Stala sa z vás matka – profesionálka?

redakcia | 10. apríl 2016
Stala sa z vás matka – profesionálka?

Užívate si materstvo? Dávajte pozor, aby ste nestratili samu seba...

Byť matkou na plný úväzok môže pre vás znamenať neočakávaný emocionálny prechod, napriek tomu, že máte presne to, po čom ste túžili. Tento nový stav môže ovplyvniť vašu mienku o vás a o všetkom, čo robíte. Obtiažne to môže byť predovšetkým vtedy, pokiaľ ste sa vždy prezentovali ako pracujúca žena a svoju osobnú identitu ste stavali na tom, čomu ste sa profesne venovali.

Zo začiatku to vyzerá ako dovolenka. Napriek tomu, že ste plne zamestnaná činnosťami okolo svojho dieťaťa, môžete sa celkom slobodne zamerať na dieťatko a zabudnúť na pracovný program, pracovné povinnosti a iné aktivity, čo je iste skvelé. Snažte sa však byť opatrná! I keď to z vašej strany nie je úmysel, veľmi jednoducho môžete stratiť všetky svoje záujmy, aktivity i priateľov, zatiaľ čo si užívate svoje bábätko.

Pokiaľ dovolíte, aby sa váš svet točil výlučne iba okolo dieťaťa príliš dlho, môžete začať pociťovať, že vám čosi chýba – vy! Naraz možno zistíte, že osoba, ktorá tlačí kočík v supermarkete, sa necíti byť tou istou osobou, ktorá bola rýchla v úsudku, zúčastňovala sa dôležitých schôdzok, diskutovala s ostatnými dospelými o podstatných veciach a podieľala sa na rodinnom rozpočte. Náš návrh na to, ako vyhnúť tejto emocionálnej pasci, je pravidelne si pripomínať, že byť profesionálnou matkou nie je to jediné, čím môžete byť. Nie je to tak, že všetko, čo sa deje, musí byť pre dieťa a s dieťaťom. Vedome sa snažte zmeniť svoj život spôsobom, ktorým podporíte svoje záujmy i v dobe, kedy ste ako mamička spokojná. Nezabúdajte na to, že ste osobnosť a pestujte si ju. Skúste niekoľko našich tipov...

Nie je nič zlé na tom, ak si dohodnete pravidelné stráženie dieťaťa. Zaslúžite si trochu voľného času, ktorý pravdepodobne inak ani nezískate.

„Po siedmich mesiacoch, ktoré som trávila starostlivosťou o Kristínku, som zúfalo túžila po tom, aby som aspoň na chvíľu mohla byť doma sama. Môj manžel občas Kristínu postrážil, takže som príležitostne mohla ísť preč, ale nemohol pochopiť, prečo ho niekedy žiadam, aby ju vzal tiež niekedy na chvíľu von. Musela som mu vysvetliť, že v dobe, keď Kristína spí, sa odpočívať nedá, pretože som neustále v strehu, aby som počula, ak by sa prebrala. Chcela som iba trochu času, keď si budem stopercentne istá, že ma nikto nebude rušiť a ja sa budem môcť v pokoji venovať čomukoľvek, čo si práve vyberiem.“ (Renáta)

Nielenže by ste mali pokračovať v činnostiach, ktoré pre vás boli vždy dôležité, ale mali by ste si hľadať i aktivity, ktoré by zodpovedali potrebám a záujmom, ktoré vás predtým uspokojovali v súvislosti s prácou. Nezabudnite vziať do úvahy možnosti, ktoré by vám v dobe, keď ste pracovali, nevyhovovali. Nová činnosť alebo koníček sa teraz, keď máte pružnejší program, môžu stať reálne. Cvičte, navštevujte rôzne záujmové krúžky, venujte sa dobrovoľníckej činnosti, dochádzajte do kurzov a zostávajte v kontakte s priateľmi, ktorí nemajú deti, aby ste našli uspokojenie tiež ako žena, nielen ako matka.

"Moja matka bola matkou na plný úväzok po celý svoj život. Jej jedinými aktivitami boli školské alebo športové akcie, ktorých sa zúčastňovala ako rodič. Nebola schopná pochopiť, že necítim úplné uspokojenie, pokiaľ nemám popri starostlivosti o dieťa ešte iné záujmy. Myslím si, že je to tým, že ona vždy chcela byť „iba“ matkou, s ničím iným ani nepočítala. Teraz, keď už mám dieťa ja, zisťujem, že pracovať v dobe, keď sú deti malé, by som určite nechcela. No napriek tomu, že nepracujem, nechcela by som, aby ma rola matky úplne pohltila. Stále sa vidím ako žena s určitou profesiou." (Gabriela)

Pokiaľ sa chcete vídať s inými mamičkami na materskej dovolenke, zapíšte sa do kurzov cvičenia pre matky, zájdite si do materského centra, choďte s dieťatkom na kurz plávania alebo navštevujte cvičenie pre rodičov s deťmi.

Pokiaľ poznáte i iné matky, môžete sa spoločne stretávať (s deťmi či bez nich) a užívať si trochu „dospeláckej“ konverzácie. I keď je vaše dieťa na sociálne kontakty primalé, vám urobí spoločnosť iných dospelých iba dobre a možno z toho vzniknú i dlhotrvajúce priateľstvá.

"Jedna mamička, ktorú som občas stretávala, ma pozvala na návštevu s tým, že u nej budú i ďalšie mamičky s deťmi. Spoločne sa vraj pravidelne stretávajú. Postupne začali byť tieto stretnutia také dôležité, že som všetko začala plánovať s ohľadom na ne – aby som ani chvíľku nezmeškala. S „tou“ mamičkou, volá sa Hanka, sme kamarátkami dodnes." (Lucia)

Nezabudnite zostať v kontakte s priateľmi, ktorí sú bezdetní. Pokúšajte sa rozoberať témy, ktoré s vaším dieťatkom vôbec nesúvisia. Bude to príležitosť porozprávať o veciach, ktoré vám v tomto období chýbajú. Občas si treba oddýchnuť aj od „rečí“ o bábätku.

"Nedávno sme si dali zaviesť internet a som ním úplne uchvátená. Zopárkrát som skúšala i diskusie na stránke www.mamaaja.sk, a je to super! Som v kontakte s inými mamičkami a rozprávame sa o hocičom. Občas diskusie o bábätkovských problémoch vynechám a „pokecám“ si s babami len tak." (Majka)

Pokiaľ ste boli zvyknutá pracovať celý deň, bude sa vám možno zdať čudné, že naraz nemáte v organizácii dňa poriadok, na ktorý ste boli zvyknutá, a že ho trávite výlučne vybavovaním rôznych pochôdzok, ako je pošta, banka, lekáreň, doplnených šušlaním na dieťatko. Ste to skutočne vy, kto sa prechádza o druhej popoludní po obchodnom dome namiesto toho, aby pracoval a chytal po obede druhý dych? Pravdepodobne bude potrebné, aby ste sa vedome snažili deň si naplánovať. Pokiaľ vám to bude robiť problémy, pokojne si urobte zoznam aktivít, ktoré musíte a chcete na ďalší deň absolvovať. To, čo je potrebné urobiť, si zapisujte do kalendára. Pravdepodobne to bude nutné iba zo začiatku, než si na nový denný režim zvyknete.

Mamičky, ktoré zostávajú doma, sú veľmi často frustrované pocitom, že nikdy nie sú s prácou úplne hotové. Akonáhle je vyprané, ďalšie veci sú špinavé, len čo na jednom konci bytu s upratovaním skončíte, na druhom je už neporiadok. Všetky činnosti sú bez konca a neustále sa opakujú. Pokiaľ vám to vadí, nájdite si aktivitu alebo dobrovoľnícku činnosť, ktorá má jasné ohraničenie a pri ktorej je vidieť konkrétne výsledky. Ďalšou možnosťou je stále sa opakujúcu činnosť naplánovať, napríklad si určite, že s praním skončíte o tretej popoludní a potom pôjdete s kamoškou na kávu alebo si môžete vytvoriť harmonogram, podľa ktorého budete činnosti, ako napríklad pranie alebo náročnejšie domáce práce, vykonávať vždy v rovnaký čas. Keď potom niečo dokončíte, budete mať pocit, že máte aspoň chvíľu kľud.

Napriek tomu, že prijmete našu radu a okrem materských povinností sa budete i naďalej venovať iným aktivitám a záujmom, to, že všetci vo vás vidia „iba“ matku, môže byť frustrujúce (napokon, škvrna od jogurtu vzadu na mikine je dostatočne jasným signálom). Potom sa vám možno bude chcieť kričať, že ste snáď aj čosi viac než len mama?! Matkou ste iste rada, ale tiež chcete, aby vás okolie vnímalo ako inteligentnú, aktívnu a angažovanú osobnosť! Netrápte sa tým, sama predsa najlepšie viete, aká v skutočnosti ste. Ak to nepomáha, skúste sa viac venovať rôznym aktivitám. Možno, že potom budete cítiť také uspokojenie, že vám bude mienka okolia ľahostajná.

„Mala som problém odpovedať na otázku: „Čo práve robíš?“ Prišlo mi čudné odpovedať, že som právnička, keď ňou vlastne nie som. Ale ani hovoriť „Som matka“ nebolo to pravé orechové. Viedlo to k tomu, že sme sa nebavili o mne, ale o mojich deťoch. Radšej by som zomrela, než by som povedala, že som žena v domácnosti. Najlepším riešením pre mňa je hovoriť, že som právnička, momentálne na materskej dovolenke.“ (Silvia)

Pokiaľ sa trápite tým, že vás materstvo celkom pohltilo, nezabúdajte na to, že byť dobrou matkou vyžaduje mnoho inteligencie a vychovať bystrého, slušného a pracovitého potomka je veľkým prínosom pre spoločnosť. Tiež nezabúdajte, že ste nestratili nič zo svojich doterajších vedomostí a zručností, len ste si pridali čosi naviac.

Skutočnosť, že v súčasnosti prispievate do rodinného rozpočtu podstatne menej, môže byť problematická. S partnerom sa preto na tento fakt pripravte ešte pred vznikom prípadných problémov. Vezmite si do úvahy všetky rodinné výdavky, vrátane plánovaných a predpokladaných výdajov spojených s príchodom dieťatka do domácnosti, svoje vlastné potreby a spôsob hospodárenia. Dohovorte sa na spôsobe, ako budete rozhodovať o rodinných financiách a ako budete postupovať pri neočakávaných výdavkoch. (Na túto debatu nie je nikdy neskoro!)

„S Róbertom sme boli zvyknutí platiť rodinné výdaje zo spoločného účtu a inak si každý ponechával časť peňazí na tom svojom. Po narodení Danka, keď som prestala pracovať, sme sa pokúsili zmeniť spôsob hospodárenia. Róbert začal viac prispievať do spoločného rozpočtu a dával mi viac peňazí na môj účet. Začal však strácať kontrolu, pretože nikdy neodhadol, koľko peňazí bude potrebovať. Cítila som sa previnilo, že príliš utrácam. Veľa sa zmenilo po tom, čo sme sa rozhodli pre jeden jediný spoločný účet, z ktorého financujeme všetky platby.“ (Pavlína)

Podporujte svoju profesionálnu orientáciu, aby ste sama pre seba i naďalej zostávali osobnosťou, ktorá nestráca kontakt so svetom dospelých. Neprestávajte sa zaujímať o novinky vo svojom odbore, čítajte odborné publikácie, navštevujte prednášky, stretávajte sa s kolegami alebo využite svoje schopnosti a skúsenosti a skúste prácu pre neziskové organizácie a nadácie.

Prestávka vo vašej kariére nemusí nutne znamenať problém. Keď budete v budúcnosti hovoriť s vašimi potenciálnymi zamestnávateľmi, snažte sa používať formulácie typu: „Keď sa mi narodilo dieťa, snažila som sa na sto percent plniť rolu matky. Teraz, keď sa chcem vrátiť do práce, som pripravená plne sa venovať svojim pracovným povinnostiam.“ Týmto druhom prehlásenia hovoríte, že svoje rozhodnutie máte pevne v rukách a pod kontrolou a že s rovnakým nasadením, s akým ste sa venovali materským povinnostiam, budete i pracovať.

Dni, ktoré strávite doma s dieťaťom, sa od tých, kedy ste doma úplne sama, výrazne líšia. Uistite sa, že aj vy, aj váš partner máte realistické očakávania od toho, čo môžete cez deň doma s dieťaťom stihnúť urobiť. Nákup potravín, platba účtov na pošte, zopár schôdzok, to je na jeden deň, keď máte na starosti ešte i dieťa, až príliš. Necíťte sa hlúpo, ak ste na seba pyšná za to, čo všetko ste za deň dokázali stihnúť. Ak to váš partner nechápe, nechajte ho občas postrážiť dieťa s tým, že popri tom aj čosi vybaví, uprace a podobne. Samozrejme, že toto musíte urobiť aj v prípade, že vám rozumie a nič vám nevyčíta. Prospeje to vám všetkým!

Spracované podľa: Sheryl Gurrentz: Maminkou spokojeně a beze stresu, vydavateľstvo Portál, 2003

Môže vás zaujímať:

Deň dobrej mamy
Prsia von... alebo Prečo dojčiaca matka pohoršuje okolie?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: