Sen

Kaja | 14. august 2009

Môj svet je čarovný a absolútne bezstarostný. Cítim sa ako v rozprávke a želám si, aby táto chvíľa trvala večne..

Som v záhrade starých rodičov. Na strome práve dozrievajú jabĺčka jakubky. Pri plote rastú šťavnaté maliny. Nielen tie klasické červené, ale aj žlté. Tráva rozvoniava ďatelinou a púpavou. Je krásny letný deň, obloha bez jediného mráčika.

Hojdám sa na hojdačke a vidím okolité domy. Odvedľa mi niekto kýva. Leto trávim s kamarátkou. Hráme sa a šantíme. Vyjedáme ríbezle a egreše priamo z kríkov a broskyne zo stromov. Leto má všetky farby a vône. Stará mama nám nalúpala hrášok a upiekla ovocný koláč. Hráme sa na deke s bábikami a niekedy unavené zaspíme pod veľkou hruškou. Podvečer sa záhradou šíri omamná vôňa ruží, ktoré stará mama s láskou opatruje.

Môj svet je čarovný a absolútne bezstarostný. Na naše akrobatické kúsky úplne stačí pracháč, na ktorom sa prášia koberce, švihadlo a guma. Útočište s občerstvením (nielen vtákom) ponúkajú aj konáre čerešne. Piknik v tráve je neopakovateľným zážitkom najmä pre kamarátku z veľkomesta.

Ráno nás budieva spev vtákov a zvonenie poštára. Poštu vozí na bicykli s veľkou taškou, oblečený v modrej uniforme. Vidím aj usmievavé tváre našich susedov. Cítim sa ako v rozprávke a želám si, aby táto chvíľa trvala večne...i keď mám len –násť.

Prebúdzam sa v našej spálni. V inom čase a priestore. Od miesta mojich zážitkov a snov ma delí pár kilometrov a dvadsať rokov. Už pár rokov nie som v pozícii milovanej vnučky. Susedia v okolí tiež zomreli a poštu už dávno nenosí milý pán v uniforme. Najlepšia priateľka z detstva žije hektickým životom v Belgicku a nestíha sa ozvať. Dom zostal na určitý čas prázdny, záhrada pustá... A svojím spôsobom aj moje srdce.

Napriek tomu, že mám svoju rodinu i rodičov, brata s rodinou, toto je môj krásny sen, do ktorého sa rada vraciam. Rokmi tváre nevybledli v mojich spomienkach, hlasy, vône, farby a chute sú sýte a jasné. V duchu šepkám "ďakujem" mojim milovaným a láskavým starým rodičom, vďaka ktorým bolo moje detstvo i prázdniny rozprávkovo čarovné. Bez hektiky, nervozity, naháňania, sivej nudy. Popretkávané láskou, múdrosťou a trpezlivosťou starých mám.

Viem, že je to veľký dar a veľmi si to vážim. Nie každé dieťa má totiž starých rodičov, alebo ak ich má, nie každému sa môžu (alebo chcú) toľko venovať. Želám všetkým deťom, aby mohli zažívať radostné detstvo i prázdniny so svojimi starými rodičmi. Aby ten čas bol neopakovateľný a nezabudnuteľný a hrial pri srdci aj keď budú veľkí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: