Spoločné hry pre súrodencov

Mgr. Jarmila Hýroššová | 12. júl 2017
Spoločné hry pre súrodencov

Staršie deti sa zvyčajne s mladšími súrodencami odmietajú hrať? Ako dosiahnuť, aby boli všetci spokojní a aj deti s väčším vekovým rozdielom našli spoločnú cestu k hre?

Hry na rozvoj vnímania: Spoznávajte svet všetkými zmyslami

Nie vždy sa dá tento problém harmonicky vyriešiť tým, že budete integrovať mladšie dieťa do hry starších. Pritom je veľa možností, ktorými sa môžete vyhnúť všetkým nebezpečenstvám vyčleňovania mladšieho dieťaťa. My sme niektoré z nich zhromaždili.

Môžu vzniknúť situácie:

  •  spoločného hrania sa
  •  v ktorých sa najmladší člen rodiny jemne, ale rozhodne odkloní pri hre svojou cestou

Čo robiť, aby bolo hranie harmonické a zábavné a aby bol aj najmladší člen rodiny spokojný?

Treba mať na pamäti niekoľko základných pravidiel – najmä pre „starších“ spoluhráčov: ide predovšetkým o ohľaduplnosť, lebo jeden a polročné dieťa nedokáže ešte zďaleka toľko, čo je pre trojročné samozrejmosťou. A ak junior plače, platí ihneď „Stop hre!“.

Tipy na spoločné hry

Pomôžeš mi so stavaním veže?

Staršie deti rady učia malých – v konečnom dôsledku byť v hre veľkým posilňuje ich sebavedomie. Pri stavaní veže sa naplno uplatňuje táto „pedagogická zodpovednosť“: ukázať, pomôcť, usmerňovať – koľko trpezlivosti už vie preukázať „učiteľ“ alebo „učiteľka“?

Spoločne si zatancujme

Všetci tancujú! Už batoľatá sa vedia rezko pohybovať na tanečnom parkete. Len treba dať pozor, aby pritom deti príliš nezdivočeli a neublížili si.

Spoločné prezeranie fotoalbumov

Aj veľmi malé deti milujú fotky bábätiek a rodinné foto – sú nimi fascinované a vedia pri pohľade na ne sedieť úplne nepohnuto – možno aj preto, lebo im všetko pripadá také známe.

A väčšie deti sa vedia s hrdosťou a aj pobavením obzrieť retrospektívne na svoju minulosť. Dospelý by však mal byť pri deťoch, ak nechce, aby fotky a strany v albume neutrpeli ujmu.

Fotografovanie detí

Vankúšová vojna

Môže byť chaotická, ale aj veľmi zábavná – ale s ohľaduplnosťou! Aj tu sa odporúča prítomnosť dospelého, aby nedošlo k úrazu. Najkrajšia je táto činnosť samozrejme vtedy, ak sa do nej zapoja aj ocko s mamou.

Spoločné prezeranie kníh

Tu môžu väčšie deti ukazovať a vysvetľovať. Najmä vtedy, ak ide o ich vlastné knihy, ktoré dokonale poznajú.

Zábava pri módnej prehliadke

Aká zábava, keď sa náš drobček navlečie do veľkých šiat. Treba len prekonať zábrany a vyplieniť šatník – alebo siahnuť na odložené veci v škatuliach na povale. Nezabudnite zvečniť túto zábavu fotoaparátom či kamerou!

Hra na skrývačku

Najmladšie dieťa z rodiny hľadá – treba mu však dať tipy (napr. pomocou zvukov) a nenechávať ho bez dohľadu!

Najlepšie je vonku

Vždy keď to dovoľuje počasie, ponúka príroda výborné možnosti na hru. V parkoch, na ihriskách, v lese sa môžu všetci vyblázniť do sýtosti a hrať sa napr. na naháňačku alebo zbierať listy, gaštany či kamienky.

Rozosmievanie

Z tejto činnosti možno urobiť malú súťaž – kto urobí najvtipnejšiu grimasu, pózu a pod. a nimi rozosmeje najmenšieho spoluhráča?

Spoločné stavebné dielo

Funguje, ak sa môže napr. junior – staviteľ babrať v nevyužívanom materiáli (kamene, kúsky papiera, dreva a pod.) alebo ak môže tieto veci triediť. Ako „triedič“ je teda kompetentný vydávať materiál zo „skladu“.

Vodné hry

Spoločné kúpanie vo vani je o to zábavnejšie, ak mama povolí tento druh hier. Aj tu však platí:opatrnosti a ohľaduplnosti nie je nikdy dosť – a deti nemožno nikdy nechať bez dohľadu! Kúpanie môže byť atraktívne aj s využitím hračiek do vody či prázdnych fliaš od šampónu.

Tip MAMA a ja

Malému dieťaťu dajte vhodný predmet, ak sa s ním nechcú hrať starší súrodenci, napríklad vlastnú loptu (ak sa ostatní hrajú s loptou), vlastnú kolobežku (ak sa napríklad ostatné deti bicyklujú), vlastné zaoblené nožnice a papier (keď iní majstrujú) a pod.

Prečítajte si: Hra v živote najmenších

Keď sa deti hrajú oddelene

Všetky spomínané spoločné hry nie je možné hrať niekoľko hodín v kuse dennodenne. Väčšie deti potrebujú aj chvíľku voľna od mladších súrodencov, rodičia by im mali dovoliť občas svoje dvere na detskej izbe jednoducho zatvoriť – a to nielen pri domácich úlohách.

Aj keď sa staršie deti hrajú s kamarátmi, počúvajú svoje obľúbené CD alebo chcú mať jednoducho svoj pokoj, musia to všetci rešpektovať – aj keď to malému bratovi alebo sestre padne zaťažko.

Keď sa deti rôzneho veku od seba oddelia, ukážte pochopenie práve staršiemu súrodencovi – bude cítiť, že ho beriete vážne a rešpektujete jeho potreby.

Ak chceme cesty detí zmysluplne oddeliť, môže pomôcť konštruktívny „program rozptýlenia“. Tento začína samozrejme tým, že utešíme odmietnutého spoluhráča, vezmeme ho na ruky a vysvetlíme mu v rámci možností jeho chápania potrebu staršieho súrodenca mať chvíľu pokoj.

A potom pokračujeme konštruktívnymi nápadmi na hru. Tu je niekoľko príkladov:

Otvárame škatuľu s pokladmi

Ak má vaše mladšie dieťa svoju „klenotnicu“ so zvláštnymi predmetmi, teraz nadišla príležitosť otvoriť ju. Môžu sa tu ukrývať vtáčie perá, ozdobný drahokam, bábika a mnoho iného.

Dopĺňajte škatuľu pravidelne inými, novými predmetmi. To prebúdza u detí záujem, upokojuje ich a zároveň odpútava od činnosti staršieho dieťaťa.

Zriedkavé pohľady

Výnimočne otvorte kuchynskú zásuvku alebo skrinku s hrncami. Aj tu možno toho veľa objaviť. Hrniec už máme, ešte nájsť lyžicu a koncert môže začať!

Učíme deti rozpoznať farby

Rozoznávanie farieb je zábavou už pre 15 – 18-mesačné deti. Táto činnosť môže prebiehať aj takto: „Hľadáme všetko, čo je zelené!“ Dieťa sa učí lepšie spoznávať svoje okolie a môže pritom diferencovať vnímanie farieb.

Kde je bábätko?

Malé deti milujú vyhľadávať portréty bábätiek – kdekoľvek. Vezmite si napríklad najnovšie číslo MAMA a ja a prelistujte si ho spolu s juniorom. Pýtajte sa pritom, kde vidí bábätká, príp. dojčenské potreby, ako je cumlík, fľaša, nočník a pod.

Všetci nastupovať!

Ako taxikár, rušňovodič alebo pilot pozvite svoje dieťa, aby nastúpilo. Potom jazdite po byte, vydávajte príslušné zvuky, vezmite dieťa na „zaujímavé miesta“ a podčiarknite svoju funkciu prilbou, volantom, príp. píšťalkou. Malý vozík, odrážadlo alebo nákladné auto robia hru ešte zaujímavejšou.

Správne alebo nesprávne?

Ak poviete svojmu dieťaťu „Tu máš hrozno“, dajte mu jablko. Namiesto hracieho autíčka, ktoré si vaše dieťa vypýtalo, mu ponúknite plyšovú hračku.

Dieťa sa bude najskôr čudovať, potom smiať a bude mať ohromnú zábavu z toho, keď prekukne vaše „omyly“. Pozor: nepreháňať!

Hry na rozvíjanie tvorivosti a samostatnosti

Pre rodičov sa núka nádherný pohľad, ak nakuknú do detskej izby a vidia svoje ratolesti, ako sú pohrúžené do spoločnej hry, kedy mladšie dieťa asistuje staršiemu a v miestnosti vládne harmónia.

Niekedy sme však nútení deti rôznej vekovej kategórie nasmerovať na vlastnú koľaj, najmä, ak spoločné hry z akéhokoľvek dôvodu zlyhávajú.

Dôležité je teda nezabudnúť, že aj staršie deti potrebujú chvíľku času iba pre seba. S cielenými projektmi a hrami len pre staršieho súrodenca poukazujú mamy alebo otcovia na ocenenie a svoju lásku k nemu, zároveň však prispievajú aj k tomu, aby udržali žiarlivosť staršieho súrodenca na mladšieho na uzde.

A o to krajšie potom je, keď sa opäť všetci spoločne hrajú – lebo aj to posilňuje pocit rodinnej spolunáležitosti.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: