Sadíme v záhradke: babkine zlepšováky pre záhradkárky

Adriana | 4. marec 2021
Babičkine zlepšováky do záhrady

Chcete parádnu úrodu vďaka pár dobrým tipom, čo s čím a kedy sadiť? Dobré tipy z babičkinho receptára...

Pravdou je, že moja babička nebola lenivý človek, ale ako životom zrobená ženička si vedela uľahčiť život a prácu takmer všade. Za to ju veľmi obdivujem aj teraz, pretože niekedy mám pocit, že je toho na mňa priveľa, že nestíham ani dýchať, nie ešte starať sa o dom a záhradu.

Keď sme kúpili pred rokmi domček na dedine, moja mamina mi povedala: „Tak a tu by si si mala zasadiť kvety, tu trávnik, tu spraviť bazén, a aj tak by ste mali dosť roboty s tým, aby to bolo vždy úhľadné, pokosené a „IN“.

No čo, sklamala som ju na celej čiare. Ja som sa dala na gazdovanie, kúpili sme kozy, ovečky, psa, mačku sme dostali do daru, časom pribudli prasiatka, nosnice i brojlery... Keďže to treba aj nachovať, aj mrazničku občas doplniť, zasadili sme nielen zemiaky, mrkvu, petržlen, ale aj kukuricu, papriku, rajčiny, tekvicu. Skrátka, na čo mi oči padli v obchode, to som kúpila a sadila a siala a sadila a...

Pripravte sa: SADÍME!
Prečítajte si tiež:

Pripravte sa: SADÍME!

Naozaj - ide to: narobiť sa v záhrade menej a bez chémie

Zrazu mi cez hlavu začala prerastať burina, zistila som, že mrkva má chrobáčiky, zemiaky mi žerú myši. Bola som zúfalá a nahnevaná. Až POTOM som znovu vytiahla ošúchaný babičkin receptár a dočítala som sa, čo spolu zasadiť, a čo nie. Tak vám ponúkam pár jej rád. Verte, nielen to dobre vyzerá, ale narobíte sa menej a nepotrebujete takmer žiadnu chémiu na postreky a likvidáciu škodcov.

Na začiatok je dobré zobrať si papier formátu A4 a nakresliť si vašu záhradku. Nemusí to byť vôbec v mierke, stačí len tak orientačne „od oka“. Na vrch papiera by ste si mali poznačiť rastlinky, bez ktorých sa neobídete, ako napr. vaša obľúbená mrkva, druh uhoriek, ktorý používate do šalátov, a postupne až k tým, ktorých vaša domácnosť spotrebuje pomenej. Keď budete mať zoznam obľúbencov hotový, pozrite sa, čo sa s čím môže kombinovať.

Z babičkinho receptára: Čo s čím v záhrade kombinovať:

1. Do zemiakov zásadne sadím chren. Keď to prvý rok videli okolité susedy, klopkali si na čelo: „Kto to kedy videl sadiť burinu?!“ No na jeseň som mala zemiakov na rozdávanie. A napriek tomu, že hneď za plotom zemiačnisko takmer ľahlo po nájazde „mandeliniek“, ja som sa im vyhla, aj keď som nepoužila žiaden postrek. Pravdou je, že sem-tam nejaká zablúdila aj k nám, ale tie stačilo pozbierať do pohára a zlikvidovať.

2. Cibuľu sadím do štvorcového záhonu a medzi každé 2 cibule dám 1 semienko červenej repy. Dookola záhonu vysejem harmanček. Rastlinky majú podobné nároky a navzájom sa podporujú v raste. Nemám problémy ani s chrobáčikmi zavrtávajúcimi sa do cibuliek.

3. Ak máte radi redkvičky (akýkoľvek druh), vysejte do medziriadkov žeruchu. Jednak ju spotrebujete do nátierok a šalátov rovnako ako redkvičky, a obídete sa bez „drepčíkov“. Alebo druhá  možnosť – kombinácia so šalátom a mrkvou. Rastú jedna po druhom priebežne, netreba si robiť veľmi starosti s burinou a majú tie správne nároky na živiny. Neohrozujú sa navzájom škodcami, takže ideálne spolužitie.

4. Šalát môžete skombinovať s dvomi rastlinkami – jahodami a paštrnákom (podobá sa petržlenu, no chutí skoro ako mrkva. Na rozdiel od mrkvy má jedlú aj vňať a liečivé semienka). Ak teda máte radi dva druhy šalátu, jeden dajte medzi jahody (ako keď je na hracej kocke číslo 5) a jeden mierne vysejte medzi paštrnák. Šalát budete mať čistučký, bez mšíc.

5. Čiernemu koreňu sa hovorí aj čierna reďkev – je liečivá, no štipľavá, ak ju zasejete spolu s pórom a dookola záhonček olemujete mrkvou, predídete napadaniu škodcami (ale fuguje to aj naopak – pór s mrkvou olemujte čiernym koreňom). Pór obľubuje pôdu prihnojenú tak rok-dva pred sadením a darí sa mu aj so zelerom. Zeler však nikdy nesaďte spolu s petržlenom.

6. Ak máte rajčiny zasadené v skleníku či fóliovníku, môžete mať problémy s opeľovaním, čomu predídete, ak pred skleník i do neho sem-tam zasadíte brutnák (borago officinalis) s krásnymi a chutými kvietkami. Nielenže ich využijete v kuchyni, ale zabezpečíte svojim rastlinkám správne opeľovanie. Rajčiny milujú závetrie, takže ak ich máte vonku a nie v skleníku, zasaďte ich pred kukuricu, popínavú fazuľu, alebo aspoň skleník.

7. A aby vás netrápili krtkovia či iný nepríjemný hmyz vyliezajúci zo zeme a likvidujúci korienky, zasaďte tak aj afrikány. Afrikány sú vhodné aj na olemovanie záhonov zeleniny, ktorú rady napádajú molice, ako sú kučeravý kel, kučeravý petržlen, karfiol, brokolica a pod.

8. Ak ste sa rozhodli, že tento rok si nenecháte pokaziť chuť a kyslú kapustu chcete nakladať z vlastnej úrody, spolu s kapustou do medziriadkov zasejte ĎATELINU! Je to neuveriteľné, ale bude mať dostatok správnych živín, nemusíte ju plieť, ďatelina ju ochráni pred všetkými škodcami. Vedecké výskumy dokonca potvrdili babičkinu teóriu, že tie biele motýliky, ktoré tak radi kladú vajíčka, čo sa premieňajú na žravé húsenice, jednoducho nerozoznajú ďatelinu od kapusty (alebo naopak?), a tak radšej letia k susedom…

9. Ako som spomínala, jahody milujú šalát, ale ak ho vy v láske nemáte, môže ho nahradiť akákoľvek iná listová zelenina.

10. Fazuli ani hrachu napr. šalát nevadí, nemá špecifické nároky na výživu, ktorú by im kradol, ani škodcov nemávajú z rovnakej skupiny. Tak prečo nie, ak chcete trebárs ušetriť miesto.

Pripravte sa: SADÍME!
Prečítajte si tiež:

Pripravte sa: SADÍME!

11. A len tak mimochodom – fazuľu pred sadením namočte na jeden-dva dni, aby praskla a začala klíčiť, potrite ju jedlým olejom alebo rozpusteným mydlom – tuková vrstva ju ochráni pred prílišnou vlhkosťou a v suchu jej nedovolí prirýchlo vyschnúť. Inak by ste z úrody nemuseli mať až tak veľa. Ozaj, fazuľa má radšej západnú stranu.

12. Ak máte už vyššie spomínaný skleník alebo fóliovník, pred jeho južnú stranu môžete zasadiť aj tekvicu, cuketu, patizón – budú zo skleníka odčerpávať nadbytočnú vodu a svojím popínavým rastom vhodne zatienia prihorúce slnko, ktoré by mohlo poškodiť rastliny vo vnútri.

13. Mám tu jednu radu od babičky, pokiaľ pestujete tekvicu. Snažím sa ju sadiť tak ako ona – buď pred skleník, alebo k opore vyrobenej z armovacej siete (tak sadím aj uhorky – a navyše dávam naspodok čiernu netkanú fóliu – babička miesto toho používala obyčajnú slamu). Keďže po nej sa úponky plazia smerom hore, aj plody tekvice a uhoriek visia smerom dole. Je to praktické pre zber – nemáte stále špinavú zeleninu, menej hnije aj vo vlhkejšom počasí a tak isto plesne nás viac obchádzajú.

14. Aby tekvice neodpadávali svojou váhou, babička neodhadzovala poškodené „silónky“. Jednoducho malú tekvičku obliekla a špagátikom prifixovala k jednému alebo viacerým očkám siete. Ako tekvica rástla, pančuška sa rozťahovala…

15. Tradične sadíme uhorky spolu s kôprom, ale napadlo vám niekedy, že je to tak, pretože kôpor je vlastne liečivka ? Kôpor sa dobre osvedčil aj spolu s fazuľou, ktorú chráni pred mšicami (tento kôpor sa však už do zavárania použiť nedá, preberá na seba škodcov a konzumovať ho asi nebudete chcieť).

16. Všetky rastliny, ktoré by mohli byť napadnuté húsenicami – ako napr. karfiol, kel, kapusta, brokolica – si veľmi dobre rozumejú s yzopom, šalviou a tymiánom. Každý zo záhonov olemujte dookola inou bylinkou a získate zároveň zásobu na zimné obdobie. A ani slimákom práve nevoňajú.

17. Zeler si hýčka kapustu, kapusta ho chráni proti hrdziam. Vzájomne výhodné kombinácie, ktoré sa navzájom chránia pred nežiaducim hmyzom, sú i zeler a harmanček či zeler a pór.

18. Prečo by ste si do záhradky nezasadili trebárs aj trvalky? Bude to chcieť dôkladné zváženie miesta, pretože trvalky, ako ich názov naznačuje, sa ku koncu vegetačného obdobia neodstraňujú zo záhonov, ale majú tú výhodu, že lákajú k sebe hmyz, ktorý vaša záhradka potrebuje na opelenie a správny vývoj. Zasaďte si mätu, pažítku, marinku voňavú, ligurček – sú totiž trvalkami.

19. Moja rada – trvalky zasaďte ich do väčších vedier, ktoré zapustíte do zeme, aby sa vám odnožami nerozplazili po celej záhrade.

20. K jednoročným kvetom môžete zasadiť petržlen, zeler, kerblík. Aj  tieto rastlinky, tak ako tie spomínané predtým, majú radšej polotieň. Angelika je dekoratívna dvojročná bylina, ktorej svedčí polotieň. Jej semená sa používajú ako alternatívne sladidlo a likér z tejto liečivky je tiež príjemný.

Z babičkinho receptára: V záhrade sa vyhnite týmto kombináciám zeleniny:

1.Fazuľa a fenikel – či už buľvový, ale ani ten „semienkový“ – dochádza k spomaľovaniu rastu a kvitnutia.

2. Kapusta sa neznáša s redkvičkami, a to ani v prípade, že ide o tzv. následnú plodinu, t. j. ak ste redkvičku vytrhali a na uvoľnené miesto chcete niečo zasadiť. Vyberte si niečo iné, napr. šalát alebo mrkvu. Len nie kapustu. Priťahujú rovnakých škodcov, takže by ste mohli zbytočne prísť dvakrát po sebe o úrodu. Rovnako nepriaznivá je aj kombinácia kapusta a jahody.

3. Na rozdiel od paštrnáka, petržlen sa so šalátom nemá rád. Ak sa na šalát ulakomia vošky, máte aj po petržlene.

4. Hrach s fazuľou nemajú rady cibuľu, a to ani šalotku.

5. Rajčiny s paprikou idú síce spolu chuťovo na tanieri či chlebíku, ale v skleníku alebo na zánoch vedľa seba sa neznášajú.

6. Mrkvu nikdy nesaďte nahusto, pokiaľ jej doprajete miesto v strede záhradky, kde dobre previeva, nemusíte mať strach z lietajúceho savého hmyzu. Nikdy ju neokopávajte a pri pletí buriny jamky vždy zahládzajte, aby sa do nich nenasťahovali tie biele blšky.

Zelenina, ktorú môžete kombinovať s kvetmi a bylinkami

  • Na okraj rad ríbezlí, červená kapusta, jednoročný biely hrachor, harmanček, zlatavý chmeľ a k tomu georgíny, karfiol, špenát a po ňom žlté rajčiny, červenú ťahavú fazuľu v záhone so zelerom, zelený hrášok a po ňom pór; na okraj záhonov rebarboru a k nej žltú šalviu, jahody so šalátom a oregánom, cibuľu a červenú repu obohnané harmančekom, od severu sladkú kukuricu a pred ňu do vnútornej strany rajčiny.
  • Pred kríčky ríbezlí babička siala mnohokrát nechtík, pred ne išla kapusta s ďatelinou, kríčkový hrášok spolu s echinaceou, levanduľa, cínie, černuška siata, harmanček, šalvia, astry, jahody. Na okraj chmeľ, z južnej strany vinič a kapucínky (ak máte altánok, nechajte ho obrásť aj týmito ťahavými rastlinkami okrem brečtanu).
  • Pod ne pažítku, paštrnák, saturejku, petržlen, oregano, estragón.
  • Zemiaky spolu s chrenom, mrkvu a cibuľu, červenú repu a čakanku, pór a rapíkatý zeler alebo pór a mrkvu, repu s cibuľou, od severu cukrovú kukuricu. Do stredu slnečnicu a okolo mrkvu.
  • Rajčiny pred stenu z vŕbového prútia v kombinácii s hrachorom.
  • Spoločne môžu nažívať ríbezle, egreše, vínna réva, jahody s rôznymi druhmi šalátov, fazuľa a georgíny, pivonky, orlíček (aquilegia vulgaris), mrkva, astry, cibuľa, harmanček, hrášok, ľalie, fazuľa, margaréty, cibuľa, levanduľa, kel, rajčiny, archangelika lekárska, topoľovka. Záhon môžete olemovať orgovánom a rozmarínovými kríčkami. Na severnej strane nasadiť vtáčí zob.
  • Skúsiť môžete skombinovať vinič s ružami, ríbezľami a dvomi druhmi malín, rajčinami, doplňte to riadkom brokolice, dvomi riadkami fazule, záhonom jahôd, kríčkovou fazuľou a medzi ňu nasaďte šalát, riadok špenátu, riadok kalerábu, cibule a mrkvy.
  • Aby ste mali čo aranžovať do sušených kytíc, môžete do celkovej kompozície doplniť aj ozdobnú trávu a iné kvety, ktoré sa môžu sušiť. Pomedzi riadky vám pokojne môže rozvoniavať pažítka, majorán, rozmarín, levanduľa, šalvia, yzop, mäta.
  • Ak bola predošlá kombinácia pre vás príliš odvážna, môžete skúsiť zasadiť pred kríčky ríbezlí cibuľu, egreš a maliny a pred ne nasadiť červenú kapustu. Doplniť to môžete hráškom, červenou repou a čínskou fazuľou, jahodami so šalátom i zemiakmi.
  • Chýbať by nemuseli ani chryzantémy s mrkvou a kučeravý kelom. Chryzantémam však nevadí ani zeler, hrášok s pórom, fazuľa a skoré zemiaky, mrkva a cibuľa, rajčiny, uhorky a kôpor.
  • Možností, čo s čím farebne a voňavo skombinovať, je nepreberné množstvo. Ani s týmito kombináciami „nešliapnete“ vedľa: topoľovka s kôporom, cibuľou, palinou, medovkou, santolinou, yzopom, šalviou, oreganom, levanduľou, pažítkou, cesnakom, harmančekom, materinou dúškou, náprstníkom, rutou voňavou, saturejkou, ligurčekom, mesačnicou, pľúcnikom, zvončekom, čechricou voňavou, archangelikou, zelerom, jahodami, petržlenom, alchemilkou, monardou, konvalinkou, vavrínom – bobkovým listom, ríbezľami, ružou, borievkou, čučoriedkou, zimozeleňou.

babičkine zlepšováky do záhrady

Skúste i netradičné rozloženie záhradky

Jednotlivé políčka vôbec nemusia mať tvar štvorca či obdĺžnika. Vo Francúzsku som videla zámocké záhrady, kde neboli zeleninové riadky rovné, ale mali tvar vlnovky, špirály, jing-jang a pod.

Samozrejme, chce to aspoň dve rôzne rastliny alebo farby zeleniny či bylín. Cestičky medzi zeleninou môžu mať tvar oblúkov, niektoré záhony môžu byť geometricky presné.

Stačí si len správne premyslieť, čo s čím a ako, a budete mať nielen plnú náruč vitamínov, ale aj prekrásnu pastvu pre oči.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: