Prichádza k vám februárové vydanie MAMA a ja...

Redakcia | 31. január 2011
Prichádza k vám februárové vydanie MAMA a ja...

Prečítajte si editorial a obsah aktuálneho vydania...

 

Február. Zima a sneh sa spája s teplom v srdci, láskou a blízkosťou tých, ktorých ľúbime. Zvykli sme si len nedávno, avšak húževnato zaplavujeme obchody a centrá srdiečkami na všetky spôsoby: plyšové, čokoládové,... na bielizni, na šálkach, na vankúšoch... Všade, kde sa pohnete, je láska. Tá komerčná určite.

Sviatok Sv. Valentína som nikdy špeciálne neoslavovala, hlásala som svetu, že láska sa má prejavovať a odovzdávať po celý rok, nie iba 14. februára. Je to tak. Ľúbime bez výhrad, bez darčekov, bez toho, aby sme rátali dni v kalendári. Ľúbení sme rovnako. Obdarúvame zo srdca, len tak, pre radosť nás samých i tých, ktorým dávame. Tak načo nám je špeciálny dátum? Čo je jeden deň oproti tristošesťdesiatimpiatim?

Viete čo? Sviatok.
Sú ženy, ktoré by za jeden deň lásky dali všetko. Nemajú to šťastie, aby lásku, ktorú dávajú, dostávali naspäť. Namiesto toho sú im uštedrené urážky, ponižovanie, fyzické násilie. Lebo prišla „hlava rodiny“, ktorá nastolila pravidlá. Také, ktoré mamu bolia a postupne v nej zabíjajú všetko to silné, ženské, krásne a nežné. Pravidlá, ktoré spôsobia, že mama nie je tou, ktorou bývala. Je uzlíkom strachu a bezmocnosti. Takú si ju budú pamätať aj deti, ak včas nepovie stop tyranovi. Deň čo deň čelí tvrdej realite, skrýva modriny pred svetom a svojimi deťmi. Vychováva ich v skreslenej realite, v rodine, ktorá ňou nie je, ktorá ňou nemôže byť.

Na našich februárových stránkach vám prinášame príbehy troch takýchto žien. Dve sa odhodlali od tyrana odísť, tretia je v začarovanom kruhu, z ktorého sa bojí vyjsť. Priznám sa, pri čítaní tých spovedí mi behal po chrbte mráz. Je ťažké to i písať. Aké ťažké musí byť – žiť tú bolesť? Čo všetko by tieto ženy dali za jediný deň lásky a pozornosti? Deň bez poníženia, sĺz a rán?

Rezonuje mi ten článok v hlave a viem, že rovnako bude rezonovať vám. Je vôbec v našich silách zabrániť takému nešťastiu? Dookola sa pýtam sama seba – aký silný je pocit bezmocnosti, ktorý tie ženy denno-denne zažívajú?

Vážme si lásku. Vážme si tých, ktorí nenastoľujú pravidlá, z ktorých by nás muselo mraziť a ktoré by boleli. Tešme sa z maličkostí a rozdávajme dobro a lásku plným priehrštím. A nedovoľme nikomu, aby to silné, ženské, krásne a nežné v nás zabil...

Je február. Spojme zimu a sneh s teplom v srdci, láskou a blízkosťou tých, na ktorých nám záleží...

 

 

Kompletný obsah februárového vydania sa dozviete kliknutím na titulku :)

Príjemné čítanie Vám želá redakcia

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: