Stanovisko SEVS k výskytu nového druhu chrípky

Redakcia | 30. apríl 2009

Dôležité je zachytiť prvé ochorenie spôsobené “Novým chrípkovým vírusom“ na Slovensku a zabrániť, resp. spomaliť šírenie nákazy v populácii.

Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť (SEVS) vníma riziko zavlečenia ochorenia spôsobené novým vírusom chrípky na Slovensko. Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila pandemický stupeň pohotovosti číslo 5, to je len krok od pandémie. Potvrdený bol prenos vírusu medzi ľuďmi v New Yorku. V Európe boli doteraz potvrdené ochorenia v Rakúsku, Nemecku, Španielsku, Veľkej Británii, podozrenia na ochorenia sú hlásené aj  z Čiech. SEVS chce prispieť k informovanosti obyvateľov Slovenska a najmä cestovateľov o príznakoch ochorenia, ako postupovať pri podozrení na ochorenia, o spôsoboch prenosu a možnostiach prevencie. Cieľom je zachytiť prvé ochorenia na Slovensku a zabrániť, resp. spomaliť šírenie nákazy v populácii.

Príznaky
Ochorenie  sa u ľudí prejavuje horúčkou, zimnicou, únavou, bolesťami svalov a kĺbov, kašľom a nádchou. Niektorí chorí udávajú hnačku a zvracanie. Tak ako sezónna chrípka, aj „nová chrípka“ môže byť príčinou zhoršenia chronických ochorení, na ktoré chorí trpel pred nakazením.

Prenos
Nový vírus chrípky sa prenáša rovnako ako vírus sezónnej chrípky priamym kontaktom s chorým človekom vdýchnutím kvapôčok hlienu s obsahom vírusu, ktorý pri kýchaní a kašľaní rozprskuje do okolia chorý človek. Vírus sa môže prenášať aj kontaktom, chytaním predmetov, ktoré majú na povrchu kvapôčky hlienu chorého a následne prenesením vírusu do úst, nosa, alebo očí. Vírus prežíva na rukách 5 minút, na predmetoch môže prežívať aj niekoľko hodín.

Vírus sa neprenáša pri príprave a konzumácii bravčového mäsa, ani kontaktom so zdravou osobou, ktorá sa vrátila z oblasti výskytu nového vírusu.

Prevencia
Ak poznáme spôsob prenosu vírusu, vieme sa pred nakazením chrániť:

  • Na zabránenie prenosu vírusu kontaktom je dôležité časté umývanie rúk mydlom a teplou vodou. Nepoužívať spoločné uteráky z látky, ale papierové. Ak nie sú k dispozícii, radšej nechať ruky uschnúť bez utierania.
  • Na zabránenie šírenia vírusu pri kýchaní a kašlaní je potrebné používať jednorazové papierové vreckovky, po jednom použití ich ihneď odhodiť. Chorý človek by mal nosiť rúšku, alebo inak si zakryť nos a ústa. Po objavení sa príznakov ochorenia ísť ihneď domov, vystríhať sa kontaktu s inými osobami, ľahnúť si do postele, piť veľa tekutín a kontaktovať ošetrujúceho lekára.

 

Na webových stránkach sú k dispozícii aktuálne informácie o vývoji epidemiologickej situácie:
na Slovensku: www.uvzsr.sk
v Európe: www.ecdc.europa.eu
vo svete: www.who.int/csr/disease/swineflu/en/index.html
v USA: www.cdc.gov/swineflu/index.htm

 

Viac sa dočítate TU.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: