Strácate vlasy? Nestrácajte hlavu!

Redakcia | 26. jún 2016
Strácate vlasy? Nestrácajte hlavu!

Zle vyvážená strava, stres, únava, šestonedelie... To všetko môže úzko súvisieť s tým, že vaše vlasy trpia a začínajú vypadávať.

Za úplne normálny fyziologický jav (u žien) sa považuje, ak denne stratíme od 30 do 100 vlasov. Najmä počas niektorých ročných období, napríklad na jeseň, vlasy vypadávajú oveľa viac, pretože počas celého leta boli vystavené slnečným lúčom, ktoré ich nadmerne oslabili. Rovnako na jar môžete zaznamenať, že vám začnú vypadávať vo väčšom množstve, čo je zapríčinené zmenou ročného obdobia.

Čítajte tiež: Trend tretieho tisícročia - zelené potraviny

Takže stratiť určité množstvo vlasov je normálne, spozornieť by ste však mali, ak zistíte, že ani po určitom čase sa vám hustota alebo kvalita vlasov, na akú ste boli zvyknutí, neobnovila.

Pozor na stravu

Ak zrazu zistíte, že máte vlasov čoraz menej a menej, prvou vecou, na ktorú by ste sa mali zamerať, je kvalita potravín, ktoré jete, a celková vyváženosť stravy. Teda ak napríklad držíte diétu, ktorá je príliš chudobná na niektoré látky, je veľmi pravdepodobné, že nestratíte len prebytočné kilá, ale budete „ľahšia“ aj o niekoľko vlasov, čo sa vám už určite páčiť nebude.

Liečte sa inak: SILA STROMOV

Vlasy najviac trpia, ak im chýba pravidelný a dostatočný prísun železa, zinku, niektorých vitamínov, ako je napr. vitamín E, a výživné látky nachádzajúce sa hlavne v cereáliách,
sušenom ovocí, strukovinách, vajciach.

Dva až tri mesiace, to je čas, ktorý náš organizmus potrebuje, aby odstránil všetky chyby zapríčinené nevyváženou stravou. Až po tomto období môžeme očakávať zlepšenie. Ak by však vaše padanie vlasov pretrvávalo naďalej, obráťte sa na dermatológa.

Každý deň v posilňovni?

Spomaľte! Ak sa k nedostatočne vyváženej strave alebo k jednostrannej diéte pridá ešte aj prehnaná fyzická aktivita, na ktorú váš organizmus nebol zvyknutý, vaše vlasy utrpia tiež nezanedbateľné straty. Preto platí pravidlo – všetko s mierou.

Môže to byť psychického pôvodu?

Vypadávanie vlasov môže byť zapríčinené aj zlým stavom psychiky. Veľký úbytok vlasov bol zaznamenaný napr. u dievčat trpiacich anorexiou (samozrejme, súvisel aj s nedostatočnou výživou), ale aj u ľudí často trpiacich depresiami a u tých, ktorí vnímajú negatívne seba samého a svoje telo. Takisto ak ste po dlhý čas vystavení nadmernému stresu, je pravdepodobné, že po istom období zistíte, že vám vlasy vypadávajú v oveľa väčšom množstve, ako ste si všimli kedykoľvek predtým...

K tejto téme: Viete odbúrať stres? Mali by ste!

Ach, tie hormóny!

A, samozrejme, nesmieme zabúdať ani na hormóny, ktorých výkyvy výrazne ovplyvňujú kvalitu a hustotu našich vlasov. Prvým takým obdobím v živote ženy je puberta, keď neustálená hormonálna hladina je často príčinou nejedného vypadnutého vlasu. Ďalej obdobie po pôrode (naopak tehotenstvo väčšina žien považuje za „zlaté“ obdobie v súvislosti s kvalitou, rastom a hustotou vlasov) a nakoniec obdobie menopauzy je tiež neslávne preslávené týmto problémom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: