S deťmi autom na dovolenku: ako to zvládnuť?

Zuzana Symonová | 13. jún 2016

Ako zvládnuť cestovanie s deťmi v pohode?

Ak sa chystáte vyviezť rodinku autom niekam na dovolenku, mali by ste sa držať niekoľkých zásadných pravidiel, najmä ak sú vašimi spolucestujúcimi aj malé deti. Nejde len o to - zbaliť sa, všetko naložiť do auta a vyraziť. Malé deti majú predsa len iné nároky, požiadavky, a je preto nutné cestu nielen naplánovať, ale tiež ju podriadiť hlavne im.

Deťom asi nie je nič také vlastné, ako práve pohyb a nutné sedenie v autosedačke v aute aj niekoľko hodín je pre nich neuveriteľným utrpením. Preto je asi najlepšia doba, kedy vyraziť na cestu, vo veľmi skorých ranných hodinách, kedy dieťa spravidla v aute znova zaspí. Nie je tiež príliš vhodné, aby v aute bolo len dieťa a vodič, pretože obaja sú vlastne "sami".

Vodič sa musí nutne venovať riadeniu a nemôže neustále rozptyľovať a starať sa o dieťa sediace vzadu. Logicky tak po čase dôjde k tomu, že dieťa začne byť protivné, fňuká a dožaduje sa pozornosti, ktorú mu vodič nemôže v danej chvíli poskytnúť. V tomto okamihu sa zvyšuje riziko dopravnej nehody, pretože pozornosť vodiča klesá a v krvi sa zvyšuje hladina adrenalínu (nehovoriac o možnej únave a podráždení).

Nezabudnite...

Aby vás počas cesty na dovolenku nepostihlo nepríjemné prekvapenie, mali by ste nechať kompletne skontrolovať svoje auto technikom v príslušnom servise. Nezabudnite si pripraviť potrebné doklady od auta, zelenú kartu a kontaktné informácie na asistenčnú službu.

Ak nemáte v aute klimatizáciu, ktorá je pri cestovaní s malými deťmi najmä v horúcich dňoch nesmiernym pomocníkom, potom by ste mali dôkladne zvážiť čas odchodu na dovolenku a späť domov tak, aby ste necestovali v tom najväčšom teple. Nie je pre dieťa snáď nič horšie, ako keď musí sedieť v rozpálenom aute uprostred letného poludnia v kolóne. Za sparných dní sa môže teplota v aute vyšplhať až k neznesiteľným 50 stupňom. Takáto situácia nie je samozrejme ideálna ani pre dospelého, ale ten dokáže na rozdiel od malého dieťaťa pochopiť, prečo musí také teplo vydržať. Nehľadiac na to, že telíčko malých detí môže byť rýchlo dehydrované z nedostatku tekutín. Či už klimatizáciu máte alebo nie, rozhodne by ste si mali na cestu zaobstarať do auta tienidlá na okná, ktoré sú už bežne k dostaniu aj na benzínových pumpách. Tienidlo zabráni priamemu slnečnému svitu, ktorý by dieťa nielen obťažoval, ale aj ohrozoval.

Ten, kto bude riadiť, by mal byť skúseným vodičom, a ak má byť cesta skutočne dlhá a neplánujete zastávku na prespanie (čo by bolo s malými deťmi určite vhodnejšie), potom by mal mať vodič možnosť vystriedať sa s niekým iným (aj skúseným vodičom ).

Pripravte deťom vhodné oblečenie na cestu - najlepšie bavlnené - a myslite aj na to, že pravdepodobne bude potrebné dieťa počas cesty prezliecť.

POZOR! Nikdy, za žiadnu cenu, ani chvíľku nenechávajte svoje deti samé zamknuté v aute!

Miesto, kam vyrážate, vyberajte starostlivo, s ohľadom na potreby dieťaťa. Už len cesta môže predstavovať veľký problém - nevyberajte preto príliš vzdialené destinácie. Ak sa chystáte objavovať krásy horských oblastí, potom nezabúdajte na to, že malé deti by nemali prekročiť výšku 1 000 m nm.

Nezabudnite, že teraz musia mať deti svoje vlastné pasy, a to aj keď vás čaká cesta do krajín Európskej únie!

Bezpečnosť predovšetkým!

Nie je tomu zase tak dávno, kedy naozaj veľké množstvo detí (až 63 %) sa vozilo v aute nesprávne zabezpečených. A nebolo to preto, že by rodičia zámerne podceňovali bezpečnosť svojich detí, ale skôr preto, že detskú sedačku do auta umiestnili podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, ale zle. Doteraz však došlo k významným posunom a testovacie normy detských autosedačiek a ich upevnenie sa neustále dopĺňajú a posilňujú. Autosedačky sú teraz veľmi premyslené a len zriedkakedy sa vyskytne nejaká bezpečnostná chyba. Tiež upínanie sedačiek do áut sa zjednodušilo. Detské autosedačky s Isofixom, ktoré ľahko zakliesni do upínacieho zariadenia v aute, sú veľmi premyslené a ich inštalácia je neuveriteľne ľahká, ale hlavne sú najbezpečnejšie! Však nie sú pre všetky typy áut.

Rodičia si spravidla vôbec neuvedomujú, že zlé zabezpečenie detí v autosedačke, alebo dokonca ich preprava mimo nej môže mať úplne fatálne následky. Mnoho rodičov je dokonca schopných v rámci zachovania akéhosi pohodlia (na úkor bezpečnosti) pri spánku dieťaťa v aute ho z autosedačky vybrať a položiť na zadnú sedačku! Sila, ktorá pri nehode v rýchlosti 50 km dieťa vymrští dopredu, je 30-40-násobnou silou jeho vlastnej hmotnosti. Logicky tak nemôže nedôjsť k ťažkým zraneniam, ak nie priamo usmrteniu.

Nevoľnosti v aute

Nevoľnosti počas cestovania, alebo tiež kinetóza, je stav, ktorý je vyvolaný spravidla vibráciami veľmi nízkej frekvencie, ktoré pôsobia na ľudský organizmus. Medzi najčastejšie prejavy patrí pocit na vracanie, zrýchlené dýchanie, bledosť, studený pot, zvýšená tvorba slín, únava, príp. závraty a neskôr aj zvracanie, ktoré však neprináša úľavu. Veľmi často trpia kinetózou práve deti, dokonca oveľa častejšie ako dospelí. A nie je výnimkou ani to, že môže postihnúť aj zvieratá.

Ak počas cesty spozorujete u seba alebo u detí takéto príznaky, potom radšej zastavte na bezpečnom mieste, vystúpte z auta, napite sa, osviežte sa a prejdite sa chvíľku na čerstvom vzduchu (to isté platí aj pre deti). Ak sa nachádzate v danej chvíli práve na diaľnici alebo na inak nevhodnom mieste pre zastavenie, potom sa snažte o plynulú jazdu bez zjavnej zmeny rýchlosti a prudkého brzdenia či zatáčania.

Ak viete, že vy alebo vaše deti máte tento problém, potom sa na cestu náležite pripravte. Do vrecka si vložte namočený uterák, vreckovku či textilnú plienku, tá vám pomôže pri osviežení počas cesty. Na škodu určite nebudú ani vrecká na vracanie.

Ľuďom trpiacim nevoľnosťou pri cestovaní sa neodporúča si za jazdy čítať, pozorovať pohyby za oknom a podobne, pretože k zhoršeniu nevoľnosti významne prispievajú aj zrakové vnemy, tj. napr. pohojdavajúci sa horizont alebo písmenká v knihe.

TIPY na cestu:

  • Dbajte na udržiavanie čerstvého vzduchu vo vozidle.
  • Pred cestou sa posilnite ľahkým jedlom a tekutinami.
  • Hodinu pred cestou si vezmite preventívne lieky (po porade s lekárom).

Zabavte deti, nech v aute nehnevajú!

Kto by očakával, že deti celú cestu prespia, pozerajú z okna alebo sa budú hrať a pohmkávať, ten by musel byť nerozumný. Pokúste sa naplánovať cestu tak, aby dovolenka vlastne začala už počas nej... Veď sa nemáte kam ponáhľať! Zastavte sa po ceste na ihrisku pri parkovisku alebo občerstvení, zájdite sa pozrieť na hrad či zámok, zastavte sa na desiatu a pod. Skrátka zakomponujte do cesty drobné výlety, ktoré deťom zdĺhavé cestovanie spríjemnia.

Ak sa domnievate, že vám vyššie uvedené výlety nejako významne narušia plán cesty, potom si do auta pripravte pre deti hračky, knižky, časopisy, plyšáky a pod. Umiestniť ich môžete do praktických vreckárov, ktoré pripevníte na zadnú stranu sedadla vodiča a spolujazdca. Službu iste urobia aj veselé pesničky či rozprávky na CD, ktoré si môžete počas cesty púšťať, alebo si spoločne zaspievajte. Väčším deťom môžete na cestu pribaliť prenosný DVD prehrávač.

Školáci trebárs ocenia, keď im okopírujete mapu, kadiaľ vaša cesta povedie. Môžete spoločne označovať miesta, ktoré ste prešli a deti si zapíšu, čo zaujímavého v danom mieste videli, alebo čo sa práve dialo.

TIP: Môžete tiež počas cesty skúsiť nejaké jednoduchšie hry, aby sa mohli zapojiť aj menšie deti. Napr. keď uvidia autíčko, povedia auto (ovšem na to pozor pri zápche :)), alebo keď uvidia červené auto,  kto ich uvidí najviac, vyhrá... Fantázii sa medze nekladú!

Nech už sa vydáte kamkoľvek a nech už zvolíte akékoľvek hry či možnosti, ako sa zabaviť počas cesty, prajeme vám, aby ste vždy došli v zdraví do cieľa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: