Rýchla úľava pri gynekologických zápaloch

prim. MUDr. Martin Petrenko, CSc., I. gynekologicko-pôrodnícka klinika LF UK a FNsP Bratislava | 13. október 2008

K najčastejším problémom, ktoré privádzajú ženu do ambulancie gynekológa, patria zápaly ženských pohlavných orgánov.

K najčastejším problémom, ktoré privádzajú ženu do ambulancie gynekológa, patria zápaly ženských pohlavných orgánov. K tomuto stavu vedie viacero príčin: prechladnutie, príliš tesné oblečenie, preferovanie módnych obtiahnutých džínsov, syntetického spodného prádla, nevhodné zloženie stravy, užívanie steroidov, stres, nadmerné používanie intímnych prostriedkov, ale aj niektoré ochorenia, antibiotická liečba, menštruácia, pohlavný styk spojený s promiskuitou i samotné tehotenstvo narúšajú ekosystém pošvy a môžu spôsobiť nepríjemné výtoky, pálenie a svrbenie, ktoré sú charakteristickými prejavmi zápalov ženských pohlavných orgánov.

Každá žena, ktorá už mala niekedy gynekologický zápal pošvy a vonkajších rodidiel, vie, aké je to nepríjemné, a preto chce rýchle, účinné, ale zároveň bezpečné riešenie. V súčasnosti sú dostupné mnohé spôsoby, ako sa starať o vonkajšie časti ženského pohlavného ústrojenstva. Základ pre samotnú liečbu, ale aj prevenciu vzniku zápalov by mal byť špecifický prístup, ktorý na jednej strane potlačí nepríjemné príznaky, odstráni škodlivé baktérie a kvasinky, ale na druhej strane neničí baktérie potrebné na udržanie prirodzenej pošvovej mikroflóry (laktobacily).

Osvedčený liek na liečbu gynekologických zápalov Rosalgin vďaka svojmu trojitému mechanizmu účinku proti bolesti, zápalu a baktériám a kvasinkám pôsobí účinne a bezpečne. Po liečbe Rosalginom zároveň dochádza k normalizácii fyziologického obrazu pošvovej mikroflóry a výskyt laktobacilov v pošvovom sekréte sa buď zvýši, alebo zostáva bez zmeny a navyše Rosalgin významne znižuje pH pošvy, čo je veľmi dôležité pre udržanie prirodzenej pošvovej mikroflóry.

Rosalgin je prášok, ktorý je určený na prípravu roztoku a aplikuje sa pomocou irigátora formou pošvového výplachu. Odporúča sa ako prvá pomoc pri zápaloch pošvy a vonkajších rodidiel alebo ako preventívna liečba opakujúcich sa zápalov pošvy, napríklad po menštruácii, návšteve bazénov, pohlavnom styku či v priebehu liečby antibiotikami. Ide o voľne predajný liek.

Veľký úspech zaznamenáva Rosalgin u pacientiek ako podporná liečba v kombinácii s predpísanou protizápalovou liečbou. Kombinácia Rosalginu s cielenou protizápalovou liečbou sa cení predovšetkým pre rýchle odoznenie nepríjemných pocitov a urýchlenie hojenia lokálneho zápalového procesu.

Veľmi dobré skúsenosti sú tiež s používaním Rosalginu pri oplachovaní vonkajších rodidiel (predovšetkým jazvy po nástrihu hrádze) v prvých dňoch po pôrode. Samotný pôrod býva pre čerstvú mamičku často vyčerpávajúci a bolestivý. Navyše v tomto období môže prítomnosť škodlivých mikroorganizmov komplikovať hoje­nie pôrodných poranení. Ošetrenie Rosalginom preto zaistí nielen lepšie hojenie, ale aj rýchlu úľavu od nepríjemných symptómov – zmierni bolesť, pálenie a svrbenie. A tak Rosalgin pomôže mamičkám venovať sa ich bábätkám bez nepríjemných pocitov a starostí.

Pred výberom prípravku, ktorý by mohol najviac vyhovovať pri už pretrvávajúcich ťažkostiach, sa vyplatí vyhľadať gynekológa a poradiť sa priamo s ním. Mikrobiologické prostredie pošvovej sliznice je totiž viac ako citlivé, a preto hodné primeranej starostlivosti.

www.rosalgin.sk

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: