Starosti dojčiacich mamičiek: Zápal prsníka – mastitída

redakcia MAMA a ja | 19. máj 2017
Starosti dojčiacich mamičiek: Zápal prsníka – mastitída

Zápal prsníka (odb. mastitída) sa vyskytuje sa najčastejšie okolo 3. týždňa po pôrode, ale môže vzniknúť kedykoľvek počas doby, kedy žena dojčí.

Čo spôsobuje zápal prsníka?

Býva spôsobený infekciou (najčastejšie cez ragádu na bradavke) a sprevádzajú ho vysoké teploty (nad 38 °C). Zriedkavo sa však môže mastitída u ženy vyskytnúť aj v obdobiach mimo dojčenia. 

Pri zápalovom ochorení prsníka rozlišujeme zápal prsníkovej bradavky (thelitída) a zápal prsníkovej žľazy (mastitída).
Thelitída alebo zápal prsníkovej bradavky vzniká najčastejšie v dôsledku drobných poranení pri dojčení, prípadne v dôsledku nedostatočnej hygieny. Môžu sa objaviť ekzémy, chrasty, trhlinky – ragády. 

Čo sú to ragády?

Sú to tržné ranky na bradavkách, ktoré bývajú bolestivé. Nie sú však dôvodom na prerušovanie, ani na ukončovanie dojčenia. Mamičky sa k nim dopracujú veľmi často už na začiatku dojčenia – najmä kvôli zlej technike dojčenia a nesprávnej polohe pri dojčení.

Napríklad ak žena sedí v nevhodnej polohe, je vykrútená, ak neprikladá dieťa „bruško na bruško“, ak ho neprikladá ústočkami proti bradavke... 
Prečítajte si: Ragády na bradavkách alebo Keď dojčenie bolí

Čo robiť ak máte ragády? 

  • Odstráňte príčinu vzniku ragády! Opravte polohu, poraďte sa s poradkyňou.
  • Skontrolujte techniku dojčenia, pri dojčení vystriedajte viac polôh.
  • Aj s ragádou sa dá dojčiť – takže dojčenie neprerušujte, hoci je bolestivé.
  • Dieťa prikladajte k prsníku tak, aby ragáda bola v kútiku úst dieťaťa.
  • Nepoužívajte papierové vložky do podprsenky – zvyknú sa prichytiť na bradavku a ragádu môžu ešte zhoršiť. Použite kvalitné prsné vložky.
  • Pri dojčení ponúknite ako prvý menej bolestivý prsník. Keď sa spustí mliečko vďaka spúšťaciemu reflexu aj z bolestivejšieho prsníka, priložte dieťatko aj k nemu.
  • Nikdy nevyťahujte bradavku nasilu
  • z úst, mohla by sa poraniť. Na konci dojčenia vsuňte malíček do vnútorného kútika úst a tak uvoľníte „podtlak“.
  • Bradavky vetrajte čo najčastejšie na vzduchu, po dojčení na nich môžete nechať zaschnúť pár kvapiek mliečka.
  • Môžete použiť aj hojivé maste (napr. Bepanthen masť), pred dojčením prsný dvorec zľahka očistite čistou vodou.
Ak vás ragáda bolí a nehojí sa dlhší čas, je možné prsník na 24 hodín „nepoužívať“. Dieťa v tomto prípade dojčite počas 24 hodín len z jedného prsníka. Poranený prsník však každé tri hodiny odstriekajte RUČNE!!! Odsávačku v prípade ragád nepoužívame.

Čo je to mastitída 

Ide o zápal prsníka sa objavuje asi u 1 zo 100 žien v relatívne krátkom čase po pôrode. Pochádza buď z mliekovodov alebo z ragád, čiže drobných trhliniek na prsníkovom dvorčeku, ale v skutočnosti je zdroj nákazy v podstate v ústach novorodenca.

V 95 % prípadoch sa podieľa ako pôvodca Staphylococcus aureus. Infekcia sa môže ďalej šíriť, môžu sa objaviť horúčka, triaška, bolesti v prsníku alebo až pod pazuchou, niekedy sa dokonca vytvorí hnisavé ložisko. 
Liečba sa líši podľa štádia ochorenia a podľa toho, či ide o zápal v šestonedelí alebo mimo neho. V oboch prípadoch sa podávajú antibiotiká v závislosti od pôvodcu ochorenia.

U žien mimo šestonedelia sa v štádiu, kým sa ešte nevytvorilo hnisavé ložisko, podávajú lieky na zníženie tvorby prolaktínu, čím sa prsník „upokojí“. Tieto lieky sa podávajú aj na zabránenie recidívy ochorenia. 
Prečítajte si: Zápal prsníka

Čo robiť v prípade zápalub prsníka? 

  • Dojčiť a zasa dojčiť – pri zápale dojčite z postihnutého prsníka ešte častejšie.
  • Nechajte si premasírovať hornú časť chrbta, okolo lopatiek, ramien a krku.
  • Chladiť prsníky medzi dojčeniami – intenzívne, teda minimálne 45 – 60 minút.
  • Pred dojčením prsník nahriať, mierne odstriekať, aby sa dvorec uvoľnil. Nahriať ho môžete v teplej sprche alebo teplým obkladom. Dvorec uvoľniť odstriekaním a bradu dieťaťa nasmerovať k postihnutému miestu.
  • Nepoužívať klobúčiky, vyhýbať sa stresu, oddychovať. Ak dieťa začne piť menej, ale mliečka je v prsníku priveľa, odstriekať do pocitu uvoľnenia napätia.
  • Neodsávať však paušálne po každom dojčení!!! Ak dieťa nemá problém s prisávaním sa a dobre pije, neodsávajte po dojčení. Telo musí pochopiť, koľko mlieka má produkovať. Keď odsávate paušálne po každom dojčení, stále dávate telu signál, aby mlieka produkovalo viacej a viacej. Čo môže byť v konečnom dôsledku dôvodom zbytočného prepĺňania prsníkov a tvorenia hrčiek.
  • Mnohé problémy s dojčením vznikajú aj z preťaženia a stresu, preto sa maximálne sústreďte na pohodu a pokoj. Poproste o pomoc s chodom domácnosti a vy sa starajte len o seba, dieťatko a dojčenie!
  • Môžete použiť prostriedky utišujúce bolesť, a ak rozhodne lekár, tak aj antibiotiká.
  • V žiadnom prípade dojčenie neprerušujte, ani pri teplote nad 39 °C!
Tip MAMA a ja:
Zábaly a prikladanie listov: tvarohový zábal (vychladený tvaroh rozotrieť na bavlnenú plienku a priložiť na prsník), zábal zo šalvie – nepiť, iba prikladať čajové vrecúška alebo obklady. Šalvia ako čaj totiž znižuje tvorbu mlieka. Na prikladanie môžete použiť kapustné či viničové listy, či priamo vínne obklady. 
Už v čase tehotnosti možno bradavky postupne pripravovať na dojčenie tak, že si ich žena jemne poťahuje dopredu a pritom nimi jemne otáča do jednej a do druhej strany.

Prečítajte si: Zápal prsníka má mnoho príčin: ako sa mu vyhnúť?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: