Super prázdniny doma

Eliška Pravdová | 29. jún 2009

Tipy na zábavu počas slnečného dňa, aj na upršané prázdninové dni.

Je tu čas prázdnin a Vy možno rozmýšľate aký program pripraviť Vašim deťom na dlhé 2 mesiace. Ponúkame Vám pár tipov na letné hry, ku ktorým nepotrebujete nákladnú výbavu, skôr chuť a čas dosýtosti sa vyblázniť.

Osvieženie i zábava počas slnečného dňa

Moderné umenie
Rozprestrite veľký papierový podklad na zem niekde na trávnik (v byte dajte pod neho dostatočne veľký igelit – zakúpite ho napr. v maliarskych potrebách, využíva sa na prekrytie nábytku). Ponatierajte si chodidlá farbami dostatočne jemnými k detskej pokožke (vhodné sú netoxické farby na maľovanie na kožu – zakúpite tiež v maliarskych potrebách, väčších papiernictvách či hypermarketoch). Postavte sa na papier a kráčajte a ťapkajte s dieťaťom sem a tam, čím „namaľujete“ originálne dielko. Navyše deťom sa takáto tvorba iste zapáči. Pripravte si aj jeden-dva menšie výkresy a urobte si naň spomienkový odtlačok, ktorý si môžete zarámovať. Budete mať peknú pamiatku na malú detskú nožičku, originálny obrázok i spomienku na nevšedný prázdninový deň.

Letná olympiáda
Postavte si v záhrade vlastnú prekážkovú dráhu: tunely z otvorených kartónových škatúľ, kopce z vankúšov, z bazéna urobte jazierko, na inom stanovišti bude musieť súťažiaci urobiť lastovičku, prejsť po vyznačenej čiare, zaskákať škôlku a pod. Pozvite si priateľov aj ich deti a ozajstné preteky sa môžu začať. Nezabudnite na občerstvenie, „hriešnu“ dávku zmrzlinového pohára si doprajte i vy a pripravte aj „medaily“ (napr. z okrúhlych sušienok ako vo filme S tebou mě baví svět ?).

Hľadanie pokladov
Dajte dohromady zopár priateľov a pripravte si zoznam vecí, ktoré treba nájsť. Vezmite si batohy a vybehnite napríklad do parku. Jedného dospeláka pošlite vopred, aby veci poschovával a o niekoľko minút sa vyberte na expedíciu. Pochváľte deti, ak nájdu každú vec zo zoznamu. Cestu si môžete krátiť rozprávaním príbehov.

Udrela vlna horúčav
Prázdne fľaše so sprejovým uzáverom naplňte vodou, jednu fľašu pre vás, druhú pre dieťa. Poskakujte a tancujte okolo seba a snažte sa navzájom postriekať – je to výborný spôsob ako sa navzájom schladiť za horúceho dňa.

Bublinky, bublinky a zasa...
Veľa zábavy strávite aj s bublifukom. Okrem obyčajných bubliniek si môžete skúsiť vyrobiť aj bublifuk na minibublinky. Dve slamky do nápoja prestrihnite. Štyri kusy malých slamiek spojte lepiacou páskou a zábava sa môže začať!

Perfektný piknik
Pobaľte obľúbené jedlo vášho drobca, veľa vody, loptu, klobúk proti slnku a opaľovací krém. Vyjdite si spolu do parku, do vlastnej záhrady alebo len tak si poleňošiť k neďalekému jazeru a urobte si príjemný deň na čerstvom vzduchu.

Urobte si bazénovú párty
Naplňte bazén vodou, loptičkami a hračkami do vody a sledujte, ako si vaše dieťa užíva bezstarostné čľapotanie.

 Tip: Zmrazte preňho jogurt (smotanový, premiešaný s džemom alebo medom) namiesto zmrzliny a podávajte s džúsom.

Tieňohra
Zoberte si na ulicu kriedu a obkreslite ňou tieň, ktorý dieťa vrhá. Navrhnite mu, nech skúša rôzne pozície a tie obkreslite. Potom sa vymeňte. Keď budete mať niekoľko tieňových postáv, skúste sa postaviť tak, aby ste obreslené postavy opäť vyplnili. Nie je to vždy také jednoduché.


Deň bez slnka? Dokonca dážď? Buďte bez starostí

Čas na banány
Pripravte si banánovú pochúťku: prerežte banán po dĺžke na dve polovice a nechajte vaše dieťa, nech ho naaranžuje na tanier spolu s dvoma kôpkami zmrzliny, poleje to všetko čokoládou alebo ovocnou šťavou, posype kúskami jahôd, čokolády alebo želé. Nechajte na malom šéfkuchárovi, nech popustí uzdu svojej fantázie.

Vám zasvieti slniečko aj v upršanom dni
Natrite spodnú stranu kartóna žltou farbou alebo si zoberte tvrdší žltý papier. Na každú stranu vyrežte dierky a pretiahnite ním gumičky, ktoré budú držať masku dieťaťu na ušiach.  Na žltý papier okopírujte osemkrát kontúry rúk vášho dieťaťa. Potom mu pomôžte vystrihnúť si tieto vzory detskými nožnicami. Prilepte vystrihnuté odtlačky rúk na žltú masku ako slnečné lúče. Vyrežte do masky otvory pre oči, nos, ústa – a máte z dieťaťa slniečko, ktoré vám pekne presvieti prázdninový deň, aj keď vonku prší.

Trávnaté hlavy
Vezmite si čistú, prázdnu škrupinu od vajíčka a položte ju do nádstavca, kam dávate vajíčka namäkko. Pomôžte dieťaťu jemne škrupinku naplniť vatou a namaľovať vajíčku tvár. Na vatu nasypte semiačka žeruchy, pokropte vodou a vatu udržujte vlhkú. Škrupinu uložte na slnečnom mieste. Za niekoľko dní vajíčku vyrastú výrazné vlasy! Chutné i zdravé sú na maslovom chlebíku.

Minihudobník
Spravte si vlastnú minigitaru. Vezmite si prázdnu škatuľu s oválnym otvorom navrchu a podľa chuti ju pomaľujte. Natiahnite ponad otvor po jeho dĺžke štyri elastické gumy a omotajte ich okolo škatule. Z druhej strany prilepte lepenkovú rúrku ako „držiak“ gitarky. A teraz si už môžete nafilmovať prvé pokusy vášho dieťaťa stať sa hudobnou hviezdou.

Kvetinové fotky
Vyberte spolu s dieťaťom jeho nedávnu fotku a okolo jeho hlavy vystrihnite kruh. Vezmite nejakú žltú alebo ružovú kartičku a položte fotku do jej stredu. Nakreslite okolo  fotky okvetné lístky a potom ich vystrihnite, dbajte pritom na to, aby fotka zostala v strede vzoru. Do vrchného lístka urobte dierku, pretiahnite cezeň stužku a fotku zaveste. Kvetinovú záplavu môžete povešať napríklad na okno v kuchyni a budete mať doma netradičný fotoalbum.

Vymaľujte si kvetináč
Uistite sa, že kvetináč je čistý a suchý, potom ho ozdobte: prilepte naň mušle, prírodný špagát, korálky alebo namaľujte nejaký vzor. Keď ozdoby zaschnú, zasaďte do kvetináča napríklad slnečnicu, prípadne iný kvet, alebo ho použite ako stojan na farbičky.

Urobte si koláž
Vyberte sa s dieťaťom na prechádzku a pozbierajte všetko, čo sa mu bude vidieť zaujímavé. Po návrate domov si urobte z vecí, ktoré ste priniesli, malú umeleckú koláž. V lete je tiež ideálna príležitosť vytvoriť si herbár. Choďte na lúku a nazbierajte pestré kvietky, zaujímavé lístky a dajte ich vylisovať. Môžete si urobiť herbár alebo zaujímavé obrázky na stenu. Lístky by sa mali lisovať pod ťažkými knihami aspoň dva týždne. Stránky, kde budete mať lístky, ochráňte jemným papierom. Váhou totiž kvety niekedy púšťajú farbivo. 

Kolky, to je ono!
Pozbierajte deväť menších plastových fliaš a naplňte ich napríklad ryžou. Zoraďte ich na dlážke a striedajte sa pri kotúľaní lopty v snahe zhodiť naraz čo najviac fliaš.

Vytvorte si vlastný detský klub
Máte priateľov s deťmi približne rovnakého veku, ako je to vaše? Dohodnite sa, že každý zo skupiny si k sebe na pol dňa v týždni vezme deti všetkých ostatných. Deti si budú užívať, že sa majú s kým hrať, a vy dostanete niekoľko cenných hodín času na oddych.

Pyžamová párty
Ak je výnimočne zlé počasie, tak si spoločne doprajte deň voľna iba v pyžamách a skúste napríklad veľký rozprávkový maratón. Výnimočne (ale naozaj len výnimočne) môžete deň prežiť „telezízaním“.

Pexesový maratón
Zozbierajte všetky pexesá, ktoré v domácnosti máte, skontrolujte, či má každé dvojicu. Na väčšej ploche ich porozkladajte a maratón sa môže začať.  


Iste si aj vy spomeniete na hru, pri ktorej si môžete užiť spolu s dieťaťom veľa zábavy. Ako vidíte, nie vždy musí ísť o zložitý postup či náročné pomôcky, stačí dobrá myšlienka a chuť hrať sa bez obmedzenia. Užívajte si chvíle letného zastavenia spolu so svojím drobcom!

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: