Problémy pri dojčení očami odborníčky: Odmietanie jedného prsníka

MUDr. K. Vicianová | 12. september 2016
Problémy pri dojčení očami odborníčky: Odmietanie jedného prsníka

Odmietanie jedného z prsníkov nie je až také zriedkavé. Niektoré deti sa rozhodnú iba pre jeden prsník už skoro po narodení, iné prekvapia odmietaním prsníka kedykoľvek neskôr počas dojčenia.

Nie vždy poznáme príčinu. Najčastejšie sa vina pripisuje zle fungujúcemu let down reflexu (uvoľňovací reflex), čím sa dieťatku z tohto prsníka zle a pomaly pije. V takomto prípade treba cez deň dieťatko najprv prikladať k „lepšiemu“ prsníku, tým sa spustí uvoľňovanie mlieka i z toho horšieho, a rýchlo ho k nemu priložiť.

Čítajte tiež: Kedy sa nad dojčením netrápime?

Treba skúsiť aj povzbudenie uvoľňovania mlieka teplým obkladom či jemnou masážou „problémového“ prsníka. Ak to takto nefunguje, skúste vášho čertíka cez deň dojčiť z jeho obľúbeného prsníka a ten „zlý“ odstriekajte. V noci však skúste dieťa prekabátiť a prikladať i k jeho neobľúbenému prsníku. Iná situácia nastáva  vtedy, ak sa prsníky nenalievajú rovnako. Dieťa môže odmietať ten, z ktorého mu tečie rýchlo a veľa mlieka. Preto pred dojčením tento prsník mierne odstriekajte.

Neprehliadnite: A vraj dojčenie nebolí... alebo Nevzdávajte sa!

Asi vás sklamem, ale vo väčšine prípadov sa na príčinu odmietania jedného prsníka nepríde. Hlavné je, že vaše dieťatko prospieva vďaka vašej snahe. Je to namáhavé, no určite to robíte z lásky k nemu.

Určite čítajte: Cisársky rez a dojčenie

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: