Súrodenecká rivalita: čo s ňou?

Mgr. Eva Polláková | 27. september 2016
Súrodenecká rivalita: čo s ňou?

Každé dieťa si vytvára svoju identitu a cíti sa druhým súrodencom ohrozené, preto sa určitej miere súrodeneckej rivality nevyhnete...

Aká veľká bude, závisí od vekového rozdielu medzi súrodencami, počtu detí, ako aj vášho postoja.

Pri akom vekovom rozdiele je najväčšia súťaživosť?

Žiarlivosť medzi súrodencami vzniká z dôvodu, že každé dieťa musí súťažiť o svoj vlastný diel rodičovského času a pozornosti. Najväčšia rivalita medzi deťmi nastáva vtedy, ak je vekový rozdiel medzi nimi 18 až 24 mesiacov. Najmenšia rivalita je spravidla v prípade, ak je rozdiel oveľa menší alebo oveľa väčší.

Prečítajte si tiež: Súrodenecká žiarlivosť? Nie, láska!

Ak je prvé dieťa veľmi malé, je také zaujaté samo sebou, že si vlastne takmer ani nevšimne, keď v rodine pribudne ďalšie bábätko. Ak má staršie dieťa v čase príchodu bábätka už 5 - 6 rokov, bude sa cítiť skôr spojencom rodičov v starostlivosti o malého drobca, ako by ho považoval za hrozbu. Má vytvorenú vlastnú identitu, uvedomuje si istotu materinskej aj otcovskej lásky a necíti potrebu o ne bojovať. Už dokáže rozumovo pochopiť, že mama ho má rada rovnako ako mladšiu sestričku alebo bračeka.

Žiarlivosť nie je výsadou iba prvorodeného

Súperenie o rodičovskú pozornosť a súrodenecká žiarlivosť však nie je výsadou iba prvorodeného dieťa. Dlhodobé výskumy potvrdzujú, že aj tretie či štvrté dieťa môže odmietať prijať novorodenca napriek tomu, že je od narodenia zvyknuté žiť vo veľkej rodine a deliť sa o pozornosť a lásku rodičov. Rovnako môže benjamínok rodiny žiarliť na svojich starších súrodencov. Počiatočná rivalita a odmietanie nového súrodenca však v prípade viacčlenných rodín nie je až taká častá a najmä výrazná ako v rodinách s jedným či dvoma deťmi.

Neprehliadnite: Súrodenci. Ako na nich?

Najväčší problém - batoľa

Typické batoľa sa pokladá za stredobod vesmíru, má vytvorenú jasnú hierarchiu, v ktorej je ono na samom vrchu a všetci ostatní sú iba na to, aby ho rozmaznávali, plnili jeho požiadavky a hrali sa s ním. Ak sa v rodine, v ktorej je batoľa, jedného dňa objaví bábätko, je to preň strašný šok. Bábätko si bude vyžadovať veľmi veľa času a pozornosti, a tak ono ako „väčšie“ už nebude stredobodom rodičovskej pozornosti.

Rivalitu medzi súrodencami možno eliminovať...

Ak čakáte bábätko a máte doma batoľa, povedzte mu o súrodencovi niekoľko týždňov predtým, než sa narodí. So starším dieťaťom v predškolskom veku môžete o novom prírastku hovoriť okamžite od potvrdenia tehotenstva, batoľa však nemá dlhú pamäť a čas je preň neznámy pojem. Ak mu poviete, že niečo preň dôležité či zaujímavé sa v budúcnosti stane (napr. o týždeň pôjdete spolu do jeho obľúbeného parku), každý deň bude očakávať, že už je „o týždeň“.

Ako sa správať po narodení bábätka?

  • Venujte veľa lásky a pozornosti staršiemu dieťaťu.
  • Malé bábätko si zo začiatku vyžaduje veľmi veľa pozornosti. Kým sa mama stará o bábätko, mal by sa otec, príp. iný člen rodiny (babka, dedko), venovať batoľaťu.
  • Každý deň aspoň na chvíľu zariaďte, aby ste sa mohli venovať prvorodenému bez prítomnosti bábätka. Ideálne je, ak otecko pôjde s bábätkom na prechádzku a vy si spolu urobíte svoj program - čítate knižku, rozprávate sa, hráte sa spolu.
  • Často hovorte batoľaťu, ako ho malý braček či sestrička veľmi ľúbi.

Čo ešte môžete urobiť pre to, aby príchod nového člena rodiny bol pre vaše batoľa čo najbezbolestnejší?

  • Pozerajte si veľké obrázkové knižky s bruškami a malými bábätkami.
  • Povedzte mu, že bábätko ho bude veľmi ľúbiť.
  • Vy bude ľúbiť aj bábätko, ale jeho budete ľúbiť stále rovnako.
  • Choďte spolu do obchodu kúpiť pre súrodenca výbavičku. Pri výbere berte do úvahy aj názor vášho prvorodeného.
  • Poproste dieťa, aby vybralo darček pre bábätko - hračku.
  • Vy zase kúpte hračku pre staršie dieťa, ktorú mu „daruje“ bábätko (darček vyberiete z tašky po príchode z pôrodnice).

Urobte všetko pre to, aby ste nepodporovali súrodeneckú rivalitu...

  • Nikdy deti neporovnávajte, budete tým zvyšovať súťaživosť medzi nimi a v konečnom dôsledku môžete v nich vyvolať vzájomný odpor a nenávisť.
  • Myslite vždy na to, že vaše deti sú individuality a každé z nich si vyžaduje individuálny prístup. To, čo platí na jedného, nemusí zabrať na druhé dieťa.
  • Podporujte ich v spoločnej hre.
  • Pomáhajte im vyriešiť spory a problémy. Veľa rodičov necháva na svoje deti, aby si spor vyriešili samy. Zo začiatku to však nemá zmysel, lebo malé deti v živote nevideli, ako sa také problémy riešia, a nevedia ako sa k nim postaviť. Riešením však nikdy nie sú vety ako: „Starší je múdrejší, tak ustúpi.“ Alebo „Starší má
    prednosť
    .“
  • Staršie deti si často myslia, že majú výsadné právo byť na rade prvé. Podporuje to v ňom napr. aj fakt, že vo väčšine rodín sa oblečenie aj hračky dedia od starších súrodencov. Aspoň občas sa vymknite z tohto stereotypu - aj mladšie dieťa môže príležitostne dostať nové nohavice či hračku.
  • Tešte sa nielen z úspechov, ale aj snahy vašich detí. Možno staršie dieťa má v škole výborné výsledky, hoci ho nikdy nevidíte učiť sa a, naopak, mladšie sa stále snaží, ale nedarí sa mu tak. Nezabudnite vždy oceniť aj jeho „snahu zo všetkých síl“.
  • Pamätajte na to, že aj keď sa budete akokoľvek snažiť, absolútna spravodlivosť neexistuje. Dôvodmi sú vekový rozdiel, individualita, rôzne povahy. Napr.: ak si môže 10-ročné dieťa občas pozrieť večerný film, neplatí to pre päťročné dieťa. Alebo to, čo pre jedno dieťa môže byť veľkým trestom, iné s radosťou privíta (napr. príkaz odísť do detskej izby).

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: