Retencia mlieka alebo zápal prsníka: čo robiť, keď bolesť bráni dojčeniu?

Redakcia | 14. január 2017
Retencia mlieka alebo zápal prsníka: čo robiť, keď bolesť bráni dojčeniu?

Retencia alebo zápal prsníka býva veľmi častým problémom na začiatku dojčenia. Pritom by nemuseli byť.

Ako vzniká retencia alebo zadržanie mlieka v prsníku

Retencia alebo zadržanie mlieka vzniká na rôznych miestach prsníka a prejaví sa ako citlivé miesto, často s „hrčkou“. Túto treba rozmasírovať, prípadne otočiť dieťa pri dojčení tak, aby jeho brada smerovala k zatvrdnutému miestu – deti lepšie sajú mlieko odtiaľ, kam majú otočenú bradu. 
Prečítajte si: Materské mlieko – zázračná tekutina. Spoznajte dôležité fakty!

Prevencia retencie

Veľmi dobrou prevenciou na začiatku dojčenia je ponúknuť dieťaťu pri každom dojčení oba prsníky. Neprehadzovať dieťa v krátkych intervaloch, ale potom, ako odsalo mlieko z jedného prsníka, je dobré ponúknuť aj prsník druhý, aby sa aspoň čiastočne uvoľnil a neprepĺňal sa.

Ak sa retencia objavuje pravidelne, pridruží sa zvýšená teplota, prípadne začervenanie na problémovom mieste – môže sa jednať o zápal prsníka. Veľmi často si však mamičky zamieňajú retenciu so zápalom a pri prvom náznaku problému majú tendenciu riešiť ho antibiotikami.
Prečítajte si: A vraj dojčenie nebolí... alebo Nevzdávajte sa!

Čo robiť v prípade retencie či zápalu: 

  • Dojčiť, dojčiť – dieťa retenciu uvoľní najlepšie, pri zápale dojčite z postihnutého prsníka ešte častejšie.
  • Nechať si premasírovať hornú časť chrbta, okolo lopatiek, ramien a krku.
  • Chladiť prsníky medzi dojčeniami – intenzívne, teda minimálne 45 – 60 minút. Pred dojčením nahriať, mierne odstriekať, aby sa dvorec uvoľnil. Nahriať môžete v teplej sprche alebo teplým obkladom.
  • Zábaly a prikladanie listov: tvarohový zábal (vychladený tvaroh rozotrieť na bavlnenú plienku a priložiť na prsník), zábal zo šalvie – nepiť, iba prikladať čajové vrecúška alebo obklady. Šalvia ako čaj totiž znižuje tvorbu mlieka. Na prikladanie môžete použiť kapustné či viničové listy, či priamo vínne obklady.
  • Nepoužívať klobúčiky, vyhýbať sa stresu, oddychovať. Ak dieťa začne piť menej, ale mliečka je v prsníku priveľa, odstriekať do pocitu uvoľnenia napätia.
  • Neodsávať paušálne po každom dojčení!!! Ak dieťa nemá problém s prisávaním sa a dobre pije, neodsávajte po dojčení. Telo musí pochopiť, koľko mlieka má produkovať. Keď odsávate paušálne po každom dojčení, stále dávate telu signál, aby ho produkovalo viacej a viacej. Čo môže byť v konečnom dôsledku dôvodom zbytočného prepĺňania prsníkov a tvorenia hrčiek.
Prečítajte si: Problémy s dojčením: prečo si kazíme dojčenie zbytočnými obavami?

Prečítajte si: Technika dojčenia 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: