Som v tom! - tipy pre budúcich oteckov

redakcia | 4. marec 2011

Oteckovia, tieto riadky sú určené práve vám!

Milí priatelia, manželia, partneri... ktokoľvek mužského pohlavia, čakajúci prírastok do rodinky!

Ste v situácii, keď vaša partnerka (a vy  s ňou) čaká bábätko? Vieme, vieme... taká zmes pocitov sa u človeka len tak neobjaví, nehasnúca radosť, očakávanie a... priznajte si to - trochu i strach. Prinášame vám zopár tipov, ktoré vás môžu povzbudiť a pomocť vychutnávať si chvíle čakania spolu s partnerkou. Čo teda pomôže?

1. Pýtajte sa, pýtajte sa, pýtajte sa: zdravotníckeho personálu, detských lekárov, pôrodníkov a hocikoho, kto už má deti, pozná deti a všetko, čo vás ešte len po prvýkrát čaká, má už takpovediac za sebou. Či už vás zaujíma správna technika výmeny plienky, kúpanie bábätka, či jeho odgrgnutie, hlavná myšlienka tohto prieskumu je získať z okolitých zdrojov čo najviac informácií. Výhoda je v tom, že postup opísaný v knihe vám podajú prijateľnejším spôsobom a pridajú aj pár rád z vlastných skúseností. Čím viac otázok položíte, tým budete lepšie pripravený.

2. Inštinkt : Dôverujte svojim prirodzeným ľudským inštinktom, ony vám našepkajú, čo robiť a ako to robiť. Možno budete prekvapený, ako ľahko sa vám podarí prispôsobiť vášmu novorodeniatku a pochopiť jeho svet potrieb a pocitov.

3. Nacvičujte: Neexistuje lepšia škola, ako si niečo na vlastnej koži vyskúšať. Ak máte v rodine malé dieťa, vyskúšajte si ho prebaliť, alebo ponosiť na rukách. Ak sa vám podobná šanca nenaskytne, nevadí. Budete mať dostatok priestoru pocvičiť sa s vaším vlastným dieťatkom. Čo vám nepôjde prirodzene, budete musieť spoločne natrénovať. Takže si vyhrňte rukávy a hurá do praxe. Vedecká metóda: pokus – omyl. Prípadne vám môže v začiatkoch asistovať manželka.

4. Trpezlivosť: Nestrácajte optimizmus, zásobte sa ním na dlhý čas. Rím tiež nepostavili za jeden deň. Buďte trpezlivý a myslite pozitívne. Snažte sa vo veciach a situáciách vidieť kladnú stránku a podporujte tiež svoju partnerku. Naozaj to potrebuje... 9 mesiacov nosí v sebe dieťatko, v bolestiach ho porodí a potom vpadne rovnými nohami do každodennej starostlivosti oň. Je ťažké slovami vyjadriť, aké pocity a emócie sprevádzajú tieto životné zážitky.

5. Nedajte sa odradiť: Nedovoľte okoliu, babkám, tetkám a ostatným odstrkovať vás do ústrania od vášho dieťaťa. Muži zvyknú robiť veci odlišne, keď príde na spomínanú výmenu plienok, či kúpanie. Je to váš spôsob. Ak máte pocit, že podobný problém by mohol u vás nastať, porozprávajte sa o tom otvorene so svojou partnerkou.

6. Privítanie: Určite rozmýšľate o chvíli, keď po prvýkrát stretnete svojho potomka a v hlave vám víria myšlienky, čo by ste mu povedali v tejto jedinečnej chvíli. Povedať mu môžete povedať čokoľvek, čo vás v danej chvíli napadne, ale nezabudnite na očný kontakt. Bábätka zbožňujú pozerať sa do očí a myslím si, že si tiež zamilujete chvíľu, keď budete môcť len tak sedieť a hľadieť do jeho nádherných očí.

7. Užívajte si rodičovstvo: Otcovstvo je niečo, z čoho by ste sa mali určite tešiť od prvej chvíle, ako sa dozviete, že vaša partnerka je tehotná. Užite si potešenie s vaším malým drobčekom, ktorý vám každý deň pripraví veľa zábavy a nové prekvapenia. Od prvého kopnutia, ktoré pocítite, keď položíte ruku na bruško svojej partnerky, až po prvý pohľad, či úsmev.

...tak ako? Pomohli sme trochu? Napíšte nám o tom! O svojom čakaní, očakávaní, ale i strachu... Zaujímavé príbehy "z pera čakateľov" uverejníme na www.mamaaja.sk!

 

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: