Spánkom ku zdraviu a dobrej nálade

Mgr. Miroslava Miková | 13. júl 2017
spánok, nespavosť, mama, dieťa, spánkom ku zdraviu, dobrá nálada

Chcete vedieť viac o spánku? Zaujíma vás, čo všetko môžete urobiť pre dobrý spánok?

„Dnes v noci som zasa nespal“, povzdychol si kolega, len čo som prišla do práce. „Aspoň, že o druhej bol dobrý film, inak by som sa prehadzoval v posteli až do samého rána“, nervózne pokračoval v konštatovaní.

Kruhy pod očami sú len jedným z prejavov porúch spánku, ktoré ho dlhodobo prenasledujú. Znížená výkonnosť, výkyvy nálad či nepozornosť sú dôsledkami, ktoré trápia nielen osobu postihnutú nespavosťou, ale často aj jej okolie. Lekári sa jednoznačne zhodujú, že primeraný spánok je dôležitý pre fyzické a psychické zdravie človeka.

Únavné tehotenstvo...

Podceňovanie významu spánku prináša viacero negatívnych dôsledkov. Treba si však uvedomiť, že nedostatočné aj nadbytočné spanie je zdraviu škodlivé. Okrem toho spánok nám pomáha zabudnúť na všetky problémy. Má úžasnú oslobodzujúcu moc. „Milujem spánok. Je to najlepšie z oboch svetov. Ste živý a pritom o ničom neviete“, povedala známa americká herečka a spisovateľka Rita Rudner. Je to jednoducho tak. Prečo si teda odopierať „niečo“ čo nám dodáva energiu a životný elán?
Chcete vedieť viac o spánku?

Trápi vás nespavosť?

Základné fakty o spánku

Spánok je dôležitý pre normálne fungovanie človeka. Neexistuje žiadny ľudský tvor (až na zopár výnimiek), ktorý dokáže primerane fungovať bez pravidelného spánku. Podľa výskumov tretinu života prespíme. S týmto faktom sa nedá veľa urobiť, pretože potreba spánku nám bola daná geneticky. Jednoducho, je to tak a túto skutočnosť treba rešpektovať. To znamená, že vo všeobecnosti by mala dĺžka spánku trvať v rozmedzí šesť až osem hodín denne. Avšak toto tvrdenie nemusí platiť pre každého, pretože každý z nás je individuálnou bytosťou.

spánok mama a dieťa, nespavosť

V dnešnej dobe sa spánku a poruchám spánku venuje veľká pozornosť zo strany lekárov i výskumníkov. Výskumy sa podrobne zaoberajú analyzovaním spánku, jeho etáp a v neposlednom rade dôsledkami, ktoré vyplývajú z nedostatku spánku. Len na Slovensku trpí problémami spojenými so spánkom asi 30 percent populácie. To nie je málo.

Vyskúšajte: Napite sa NA ZDRAVIE! Týmito šťavami porazíte aj jarnú únavu!

Aké fázy má spánok?

Spánok je veľmi zaujímavý proces, ktorý sa skladá z niekoľkých fáz. Týmto významným objavom sa zapísali do dejín vedci z USA. Rok 1957 sa okrem iného vryl do histórie aj ako rok, kedy odborníci urobili výrazné pokroky v skúmaní spánku. Čo presne chicagskí vedci zistili?

V prvom rade je potrebné vysvetliť pojmy REMnon-REM a delta spánok, ktoré sú s objavmi spomínaných vedcov spojené. Podstata spočíva v tom, že počas spánku sa striedajú spánkové periódy, pričom každá z nich je charakteristická 60 až 90 minútovým trvaním.

Po zaspaní sa naše telo oddáva fáze non-REM, ktorá má dve štádia, ktoré na seba nadväzujú. Po non-REM fáze pozostávajúcej z dvoch štádií naše telo upadá do hlbokého spánku, ktorí vedci nazvali delta spánok. Po tejto fáze nastupuje štádium REM spánku, ktoré je charakteristická najväčšou intenzitou snívania.

Tieto fázy sa počas noci opakujú v závislosti od dĺžky spánku. Spravidla sa tak stane štyri až päťkrát za noc.

REM a non-REM spánok

Čo sa skrýva pod skratkami non-REM a REM spánok? Výraz REM pochádza z angličtiny a je skrátením pojmov rapid eye movement, čo v preklade znamená rýchly pohyb očí. REM aj non-REM spánok sú časti spánku, keď spíme veľmi hlboko, ale počas non-REM spánku absentujú pohyby očí pod zatvorenými viečkami, na druhej strane viac hýbeme končatinami.

Veľmi podstatným rozdielom je, že pri fáze REM je mozog takmer nečinný a naopak pri fáze non-REM oddychuje samotný organizmus človeka, pričom mozog vyvíja asi polovičnú aktivitu.

Akým spôsobom si možno zabezpečiť pokojný spánok, ktorý nabíja energiou?

Faktom, ktorý sa veľmi podceňuje, je účel miestnosti určenej na spanie. Často sú v našich spálňach televízne prijímače, CD prehrávače a samozrejme počítače bez ktorých si život nevieme predstaviť. Práve tieto technické vymoženosti sú významnými činiteľmi narúšania pokojného spánku.

Ďalšou chybou, ktorej sa dopúšťame, je nepravidelný spánok. Často si ho odôvodňujeme tým, že všetko „dospíme“. Samozrejme, občas takéto správanie neuškodí, ale ak dlhodobo praktizujeme nedostatočný spánok, ubližujeme samým sebe. Vhodné je preto určiť si pravidelný čas začiatku spánku a vstávania. Ideálne je dodržiavať tieto pravidlá aj cez víkend.

spánok, dĺžka spánku, rem, koľk hodín spíme?

Častou príčinou neprichádzajúceho spánku je rozbúrená myseľ. V posteli riešime problémy dňa. Tu platí staré známe: „Ráno je múdrejšie večera“. Svoju myseľ od negatívnych myšlienok najlepšie odbremeníme upokojujúcimi činnosťami. Skvelým riešením je relaxačná hudba, horúci kúpeľ či obľúbená kniha. Výborným pomocníkom sú lahodné bylinkové čaje.

Aj týmto spôsobom sa môžeme naučiť vážiť si maličkosti. Vychutnávajme si každú minútu svojho života. Celý deň sa za niečím ženieme, tak prečo by sme si nemohli nechať niekoľko minút denne pre seba? Ideálny pre realizovanie týchto chvíľ je práve večer.

spánok, relax, joga, dobrá nalada, espavosť

Spánok nám môžu odoháňať pesimistické myšlienky a stres. Nie sú však jediné. Káva, kofeínové nápoje, nikotín či športové aktivity sú činiteľmi, ktoré spôsobujú nespavosť. Rovnaký pozor treba dávať na konzumáciu ťažkých jedál či alkoholu pred spaním.

Ideálnym riešením je nejesť dve hodiny pred plánovanou dobou odpočinku.

Snažte sa myslieť na svoje zdravie nielen prostredníctvom správnej životosprávy, športových aktivít, ale aj dostatočného spánku. Ako povedal svetoznámy nemecký filozof Kant:

„Proti trampotám života dal Boh človeku tri veci – nádej, spánok a smiech“.

Preto, keď sa trápite a neviete ako ďalej verte, že aj vo vašom živote vyjde slnko a obdarí vás hrejivými lúčmi šťastia. Ak ste bez nálady a energie, spite a smejte sa!

Vyrobte si hormóny šťastia

Na záver vás bude zaujímať:

Bylinky na pokojný spánok

Mamy nie sú na baterky

Nemôžete zaspať?

Zdroj:

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: