Ranné vstávanie: Plné stresu a plaču?

Redakcia | 11. marec 2018
ranné vstávanie, deti, ráno, budíček

Ak patríte medzi tie mamičky, ktoré ranné vstávanie detí privádza do zúfalstva a rána bývajú u vás plné stresu, potom je tu pre vás pár rád, ako sa ráno nezblázniť.

Ako ráno vstať s naším drobčekom do škôlky bez zbytočných nervov, kriku, plaču? Niektoré mamy možno tento problém vôbec nepoznajú, ale ak patríte medzi tie, ktoré ranné vstávanie privádza do zúfalstva, potom je tu pre vás pár rád, ako sa ráno nezblázniť.

Ja som budík Budíček, budiť je môj koníček

Každý má raz za čas právo vstať ľavou nohou, tak sa nevzdávajte, ak nepôjde ráno všetko ako po masle. Myslite na to, že aj dieťa mohlo mať horšiu noc alebo že ho budíte uprostred krásneho sna, kedy si naozaj „neprosí“ vstať.

Najkritickejšie obdobie je zimné, kedy nám ani slniečko k ľahšiemu vstávaniu nepomáha. Preto si musíme pomôcť samy a posunúť budíček skôr o desať minút. Takto budeme prichystané aj na prípadné časové úniky našich detí (drobec sa presunie do našej postele či do obývačky a pokojne podriemkáva ďalej, alebo je ráno ako spomalený film).

Veci, ktoré budete ráno potrebovať, je lepšie nachystať si večer – nielen pre dieťa, ale aj pre seba, aby ste ráno predišli zhonu.

Večer je predsa dostatok času si v pokoji rozmyslieť, aké veci na oblečenie budete potrebovať, pozrieť si predpoveď počasia alebo pobaliť veci na začiatok týždňa do škôlky – pyžamo, tepláky, uteráky...

„Ja som budík Budíček, šalalala, budiť je môj koníček...“ Áno, na oznámenie reality ranného vstávania nám slúži tento pomocník. Niekto má tzv. vnútorné hodiny, ktoré ho zobudia včas, ale nie každý. Preto myslite aj na svoje dieťa, ktoré by malo mať tiež nejaký „budíček“.

Je na vás, či uprednostníte detské hodiny alebo osobný kontakt. Treba si len vyskúšať, čo na ktoré dieťa zaberá. Nemáme samozrejme na mysli budenie studenou vodou – ale napríklad detský budík s melódiou, zapnutie rádia či televízie. Niekomu vyhovuje rozsvietenie svetiel, či otvorenie okna. Iné deti možno hneď ráno potrebujú aspoň krátky kontakt s rodičom alebo len chvíľkové vylihovanie a postupné preberanie.

ranné vstávanie, budíček, ráno, stres

Na samostatné budenie budíkom si dieťa musí zvyknúť a naučiť sa reagovať na zvuk budíka. Nenechajte teda prvé dni vstávanie s novým pomocníkom len naňho. Vstaňte a počkajte, či dieťa na zvuk budíčka zareaguje a preberie sa. Pokiaľ nie, môže sa stať, že ešte preň samostatné vstávanie nie je vhodné (je priskoro) alebo si musí pár dní zvykať.

Zvoľte si správny systém

Ranný rituál je veľmi dôležitý. Je len na vás a zvykoch vo vašej rodine, aký postup zvolíte, ale je dobré, ak ich ráno dodržíte. Niekto si hygienu odbije hneď po prebudení, iný potrebuje najprv raňajky v pyžame... Ja som kedysi nebola za to, aby sa raňajkovalo v pyžame, ale povolením tejto skutočnosti som predišla nervozite, zmizlo aj ušpinené oblečenie do škôlky a zháňanie náhradného, stihneme raňajkovať všetci spolu – ako rodina a navyše sa pri raňajkách každý z nás pomaly preberie a naštartuje na nový deň. Navyše aj následná hygiena a obliekanie nám zrazu išlo o čosi rýchlejšie.

Ráno majte na mysli

Aj keď vás čas tlačí a váš drobec má od rána svoje muchy, nekričte naňho, nedávajte mu strohé povely ako na vojne, ale radšej mu pomôžte pri obliekaní či malej nemotornosti s lyžičkou v jogurte. Uvidíte, že aj vy, aj vaše dieťa budete celý deň pokojnejší, láskavejší a vitálnejší, keď zvládnete ranné vstávanie s úsmevom na tvári.

Dobré ránko!

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: