Kedy pustiť dieťa s priateľmi k vode?

redakcia | 3. august 2017
Kedy pustiť dieťa s priateľmi k vode?

Keď rodič po prvýkrát púšťa svoje dieťa s kamarátmi k vode, nemôže v sebe ukryť obavy.

Úrazy detí v lete: na toto dávajte pozor!

Kúpanie prináša so sebou určité riziká

Keď rodič po prvýkrát púšťa svoje dieťa s kamarátmi k vode, nemôže v sebe ukryť obavy. Šantiaci školáci, i keď už o čosi zodpovednejší a rozumnejší, sú stále iba deti a svojou neopatrnosťou môžu prísť veľmi ľahko k úrazu.

Je hrozivé čo i len vysloviť fakt, že utopilo sa aj mnoho skúsených dospelých plavcov. Čo má teda urobiť rodič, ak mu dieťa neustále píli uši s prosbou: „Pusti ma k vode s kamarátmi! Všetkých spolužiakov rodičia pustili, aj ja chcem ísť!“

Prečítajte si: Nástrahy leta-pozor aj na suché utopenie!

Pustiť či nepustiť dieťa kúpať sa s kamarátmi?

Kontrolovať školáka telefonicky každú pol hodinu, nechať ho v horúcich dňoch sedieť doma, byť v strese celé hodiny, či sa predsa len nemôže niečo stať?

Nie je vhodné dieťaťu odoprieť radosť z pobytu pri vode – zvlášť, ak rodičia jeho rovesníkov možnosť ísť sa kúpať nezamietli. Predsa však letné kúpanie prináša so sebou omnoho viac nástrah, ako futbal na ihrisku za domom. Práve na ne treba dieťa upozorniť vopred.

Ak je možné vybrať si, bezpečnejšie ako jazero je pre deti kúpalisko. Na oficiálnych kúpaliskách je prítomný plavčík, ktorý zaručuje dohľad nad šantiacimi deťmi – aj keď nič nemožno stopercentne zaručiť.

Čo dodržať, ak sa ide dieťa kúpať s kamarátmi?

Dieťa k vode neposielajte s veľkým obnosom peňazí, ani hodnotnými vecami.  Upozornite ho, nech si s kamarátmi ruksaky odložia na dohľadnom mieste a pred vstupom do vody ich zakryjú uterákmi – ideálne je, ak vždy jeden z nich zostane strážiť veci.

Kúpaliská sú doslova rajom zlodejov, ktorí využívajú nepozornosť malých návštevníkov.

Nezabudnite si od dieťaťa vypýtať pre istotu telefónne číslo aj na minimálne jedného z kamarátov, s ktorými sa chystá k vode.

Dodržiavanie pitného režimu vyžaduje neustále opakovanie. Deti v zápale hry často zabúdajú, že organizmus trpí stratou tekutín a potrebuje ich neustále dopĺňať – či už si so sebou nejaký nápoj prinesie (a nechá ho odpočívať v chládku), alebo si ho bude pravidelne kupovať v miestnom bufete (a nie príliš studený).

Povinnou výbavou musí byť šiltovka, ktorá zabráni neustálemu kontaktu so slnečnými lúčmi. Pred pobytom na slnku je potrebné dieťa natrieť opaľovacím krémom s vysokým UV faktorom – najlepšie nezmývateľným.

Natrite dieťa ešte doma alebo nech tak urobí samo ešte vo vašej prítomnosti. Lebo aj keď dieťa stokrát upozorníte na jeho pravidelné nanášanie, iba máloktoré sa krémom natrie zakaždým keď vyjde z vody. V tomto sú však dievčatá asi zodpovednejšie.

Ak sa partia detí vyberie k jazeru, kde s veľkou pravdepodobnosťou nie je plavčík, upozornite dieťa, aby plávalo čo najbližšie pri brehu a nevzďaľovalo sa od ostatných.

Pokiaľ ako rodič kriticky zhodnotíte, že vaša ratolesť nie je dobrým plavcom, radšej ho k jazeru bez dozoru dospelého nepúšťajte.    

Dospievajúci chlapci veľmi radi skáču do vody, čo má v niektorých prípadoch za následok veľmi vážne poranenia chrbtice a miechy, v horšom prípade aj smrť.

Preto dieťaťu zdôrazňujte, že skákať môže iba do vody, ktorú veľmi dobre pozná a kde vie, že mu nehrozí žiadna plytčina či vyčnievajúca skala. Napriek tomu je skákanie do vody v jazere stále nebezpečné – ak je to čo i len trochu možné, zabezpečte aby sa deti radšej vybláznili na oficiálnom kúpalisku alebo v aquaparku.

Nástrahy leta: Pozor na správny pitný režim!

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: