Slovenskí študenti získali najdôležitejšie ocenenia na prestížnej celosvetovej súťaži mladých vedcov Intel ISEF

Redakcia | 16. máj 2014

Intel ISEF vyhlásilo svojich víťazov, 15-ročný vedec vyvinul program, ktorý dokáže rozpoznávať rakovinu-spôsobujúce mutácie génov, Slovensko zaznamenalo historicky najúspešnejšie umiestnenie.

Intel ISEF vyhlásilo svojich víťazov, 15-ročný vedec vyvinul program, ktorý dokáže rozpoznávať rakovinu-spôsobujúce mutácie génov, Slovensko zaznamenalo historicky najúspešnejšie umiestnenie.

  • Najväčšia a jediná celosvetová súťaž pre študentov stredných škôl, Intel ISEF, patriaca pod americkú „Spoločnosť pre vedu a verejnosť“ vyhlásila víťazov tohtoročných ocenení v Los Angeles, Kalifornia.
  • Nathan Han z Bostonu získal cenu Gordon E. Moore Award v hodnote $75,000, pomenovanej po jednom zo zakladateľov spoločnosti Intel a vedza.
  • Mladí vedci zo Slovenska si odniesli jednu prvú cenu a jednu druhú cenu

Po viac ako týždeň trvajúcom predstavovaní a obhajovaní svojich študentský prác, v piatok 16.5.2014 vyvrcholilo finále celosvetovej študentskej súťaže s názvom Intel ISEF. Spoločnosť Intel a Society for Science & the Public označili za absolútneho víťaza Nathana Hana z Bostonu, ktorý si odniesol cenu Gordona E. Moora a hotovosť 75 000 dolárov.

Slovensko bolo reprezentované siedmymi nadanými študentmi, ktorí sa snažili vyniknúť medzi viac ako 1 700 rovesníkmi z celého sveta. Najlepším slovenským umiestnením na súťaži Intel ISEF 2014 je 1. miesto v hlavných cenách ktoré získal v kategórii Astronómia Michaela Brchnelová, ktorá sa súťaže Intel ISEF zúčastnila po druhýkrát (v minulom roku získala špeciálne ocenenie Priscilla and Bart Bok, vydávané Pacifickou astronomickou spoločnosťou a Americkou astronomickou spoločnosťou za svoj projekt X-ray merania dynamiky vybraných pozostatkov supernov. Okrem toho sa vtedy umiestnila na 2. mieste a okrem ceny získala odmenu 500 dolárov a lístok a letenku na udeľovanie cien v americkom Washingtone, ktoré sa konalo začiatkom tohto roka). Tohtoročné umiestnenie a odmenu 3 000 dolárov za prvú cenu, 1500 dolárov za špeciálnu prvú cenu Koalície pre plazmovú vedu (CPS) a výlet do švajčiarskeho CERNu v hodnote 5000 dolárov získala za svoj projekt „O urýchľovaní častíc v Tychovom pozostatku po supernove.“ Michaela Brchnelová bola na tohtoročný Intel ISEF nominovaná v rámci súťaže Festival vedy a techniky, ktorú organizuje združenie AMAVET, Michaela má 17 rokov a študuje na Gymnáziu Juraja Hronca na Novohradskej ulici v Bratislave.

Výborné druhé miesto získal spoločný projekt Michala Géciho a Martina Liščinského s názvom Štúdia topenia v dvojrozmernom systéme malých magnetov, za ktorý získali odmenu 1 500 dolárov. Obaja mladí vedci študujú na Gymnáziu sv. Tomáša Akvinského v Košiciach a na Intel ISEF sa dostali vďaka nominácii združenia Mladých vedcov Slovenska.

Intel ISEF je najväčšia a jediná celosvetová súťaž pre študentov stredných škôl, ktorú od roku 1950 organizuje Spoločnosť pre vedu a verejnosť. Od roku 1997 ju sponzoruje spoločnosť Intel.

“Svet potrebuje viac vedcov, výrobcov a podnikateľov, ktorí budú vytvárať pracovné príležitosti, viesť ekonomický rast a riešiť naliehavé celosvetové výzvy,” povedala Wendy Hawkins, výkonná riaditeľka nádacie spoločnosti Intel -  Intel Foundation. “Intel verí, že mladí ľudia sú kľúčom pre budúce inovácie a zároveň dúfame v to, že tohtoroční víťazi budú inšpirovať ďalších študentov aby sa zapojili do vedy, technológii, strojárstva a matematiky.”

„Tento rok, približne 1,700 mladých vedcov bolo vybraných aby súťažili na prestížnej súťaži Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF). Boli vybraní 435 pridruženými združeniami a súťažami z viac ako 70 krajín, regiónov a oblastí. Okrem tých, ktorých sme spomínali vyššie, viac ako 500 ďalších finalistov získalo ocenenia a hodnotné ceny za svoj inovatívny výskum. Ocenenia zahŕňali aj 17 „Najlepších z kategórii“, z ktorých každý jeden získal cenu vo výške $5,000. Nadácia Intel sa taktiež rozhodla oceniť grantom $1,000 pre školu všetkých víťazov ako aj združeniam, čí súťažiam, ktoré ich na Intel ISEF nominovalo.

Ocenení mladí vedci zo Slovenska:

Meno: Michaela Brchnelova

Projekt: O urýchľovaní častíc v Tychovom pozostatku po supernove

Škola: Gymnázium Jura Hronca, Bratislava

stručne o projekte:

V mojom projekte sa zaoberám vysokoenergetickými časticami, ktoré k nám prichádzajú z našej Galaxie. Ako prvej sa mi podarilo nájsť priamy dôkaz, že tieto častice získavajú energiu mračnách, ktoré vznikajú po výbuchoch hviezd.

Meno: Michal  Géci a Martin  Liščinský

Projekt: Štúdia topenia v dvojrozmernom systéme malých magnetov

Škola: Gymnázium sv. Tomáša Akvinského, Košice

stručne o projekte:

V práci sme študovali topenie v dvojrozmernom systéme malých diskových magnetov pohybujúcich sa na vzduchovom vankúši vytvorenom vzduchovou lavicou. Zmena prietoku vzduchu ovplyvňuje rýchlosť pohybu magnetov. Zistili sme, že rozdelenie častíc podľa rýchlosti je vo veľmi dobrej zhode s teoretickým Maxwellovým rozdelením.  

Intel ISEF 2014

Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) je najväčšia a jediná celosvetová súťaž pre študentov stredných škôl. Ide o program patriaci pod „Spoločnosť pre vedu a verejnosť“ a jeho cieľom je inšpirovať študentov k riešeniu náročných otázok vedy a problémov blízkej budúcnosti. ISEF oceňuje najsľubnejších mladých podnikateľov, inovátorov a vedcov. Finalisti sú nominovaní stovkami národných združení (na Slovensku AMAVET a Mladí vedci Slovenska) a tieto projekty sú následne posudzované priamo na mieste viac ako 1200 sudcami spomedzi všetkých vedeckých disciplín, pričom každý z nich by mal mať titul Ph.D., alebo ekvivalentných 6 rokov súvisiacich profesionálnych skúseností v jednej z niektorých vedeckých disciplín.

Aktuálny ročník veľtrhu sa konal v Los Angeles, Kalifornia v termíne od 11. do 16. mája 2014. Zúčastnilo sa ho viac ako 1 700 študentov stredných škôl z približne 70 krajín, pričom súťažili o takmer 5 miliónov amerických dolárov.

Celkový zoznam finalistov je možné nájs na brožúrke zo súťaže. Súťaž Intel International Science and Engineering Fair 2014 je financovaná spoločne z finančných prostriedkov spoločnosti Intel a Nadácie Intel spolu s ďalšími cenami a podporou ďalších korporátne, akademicky, štátne alebo vedecky-orientovaných organizácii. Tento rok sa podarilo vyzbierať ceny v hodnote až 5.000.000 USD.

Spoločnosť pre vedu a verejnosť je nezisková organizácia venujúca sa verejnému angažovaniu sa vo vedeckom výskume a vzdelávaní. Táto spoločnosť organizuje Medzinárodný vedecko-technický veľtrh už od roku 1950. Viac informácií o Society for Science & the Public nájdete na: www.societyforscience.org.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: