SPOKOJNÝ život? Držte sa týchto štyroch PRAVIDIEL

Marika Koscelníková | 25. august 2017
SPOKOJNÝ život? Držte sa týchto štyroch PRAVIDIEL

Pri hľadaní „návodov“ na šťastie zabúdame na to, že v prvom rade sme to my, ktorí si ho vytvárame. Ak uzavriete tieto štyri dohody sami so sebou, každý deň si začnete užívať inak.

Ide o múdrosti starých Toltékov, ktoré prekopú myslenie aj súčasnému človeku. Nie je na nich nič zložité, práve naopak. Tieto pravidlá sú veľmi jednoduché.

1. Nehreš slovom

Slovo predstavuje energiu. Má obrovskú silu. Čokoľvek vyslovíte: pochybnosť, nadávku,  ale aj láskavé slová, či túžbu, zhmotníte ich do svojho sveta.

Tak málo si uvedomujeme magickú silu slov a tak často nimi sami sebe (ja hlupák, som neschopný, nedarí sa mi ap.) a iným ubližujeme. Stačí naozaj málo. Premýšľať o slovách, ako o spôsobe ovplyvňovať svoj život a život iných.

2. Neber si veci osobne

Vzťahovačnosť! Toľko škody dokáže narobiť v rodine, v práci, vo vlastnej hlave. Podľa starých Toltékov, ten, kto je zameraný na dôležitosť vlastnej osoby, prejavuje najvyšší stupeň sebectva, pretože počíta s tým, že všetko sa točí len okolo neho.

Zoberte si za svoje jedno pravidlo: Nech ľudia hovoria, robia, myslia si čokoľvek o vás, neberte to osobne. Je to ich názor. Zodpovedá tomu, čomu veria a čím žijú oni, nie vy. Preto nech si o vás myslia čokoľvek, v skutočnosti sa vás to netýka. Vždy to vypovedá len a len o nich samých.

 

šťastná žena

3. Nevytváraj si domnienky

Nepodložené, neoverené, len tušené „fakty“, teda domnienky, dokážu narobiť veľa zloby vo vzťahoch. Často si veci domýšľame a časom aj uveríme, že sú skutočné. Venujeme energiu niečomu, čo vlastne neexistuje.

Základné pravidlo je: pýtajte sa tak dlho, kým si veci neujasníte. Chlapa, kolegyne v práci, dieťaťa, kamarátky, rodičov. Trápiť sa kvôli niečomu, o čom si len myslíte, že existuje,  je tak zbytočné!

4. Rob všetko čo najlepšie

Pocit spokojnosti z tvorenia, z dobre urobenej práce, fungujúcich vzťahov, oddychu. Vždy všetko robte najlepšie, ako viete. Nič nie je dôležité a menej dôležité, lebo všetko tvorí váš život. Práca rovnako ako oddych, rodina rovnako ako vaši priatelia.

Ak budete mať vôľu robiť všetko čo najlepšie, stanete sa majstrami osobnej premeny. Vaše návyky hrešiť slovom, brať si veci osobne a vytvárať si stále nejaké domnienky sa budú prejavovať čím ďalej tým menej, až nad vami stratia kontrolu. Nič vonkajšie nebude ovládať a definovať vaše postoje a nálady, len vy sami.

TIP Mama a Ja:

Zaujali vás tieto jednoduché pravdy života? Prečítajte si viac súvislostí v knihe Dona Miguela Ruiza: Štyri dohody.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: