Rodinná kronika

PhDr. Gabriela Čásarová, PhD. | 22. november 2013

Založte si rodinnú kroniku a uchovajte tak najdôležitejšie okamihy vás a vašich blízkych, ktoré sa vďaka nej stanú nezabudnuteľné. Ako na to?

Nejedna  z nás sa už  pristihla pri myšlienke uchovávania dôležitých rodinných udalostí. Jednou z možností je aj založenie rodinnej kroniky.

Čo môže obsahovať rodinná kronika? Záleží na fantázií tvorcu:

  • V prvom rade pre kroniku je charakteristické písanie udalostí.
  • Kronika by mala zachytávať udalosti v chronologickom poradí- tzn. takom, ako sa skutočne stali, aby sa v nej  dalo ľahko orientovať.
  • Fotky, obrázky a kresby majú zväčša doplnkový charakter, ich účelom je písané slovo ozvláštniť a dať kronike osobité čaro.
  • Nezabudnite na to, že aj iní členovia rodiny môžu svojím dielom do kroniky prispieť. Aj deti vedia výlet, ktorý ste spolu absolvovali nakresliť či dokonca popísať, ich pohľad môže byť takisto trefný, dokonca úsmevný.

Načo písať rodinnú kroniku?

  • Zachytáva najdôležitejšie udalosti, tradície a rituály rodiny, môže byť pripomienkou nielen toho, čo sme zažili ako rodina, ale aj akýmsi mementom tejto doby, to nad čím raz budeme uvažovať ako o staromódnom, či dokonca tradičnom
  • Je to výborný rodinný artikel, s ktorým sa dá pobaviť a pospomínať napr. rodinných oslavách

V súčasnosti sa dá vytvoriť si takúto kroniku aj elektronickou formou- tzn. že pracujete s počítačovým programom, ktorý sa dá zadarmo stiahnuť na viacerých stránkach  (-napr.www.happyfoto.sk alebo www.cewe-fotokniha.sk  a pod.) Tieto programy sú primárne určené na vytváranie albumov, tzn. vkladanie fotiek, obrázkov, ale dá sa do nich aj písať, tým pádom z vzniknutého môže byť skutočne vydarená kronika. Nemusíme sa obávať náročnosti takéhoto programu, nakoľko sú vytvorené tak, aby aj dieťa dokázalo jednoducho vkladať fotky a upravovať ich. Keď je album (kronika) hotová, jednoducho výsledný produkt odpošlete a oni Vám ho pošlú vytlačený v takom formáte a väzbe, akú potrebujete.

Naše mamičky a babičky starostlivo zapisovali rodinné kroniky, keďže internet nebol, prípadne ešte neponúkal dané možnosti. Odporúčam toto „klasické“ písanie- tzn. bez elektronických vymožeností, ktoré neuberá kronike na zaujímavosti, práve naopak. Je svojím spôsobom náročnejšie, pretože vyžaduje úhľadné a čitateľné písmo a v neposlednom rade aj vlastné kresby, výsledok však určite stojí za to.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: