Prírodné prípravky na podporu laktácie - naozaj pomôže melta či hroznová šťava?

Redakcia | 10. september 2020
Podpora laktácie

Čo pomôže pri laktačnej kríze a podporí tvorbu materského mlieka? Aké bylinky, čaje, homeopatiká či doplnky?

V internetových diskusiách nájdete veľa „zaručených receptov“, my sa pokúsime urobiť akýsi prehľad toho, čo existuje, čo by mohlo fungovať.

Isté veci na podporu tvorby materského mlieka overil čas a mamičky samotné. Berte prosím nasledujúce riadky ako odporúčanie, nie ako dogmu.

Bylinky na podporu laktácie

Už naše mamy a staré mamy do seba liali litre čaju z rasce, fenikla a anízu či rascovej polievky. Čo je na týchto troch koreninách také úžasné? Všetky tri majú dobrý vplyv na tráviaci trakt, pôsobia proti plynnatosti a tým napomáhajú dieťatku proti bolestiam bruška. A všetky majú protikŕčový efekt – čiže uvoľňujú svalstvo, najmä hladké.

Okrem toho, napr. aníz aj fenikel podporujú sekréciu žliaz. Dá sa teda predpokladať, že majú dobrý vplyv aj na mliečnu žľazu a napomáhajú lepšiemu „tečeniu“ mliečka. Musím však upozorniť, že zvýšená konzumácia nápoja z týchto bylín môže na niektoré citlivejšie detičky pôsobiť paradoxne nafukovaco. Preto ak by vaše bábätko mala problém s nadúvaním, skúste ako prvé vysadiť práve takýto čajík.

TIP: zmiešajte po jednom diely anízu, rasce a fenykla, podrvte v mažiari alebo v mlynčeku na kávu. 1 čajovú lyžičku zalejte 2-3 dcl vriacej vody (max. 0,5 l/ 24 hodín). Udržiavajte v tmavej nádobe. Čo nespotrebujete do mesiaca, vyhoďte.

Ďalšou bylinkou, ktorú nájdete takmer v každej čajovej zmesi na podporu dojčenia, je jastrabina lekárska. Zvyšuje tvorbu mlieka a napomáha pri nedostatočnom vylučovaní mlieka. Nezľaknite sa – pôsobí močopudne. Na prípravu odvaru pridajte 15 g rastliny do 500 ml. vody alebo užívajte max. 2 ml tinktúry denne.

+ tip od našej čitateľky Janky: "významným pomocníkom je aj Moringa oleifera, zo všetkého mi zabrala najlepšie, z feniklu dcérka mala hrozné problémy. Tú moringu si pochvaľujú aj ďalšie mamičky."

Dr. Jack Newman odporúča na  podporu tvorby mlieka bylinky senovku grécku a benedikt lekársky

U nás zatiaľ nie príliš známe a vyskúšané sú bylinky senovka grécka (Trigonella foenum – graecum) a benedikt lekársky (Cnicus benedictus), ktoré na zvyšovanie tvorby materského mlieka odporúča aj odborník WHO v oblasti dojčenia Dr. Jack Newman. Ten je presvedčený, že tieto dve bylinky  zvyšujú tvorbu mlieka a urýchľujú jeho tok.

Bylinku s názvom benedikt spomína aj stredoveký bylinkár Mattioli, ktorý ho nazýval „ostropes“ a odporúčal ho paniam a pestúnkam, ktoré robili náhradné dojky a ktorým sa mlieko z pŕs stratilo. Odporúčal užívať koreň z tejto byliny.

U susedov v Čechách sa z benediktu, spolu s rovnakým množstvom vlašského kôpru a „dlouhým pepřem“ varila mamičkám liečivá omáčka (DLOUHÝ PEPŘ: Nedozreté kvetenstvo „pepřovníku“ pripomínajúce jahňady. Plody sú asi 2,5 cm dlhé, veľmi aromatické a postrádajúce ostrosť).

Niekoľko odporúčaní k užívaniu senovky gréckej a benediktu lekárskeho:

  • Senovka grécka a benedikt lekársky účinkujú rýchlo. Ak budú naozaj fungovať, všimnete si rozdiel v produkcii  mlieka do 3 až 4 dní od začiatku užívania. Ak nie, tak pravdepodobne nezaúčinkovali.
  • Senovka a benedikt  fungujú lepšie, ak ich užívate naraz, nie iba jeden z nich.
  • Pravdepodobne účinkujú lepšie v prvých pár týždňoch dojčenia, než neskôr. Asi najefektívnejšie sú v prvom týždni.
  • Na Slovensku sa zatiaľ senovka dá zohnať v podobe sypaného čaju (inak zrejme väčšinou na zahraničných weboch nájdete odporúčanie na užívanie v granuliach).
  • Benedikt zoženiete ako sypaný čaj alebo tinktúru (na obale tinktúry je uvedené, že benedikt lekársky by nemali užívať dojčiace matky, pravdepodobne kvôli nepatrnému množstvu alkoholu, ktoré  matka v tinktúre požije. Užitie sa však javí ako celkom bezpečné, pretože len veľmi málo z toho množstva sa dostane do mlieka).
  • Ako efektívne sa javí, pokiaľ matka počas prvých 3 dní užije 3 balenia senovky a 1 balenie benediktu. Celé vrecúško senovky treba zaliať asi 0,5 – 0,7 l vriacej vody, nechať napučať (semienka sú podobné pohánke), a postupne počas dňa obsah zjesť a vypiť. Vrecúško benediktu si treba rovnomerne rozdeliť na 3 dni a popíjať počas dňa.


  • Odporúča sa užívať toľko senovky, kým nezacítite ako ňou cez kožu voniate (preto sa odporúča zjesť a vypiť celé vrecúško). Popravde – ženy, ktorým som užívanie senovky odporúčala, hovorili skôr o veľmi intenzívnom potení sa. Čiže nezľaknúť sa, senovka má silné potopudné a močopudné účinky!!!
  • Ak by sa vám podarilo zohnať tabletky senovky a benediktu, odporúča sa dávkovanie 3 x denne po 3 tobolky z každého. V prípade tinktúry benediktu je to 20 kvapiek trikrát denne. Koncentrácia účinných látok je v tobolkách vyššia než v čaji, preto čaju treba vypiť veľmi veľa.
  • Ak chcete prestať s užívaním senovky a bendiktu, môžete prestať náhle alebo v priebehu približne 1 týždňa.

Ľudové liečiteľstvo odporúča na laktáciu aj ľanové semiačko

V ľudovom lekárstve sa na podporu tvorby materského mlieka odporúča ešte aj ľanové semiačko. Pre túto indikáciu sa odporúčajú 2 kávové lyžičky na pol litra vody, 5 minút povariť a popíjať cez deň.

Napriek tomu, že veľa mamičiek má s bylinkami na podporu tvorby mliečka dobrú skúsenosť a i keď zjavne existujú liečivá, ktoré jeho produkciu zvyšujú, je dobré si uvedomiť, že niektoré rastliny a bylinky môžu obsahovať podobné farmakologicky účinné látky. Asi každá kultúra má nejakú bylinku, rastlinu alebo nápoj na zvýšenie tvorby mlieka.

Myslím si, že je dobré – ak sa rozhodnete niečo z vyššie uvedeného vyskúšať – príliš nekombinovať. Vybrať si jednu vec a chvíľu pri nej vydržať, počkať, aký to na vás konkrétne bude mať účinok.

Čajové zmesi na podporu tvorbu mlieka - fenikel, rasca, aníz, jarabina, medovka

Keď už sme pri bylinkách, spomeňme ešte čajové zmesi z nich. V každej lekárni vám dajú na výber aspoň 5 – 6 druhov, od rôznych výrobcov, v rôznych cenách. Obsah čajových porcovaných zmesí je takmer totožný. Fenikel, rasca, aníz, jarabina, medovka. Niektorí výrobcovia pridajú ešte kvety fialky, levanduľu (na upokojenie mamičky) alebo žihľavu (na podporu tvorby železa).

Pre mňa osobne však ostáva otázkou, nakoľko sú silice, obsiahnuté v týchto čajových zmesiach (keďže tie sú pre rozvoj mliekotvorby veľmi dôležité) po 8 – 10 mesačnej expiračnej dobe ešte účinné.

Preferujem preto namiešanie si čajovej zmesi doma. Z každej zložky (vyberte si podľa sympatie – aníz, rasca, fenikel, žihľava, kôpor, medovka, ostružina malinová, jarabina, ľanové semiačko) po jednom dieli, zmiešať, podrviť, uzatvoriť do tmavej nádoby a denne zaliať polievkovú lyžicu 0,5l vriacej vody. A ako som spomenula vyššie – čo do mesiaca neminiete, vyhodiť. Čaje najlepšie fungujú z čerstvých bylín, kým sú účinné silice.

Homeopatiká pri nedostatku mliečka

Nie každej žene je homeopatická podpora laktácie po vôli. Ak by ste ju však radi vyskúšali, môžete si vybrať z (uvádzame tipy bežne dostupné na internete):

  • Ricinus communis 5CH (účinná látka ricín obyčajný); 3 x denne 5 guľôčok, nechať rozpustiť pod jazykom. Odporúča sa užívať len po dobu, kým sa mliečko začne tvoriť vo zvýšenej miere. Pri užívaní tohto prípravku dbajte na to, aby ste pred a po požití 30 minút nejedli a nepili.
  • Agnus castus 5CH (účinná látka Vitex jahňací – Abrahámov krík); 3 x denne 5 guľôčok.
  • Lac caninum 5CH;  3 x denne 5 guľôčok. Keď sa laktácia upraví, postačí užívať menej granuliek cez den, ľ x 2, a vyuzivat max. dve ampulky.
  • trojkombinácia homeopatík (Phytolaca 5 CH + Urtika rens 5 CH + Lac caninum 5 CH), trikrát denne medzi jedlami nechať v ústach voľne rozpustiť 5 guličiek z každého homeopatika, nezapíjať vodou, Phytolaca sa užíva len prvé tri dni, ostatné sa môžu užívať dlhšie.

Homeopatická liečba si zakladá na individuálnom prístupe, individuálnej potrebe užívateľa, preto by ste vašu voľbu mali vždy konzultovať s kvalifikovaným lekárom - homeopatom! 

Výživové doplnky na podporu dojčenia: lecitín proti upchaniu mliekovodov

Lecitín pravdepodobne pomáha niektorým matkám predchádzať upchaniu mliekovodov. Pôsobí tak, že znižuje viskozitu (lepivosť) mlieka zvýšením percenta polynenasýtených mastných kyselín v mlieku. Odporúčané dávkovanie je 1 200 mg 4-krát denne.

Už aj na slovenských weboch nájdete ponuku na kapsuly zvyšujúce tvorbu mliečka (More Milk Plus kapsuly). Ich výrobca tvrdí, že obsahujú čisté rastlinné výťažky, z bio produkcie. Rastlinný koncentrát obsiahnutý v kapsuliach zvyšuje tvorbu materského mliečka tým, že stimuluje mliečne žľazy. Prípravku dominuje semeno senovky gréckej. Ďalej obsahujú fenykel, žihľavu a jarabinu. Kapsuly sa odporúča užívať vtedy, ak sa po pôrode nezačne tvoriť dostatok mliečka (z rôznych príčin – stres, choroba, únava).

Ďalším produktom, ktorý nájdete v ponuke rôznych alternatívnych zdrojov, je Aloysia triphylla (Alojzia trojlistá). Upokojuje centrálny nervový systém, harmonizuje činnosť srdca, stimuluje kontrakcie maternice a podporuje laktáciu (tvorbu mlieka). Pôsobí na psychiku ženy a odstraňuje stres. Obmedzuje aj množenie plesní Candida albicans, ktoré často postihujú dojčiace ženy.

Aromaterapia ako podpora tvorby mlieka

Rôzne firmy, ktorých produkcia zahŕňa prírodnú kozmetiku a aroma výrobky, ponúkajú aj olejčeky na podporu mliečkotvorby. Niekedy sú aj tak všeobecnejšie poňaté, majú za cieľ celkovo podporiť „čerstvú“ matku, zmierniť vyčerpanie a dodať energiu.

Olejček si však môžete pripraviť aj sami doma:  Do cca 1 dl rastlinného (najlepšie mandľového, zo pšeničných klíčkov) oleja pridajte po kvapke zo silíc anízu, fenyklu, koriandru, levandule extra a  ruže.  Nevadí, ak nemáte všetky. Po dojčení si zmesou premasírujte prsia. Ak by ste tak urobili pred dojčením, intenzívna vôňa silíc by dieťatku mohla vadiť.

Lieky na spúšťanie mlieka obsahujú oxytocín či domperidon

U nás sa na podporu spúšťania mliečka (lepšieho uvoľňovania) zvykne niekedy používať účinná látka oxytocín (alebo lieky, ktoré obsahujú niektorý z jeho analógov). Vyššie spomínaný Jack Newman odporúča na podporu laktácie prípravok s účinnou látkou domperidon.  Je to látka, ktorá zrýchľuje tok mlieka.

O užívaní liekov sa nevyhnutne treba poradiť s lekárom, najčastejšie to mamičky riešia s pediatrami svojich detí.

Káva melta, vinea, hroznová šťava?

Špeciálne vo vzťahu k tvorbe mliečka sa zvykne spomínať káva melta a Vinea. Oboje si mamičky pochvaľujú, veľa z nich si balí Vineu už do tašky do pôrodnice. Kvôli vyššiemu obsahu hroznového cukru je vhodné riediť ju s vodou alebo neperlivou minerálkou.

Meltu zoženie v nálevových vreckách alebo ako sypanú kávovú zmes, z ktorej si uvaríte viacej nápoja. Je celkom chutná aj studená, mierne osladená. Mnohé mamičky pijú aj riedenú hroznovú šťavu.

Ak sa ocitnete v situácií, že budete mať mliečka menej, nikdy nezabudnite, že bylinky, čajíky, lieky Vám môžu pomôcť – ALE NIE SÚ JEDINÝM RIEŠENÍM!!!

Technika a polohy dojčenia
Prečítajte si tiež:

Technika a polohy dojčenia

Podstatná je technika dojčenia, ako sme spomenuli hneď v úvode toho článku. Pokiaľ si ňou nie ste istá, požiadajte o pomoc laktačnú poradkyňu, ktorá vám vie dať veľa dobrých rád a pomôcť techniku dojčenia zlepšiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: