Športy a športové krúžky - 9. časť

Andrea Mániková | 15. júl 2010

Synchronizované plávanie je doslova ženský šport, akvabelám prináša zdravie, perfektné držanie tela, otužovanie, pohybovú kultúru a tiež pomáha rozvíjať hudobné cítenie.

Synchronizované plávanie je doslova ženský šport, akvabelám prináša zdravie, perfektné držanie tela, otužovanie, pohybovú kultúru a tiež pomáha rozvíjať hudobné cítenie. Ak máte doma slečnu, očarenú baletom, gymnastikou i vodou a najradšej by robila všetko naraz, inšpirujte ju ladnosťou a krásou pohybu vo vode – akvabelami. 

Čo ponúka synchronizované plávanie
Napoly šport a napoly umenie. Synchronizované plávanie je vytváranie rôznych polôh a figúr na hladine vody i pod ňou, v pokoji aj pohybe, krása pohybu vo vode umocnená sprievodom hudby. Zahŕňa v sebe plávanie, balet, gymnastiku, akrobaciu, herectvo, jednoducho všetko, čo len chcete. Deťom prináša zdravý pohyb a zmysluplné trávenie voľného času. Je to jeden z mála športov, pri ktorom nehrozí takmer žiadne riziko úrazu. Keďže má v sebe krásu a ladnosť pohybu, patrí predovšetkým dievčatám. „Mnoho dievčat, ktoré začnú robiť synchronizované plávanie, k nám príde s odporúčaním od lekára, aby sa venovali plávaniu. Vyberú si tanec vo vode, a urobia dobre. Dôkazom je pekné držanie tela, perfektná postava a zníženie chorobnosti,“ zanietene rozpráva Eva Mániková, predsedníčka synchronizovaného plávania TJ Mladosť STU. Okrem dobrého vplyvu na zdravotný stav prináša synchronizované plávanie so sebou i estetickú stránku – vplyv umenia – krásne flitrované plavky, ozdoby vo vlasoch v symbióze s poznávaním najrozmanitejších hudobných žánrov a nacvičovaním choreografií.
 
Kedy začínajú malé akvabely?
Najvhodnejší čas, kedy by malo dievča začať, je v 5. – 6. roku veku. To je ideálne vekové rozpätie, kedy je už dieťa pripravené na systematickú prácu. 5-ročné dievčatká sú síce hravejšie ako tie staršie, ale to nie je na prekážku. Toto obdobie sa z hľadiska dlhoročných skúseností javí ako optimálne, pretože dievčatá sú už vyzreté na systematickú prácu. Dôležité je, aby dieťa samé chcelo a na tréningy sa tešilo. Dievčatá, prípadne rodičia dievčat nemusia mať obavu, ak ešte nevie plávať. Neprekáža ani zmiešaná skupinka, v ktorej časť plávať vie, a časť nie. Tie, čo plávať vedia, potiahnu tie, čo nevedia a rozdiely sa postupne vyrovnajú. ´

Do slovníka mladej akvabelky rozhodne patrí: šikovnosť, pružnosť, talent a chcenie.

Kategórie
Prípravka: deti z náboru, ktoré začínajú, učia sa základom chôdze, ladnosti pohybu, ohýbaniu svojho tela, plávať.
Mladšie žiačky: 12 rokov a mladšie
Staršie žiačky: 12 – 15-ročné
Juniorky: 15 – 18-ročné (od 17. roku môžu už patriť aj do kategórie senioriek)
Seniorky: od 18 rokov

Čo robia akvabely na „suchu“ a čo vo vode?

V oddiele TJ Slávia STU robia nábor dievčat každoročne v septembri a dievčatá už v apríli absolvujú svoje prvé preteky a predvádzajú prvé nacvičené figúry – základné prvky zostáv.
Tréning majú rozdelený na trimestre. Po zápise nových akvabeliek pozostáva prvý trimester z hodín plávania. Neplavkyne sa naučia plávať, tie, ktoré už základy plávania majú, si zdokonaľujú techniku a zlepšujú kondíciu.
Po absolvovaní prvého trimestra sa pridáva hodina tréningu na „suchu“. Ide o jednu hodinu týždenne v telocvični, s prvkami modernej gymnastiky a baletu pod taktovkou skúsených tréneriek. Dievčatá si postupne zlepšujú ohybnosť telíčka, pružnosť svalstva, naučia sa robiť špagáty, prepínať špičky... Na tréningy v telocvični sa veľmi tešia, pretože v princípe ide o hry (zamerané na konkrétny cieľ), a tie v tomto veku úplne zbožňujú. Nepotrebujú k tomu žiadne špeciálne úbory, stačí pohodlné tričko, legíny, ktoré zakryjú kolená, a ponožky, cvičí sa bez cvičiek, práve pre spomínaný nácvik prepínania špičiek.
Samozrejme, každým absolvovaným trimestrom stúpa i obtiažnosť tréningovej jednotky, ale dievčatá sa tešia z každého pokroku, zlepšenie schopností je pre ne akýmsi hnacím motorom. K tréningu na „suchu“ (v telocvični) sa ešte trénuje aj 2x do týždňa vo vode. Hodiny v bazéne sú spočiatku 45-minútové. Čas strávený v bazéne sa zvyšuje kontinuálne so zlepšenou kondíciou dievčat až na celú hodinu. „Na čo sa však dievčatá veľmi tešia, je tréning v bazéne so závažiami. Vtedy plávajú v bazéne v pančuškách a bavlnených tričkách. Z toho majú obrovskú radosť. Mokré oblečenie vytvorí rovnomernú záťaž na celom tele, aj takouto hravou formou sa u nás trénuje. Alebo nacvičujú figúry s pripaženými rukami a prázdnymi fľaškami od minerálky. Ak pri plávaní fľaška vypadne, dievča niekde robí chybu a musí si plávanie správne nacvičiť,“ rozpráva Eva Mániková.    

Potrebná výbava

plavky – 1x tréningové plavky, 1x súťažné plavky na povinné figúry (celé čierne plavky), mladšie žiačky potrebujú 1x flitrové plavky prispôsobené zostave a téme, napr. pri kabaretnej téme môžu mať plavky kombináciu červeno-čiernych flitrov s motýlikom. Plavky na vystúpenia sa šijú na mieru a mamy, ale i niektorí oteckovia, pomáhajú s našívaním flitrov.
plaveckú čiapku –1x bielu k povinným figúram, na preteky majú špeciálny čepiec, ktorý korešponduje s plavkami a témou zostavy. Vlasy nesmú vytŕčať, a aby dobre držali tvar v čepci, natierajú sa potravinárskou želatínou.
plavecké okuliare
klapku (štipec) na nos – dostanú v oddiele
obuv vhodnú k bazénu
osušku

Čo ste možno o akvabelách nevedeli...

Prvé záznamy o vytváraní rôznych obrazcov na hladine vody sú z roku 1816, v dnešnej podobe sú známe až od roku 1934.
Na Slovensku je momentálne 6 registrovaných oddielov, či klubov.
Akvabely svoje zostavy predstavujú ako sólo, duo, tím (8 dievčat + 2 náhradníčky) a kombo (10 + 2 náhradníčky). Kombo je kombinovaná zostava, ktorá sa skladá z tímu, do ktorého sú poskladané sólo, duo, prípadne i dosť netradične trio. Princípom kombinovanej zostavy je začať presne na mieste, kde skončí tím; začína sólo a presne tam, kde skončí sólo, musí začať iná zostava. Je to nádherné, bazén je skutočne „plný“ tancujúcich dievčat a naozaj je na čo pozerať.  

Mladšie žiačky podľa pravidiel synchronizovaného plávania predstavujú svoje zostavy v tíme, hoci vo svete nie sú výnimkou ani sólo a duo zostavy v tejto kategórii, ale to nie je podľa pravidiel. Tím sa môže prezentovať aj v zostave 6 dievčat, no na súťaži sa strácajú body za nedostatočný počet pretekárok. Kombo môže byť aj v počte 6 alebo 8 dievčat, tu sa síce body nestrácajú, ale stráca sa krása zostavy, ktorá vyniká pri plnom počte dievčat. V kategórii staršie žiačky už pribúdajú sólo a párové zostavy.

Pri súťažiach rozhodcovia sedia pri bazéne a hodnotia známkami v stupnici od 1 do 10, pričom 10 je najvyššia známka.
Hodnotia sa dve disciplíny – povinné figúry, na súťaži sú štyri a každá jedna pretekárka ich musí všetky absolvovať. Pri bazéne sa vytvoria štyri panely, na každý panel pripadá 7 rozhodcov, ktorí známkujú. Seniorky dostávajú známky zvyčajne od 8 – 10, juniorky 7 – 8, staršie žiačky zvyknú dostávať hodnotenie maximálne do 7 a mladšie žiačky okolo 5 – 6. Druhú časť pretekov tvoria zostavy. Polovica bodov z povinných figúr sa spočíta s polovicou bodov zo zostáv a na základe výsledkov sa urobí poradie. Pri kombinovaných zostavách sa neplávajú povinné figúry a hodnotí sa zaplávaná zostava, podľa plného počtu bodov sa určuje poradie.

Najznámejšou akvabelou oddielu TJ Slávia STU je sólistka Ajka Dzureková, ktorá v celosvetovom meradle dosiahla 13. miesto a pár Ajka Dzureková – Silvia Spišeková, ktoré sa zúčastnili kvalifikácie na OH v Číne.


Bližšie informácie o synchronizovanom plávaní nájdete na http://aqua.snus.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: