Supermanažérka po materskej

Mgr. Marika Koscelníková | 26. marec 2017

Materská dovolenka je pre mnohé aktívne ženy obdobím sociálnej izolácie. Neustály stereotyp a pochybnosti o tom, či po rokoch strávených doma s deťmi zvládnu pracovné povinnosti, ktoré ich budú čakať, keď deti podrastú.

Rozporuplné pocity pri odchode na materskú

Keď sme odchádzali z práce na materskú, striedal sa v nás pocit šťastia a očakávania s pocitom strachu a obáv. Materská dovolenka je pre mnohé aktívne ženy obdobím sociálnej izolácie. Neustály stereotyp a pochybnosti o tom, či po rokoch strávených doma s deťmi zvládnu pracovné povinnosti, ktoré ich budú čakať, keď deti podrastú.

Nielen zameranie na úspech, ktoré vyžaduje spoločnosť, ale aj vlastné ambície, finančné dôvody a niekedy aj nátlak zamestnávateľa nútia ženy predčasne ukončiť rodičovskú dovolenku a nastúpiť do práce. Profesná dráha žien je na rozdiel od mužov minimálne jeden krát prerušená a to práve v období materstva.

Citlivo to vnímajú najmä ženy, ktoré na svojej kariére pracujú tvrdo a postupne sa dopracovali k vytúženej pozícii. Vo väčších firmách, ktoré si „vychovávajú“ svojich zamestnancov najmä na vyšších pozíciách, vychádzajú v ústrety a ponúkajú „svojim matkám na materskej“ flexibilnú pracovnú dobu či spoluprácu na jednorázových projektoch aj počas rodičovskej dovolenky.

„Do starej práce sa už nevrátim!“

Narodenie dieťaťa je míľnikom nielen v profesnej kariére žien, ale aj v rodinnom a osobnom živote. Často sa stáva, že žena počas rokov strávených doma s deťmi, prehodnotí svoju doterajšiu prácu a po ukončení rodičovskej dovolenky sa chce venovať niečomu inému.

Aktivity, ktoré sa stali súčasťou jej života počas rokov strávených starostlivosťou o deti, jej otvoria nové možnosti. Ďalším faktom, ktorý zohráva svoju úlohu pri prehodnocovaní kariéry po rodičovskej dovolenke je čas, ktorý je ochotná stráviť v práci na úkor rodiny.

Prečítajte si aj: Škôlku hravo zvládneme! alebo 7 rád, ako ľahšie zvládnuť nástup do materskej školy

Žena, ktorá má deti, rozmýšľa aj o zamestnaní inak

37-ročná Silvia hovorí: „Moja práca lektorky znamenala veľa cestovať, tráviť dni mimo domova a v čase dokončovania projektov sedieť do noci za počítačom. To som si nemohla pri dvoch deťoch dovoliť. Počas rodičovskej dovolenky mi zamestnávateľ ešte vyšiel v ústrety a ponúkol akcie blízko domova, neskôr však jeho nároky stúpali. Tak som hľadala iné možnosti a teraz prednášam na vysokej škole. Platovo som išla dole, ale času na rodinu mám viac. Rozhodla som sa. Žena, ktorá má deti, rozmýšľa inak. S ohľadom na to, čo potrebujú oni.“

Ženy, ktoré strávia doma pri deťoch pár rokov, majú obavy, ale...

Z toho, že ich schopnosti už nebudú také, ako „pred tým“, že nezvládnu pracovné úlohy, že nebudú stíhať rodinu aj prácu tak, aby boli všetci spokojní. Nielen ženy, ale aj niektorí zamestnávatelia vnímajú dlhodobý pobyt za rodičovskej dovolenke ako nevýhodu.

Kto zamestná ženu, ktorá sa roky starala „len o deti“? Pravda je však taká, že každou životnou skúsenosťou (a tou narodenie a starostlivosť o dieťa či deti rozhodne je) je človek o niečo múdrejší. Sú ženy, ktoré si práve počas rodičovskej dovolenky splnili svoje sny.

Našli svoje nové rozmery. Vzdelávali sa, naučili sa plávať, šiť, piecť, dostali sa k práci v materských centrách a podobne. Všetko toto môžu zúžitkovať vo svojom zamestnaní. Je to aj otázka postoja, či svoju rodičovskú dovolenku beriete ako nutné zlo a brzdu vo vašej kariére, alebo ako čas, ktorý investujete do svojej rodiny a využijete ho pre svoj osobnostný rozvoj.

Ani na pracovných pohovoroch nemusíte klopiť zrak, keď váš potencionálny zamestnávateľ skonštatuje, že „dlho ste boli doma...“. Ak budete argumentovať a on vo vás uvidí snaživú, skúsenú a aktívnu ženu, ktorá vie čo chce, môže to dopadnúť vo váš prospech.

Prečítajte si aj: O ženskom vnímaní, keď pracuje a hovorí muž

Všetky sme supermanažérky!

Pre všetky maminy, ktoré sa chystajú vrátiť sa do práce, prípadne majú pochybnosti o tom, či rodičovská dovolenka „nepoškodí“ ich kariére, máme na záver inšpiráciu. Na otázku, čo ste robili v posledných rokoch či aká je vaša prax, nemusíte pri pohovore len klopiť zrak.

Čo napríklad takto:

„Mám za sebou sedem rokov tvrdej manažérskej praxe na plný úväzok. Po celú dobu som viedla tím, v ktorom bol okrem mňa aj môj straší kolega a partner, s ktorým sme si rozdelili ambiciózny projekt multiaplikácie ľudských zdrojov.

Tím sa rozrástol o mladého kolegu v pozícii junior scream manažéra, ktorého sme museli vyprofilovať. Spala som niekoľko hodín denne. Projekt bol doslova v plienkach a prvé výsledky mojej práce, ktoré som nachádzala práve v nich, neboli práve povzbudivé. Musela som naviac riešiť nízky rozpočet, druhotnú a hlavne prvotnú platobnú neschopnosť.

I moja pozícia bola komplikovaná. Snažila som sa delegovať niektoré úlohy na svojho kolegu, ale nevyjasnené kompetencie nás občas stavali proti sebe. Mal totiž zaujímavý pocit, že je to práve on, kto vedie tím. Musela som odvrátiť i situáciu, keď chcel kvôli inému  projektu opustiť ten náš spoločný.

Napriek tomu, som ho dokázala dostatočne motivovať, aby sa vrátil do tímu a podarilo sa mi konkurenčný boj vyhrať! Postupne sa náš mladý kolega postavil na vlastné nohy a už som ho nemusela vodiť za ručičku, čo mi uvoľnilo ruky k práci na ďalšom rozšírení tímu.

Lenže potom pribudli k nášmu tímu nečakane dvaja nováčikovia a boli sme zasa na začiatku. Dnes ale môžem povedať, že tím sa stabilizoval a správa sa ako jedna rodina.“

Na takýto motivačný list existuje len jedna odpoveď: „Ste prijatá“! :)

Prečítajte si aj: Ako ma materská dovolenka okradla o rozum

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: