne stále viac oddeľovať svet fantázie a skutočnosti a naučí sa vnímať aj tmu ako súčasť života..

Ako na bubákov

Metla na bubákov nepomáha a ani zabuchnúť deťom dvere a nechať ich potme a s plačom osamotených. Najlepšie je stráviť s nimi pokojný čas pred spaním a pri zažatom svetielku, v pokoji ich nechať zaspať. Pocit bezpečia je v tomto smere nenahraditeľný.

Svetlo je pritom veľmi jednoduché a účinné riešenie. S inovatívnym nápadom, ako spríjemniť deťom zaspávanie a zbaviť ich nepríjemných pocitov z tmy prišla spoločnosť Philips v spolupráci s detským filmovým kráľovstvom Disney. Vyvinuli svietidlá SoftPal, ktoré sú v tvare Mickeyho Mousea, Minnie, a veselých postavičiek Sulleyho a Mikea práve z filmu Príšerky, s.r.o., v ktorom nočný detský strach zohrával svoju úlohu. Tieto svetielka dokážu svietiť bez akejkoľvek nutnosti spojenia s elektrickým  káblom, stačí ich občas nabiť na konzole. Povrch svietidiel SoftPal tvorí špeciálny jemný materiál, príjemný na dotyk a je per dieťa maximálne bezpečný. Nezohrieva sa a tak si dieťa svietiacu postavičku môže vziať aj bezpečne do postieľky ako hračku. Svietidlo sa zapína a vypína jednoduchým pohybom ruky, čo je aj pre dieťatko zábava. Vo vnútri sa ukrýva najmodernejšie LED svietidlo s výkonom 1 W, ktoré dokáže vydávať príjemné mäkké svetlo.

Svietiaci kamarát môže sprevádzať dieťa priamo do postieľky a keď sa v noci zobudí, napríklad bude chcieť ísť na toaletu, stačí, ak ním pohne a znova sa rozsvieti bezpečným svetlom. A tma sa poberie opäť do kúta.

Viac informácií o veselých svietiacich kamarátoch v boji proti tme Philips SoftPal nájdete na www.svietiacikamarati.sk.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: