Sme národ zamračených alebo usmievajúcich sa ľudí?

Redakcia MAMA a ja | 4. august 2017
Sme národ zamračených alebo usmievajúcich sa ľudí?

V medziľudskej interakcii platí: „Čím širší a žiarivejší úsmev, tým vrúcnejší človek.“

Ako sa usmievajú jednotlivé národy?

Viac ako dve tretiny Slovákov si myslí, že sa mračíme viac ako ostatné národy. Slováci sú podľa prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra STEM/MARK, presvedčení, že menej ako my sa usmievajú už len Angličania, Nemci a Maďari.

Za najveselšie národy pokladáme Talianov, Španielov a Francúzov. Zaujímavým faktom je, že až 62 % opýtaných si myslí, že Česi sa usmievajú viac ako Slováci, paradoxne podobné percento Čechov si zasa myslí, že Slováci sú usmievavejší ako Česi.

Výsledky prieskumu súčasne potvrdzujú, že dôležitosť úsmevu pre celkovú pohodu a radosť zo života si všetci uvedomujeme  a až  98 %  z nás si myslí, že by sme sa mali usmievať viac.

Prečítajte si: Spánkom ku zdraviu a dobrej nálade

Prečo by sme sa mali usmievať?

 „Úsmev – jeho častosť a úprimnosť je prejavom osobnosti človeka a základom vytvárania medziľudských vzťahov. To, či sa usmievame alebo nie, spôsobuje viacero faktorov: naše postoje, spôsob myslenia, vzťahové väzby k iným ľuďom, úroveň sebavedomia a sebadôvery, spokojnosť so sebou samým.

Pozitívne nastavení, usmievaví ľudia to majú v živote ľahšie. Ľahšie znášajú bolesť, posilňujú svoj imunitný systém, sú schopní nájsť si radosť v práci i osobnom živote a všeobecne sú úspešnejší.

V medziľudskej interakcii platí: Čím širší a žiarivejší úsmev, tým vrúcnejší človek,“ uviedla psychologička PhDr. Daniela Mináčová.

Význam úsmevu pre svoj život deklaruje viac ako 90 % Slovákov, ale skutočnosť je celkom iná – dve tretiny z nás sa ani nesnažia aktívne premáhať zlú náladu a usmievať sa na ľudí okolo seba, preto je asi na Slovensku toľko zamračených ľudí.

Vyrobte si hormóny šťastia. Behajte, milujte sa a jedzte dobré jedlo!

Kedy sa Slováci usmievajú?

Len 6 % respondentov sú skutočné  „slniečka“ a usmievajú sa za každých okolností.  Najhoršie je to počas bežných pracovných dní, keď sa len 2 % z nás stretávajú prevažne s usmiatymi ľuďmi.

O niečo lepšie je to cez víkendy, keď veselých a usmiatych ľudí stretáva každý štvrtý Slovák. Úsmev na tvári nám dokážu vyvolať blízki ľudia, predovšetkým deti, naši partneri, kolegovia v práci, dobrí priatelia a, samozrejme, aj ľudia, ktorí sa na nás usmievajú.

Oveľa menej sa usmievame na cudzích ľudí, s ktorými sa stretávame náhodne – napríklad na predavačky sa usmieva len asi 8 % z nás a na ľudí na ulici ešte menej – len 4 %.

Anekdoty, vtipy a vtipné situácie sú na počudovanie dôvodom pre úsmev či smiech len pre 11 % respondentov a rovnako často sa usmievame, keď máme pohodu a dobrú náladu.

Nezanedbateľný vplyv na úsmev a dobrú náladu majú aj príjemné spomienky, dobré správy, slnko, dobré počasie, hudba, ale aj úspech, dobrá finančná situácia a pozitívne myslenie.

Anjeli i čertíci v našich drobcoch: prečo deti často menia náladu?

Silu úsmevu nepodceňujte...

„Často si silu úsmevu neuvedomujeme. Pôsobí pozitívne nielen na ostatných, ale rozjasňuje aj nás samých. Ženy, ktoré sa neusmievajú, sa všeobecne považujú za nešťastné, muži zase za príliš dominantných,“  hovorí D. Mináčová a dodáva:

„Väčšina z nás aspoň z časti tuší, čo sa nám páči na ostatných. Sme citliví na ich pohľad, pohyby a, samozrejme, úsmev. Ak sa na nás niekto usmeje, stáva sa pre nás atraktívnym a sympatickým  človekom.

Automaticky mu priradíme kladné vlastnosti. Preto odporúčam čo najširší úsmev, aby sme získali dobré hodnotenie od iných. Krásne to povedal Louis Schmidt: Úsmev je svetlo, ktoré pri pohľade do očí naznačí, že srdce je doma.“

Prečítajte si: 6 tipov, ako si okamžite zlepšiť náladu

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: