Predvianočné upratovanie: Deti pomáhajú!

Redakcia | 4. december 2017
predvianočné upratovanie, upratovanie s deťmi, vianoce, medovníky

Vianoce sa blížia a my sa snažíme prežiť prípravy na ne v pokoji, v pohode a s radosťou. Pokiaľ máte doma neustále aktívne deti, zapojte ich do príprav a nájdite im činnosti, ktoré ich potešia a vám pomôžu!

Už samotný zhon okolo blížiacich sa Vianoc je viac – menej náročný, nieto ho ešte zvládnuť s deťmi. Možno si aj hovoríme, že tieto Vianoce oproti tým minulým budú celkom iné – upečieme menej druhov koláčikov, upraceme len to, čo stihneme, ale predsa... možno je to tlakom okolia, reklamy, všetkého toho, čo sa na nás valí zo všetkých strán a tak ani mi nechceme zaostávať.

Upratať a napiecť je jedna vec, ako však zamestnať deti? Moje deti sú veľmi aktívne a hrať spolu by sa dlho nevydržali, takže ak som niečo chcela urobiť, musela som si vytvoriť stratégiu. Možno, že nebude „použiteľná“ na každé dieťa, pretože každé je iné, originál, ale za vyskúšanie nič nedáte...

Matka roka: Vianočné darčeky
Prečítajte si tiež:

Matka roka: Vianočné darčeky

Pečenie medovníkov

Keďže moje deti chceli „pomáhať“ a medovníkové cesto je dosť lepkavé a pod teplými detskými rúčkami sa rýchlo topí, dala som deťom vykrajovať z formičiek tvary už z predkrájaného chlebíka. Tie sme potom po vyschnutí namaľovali a zároveň sme mali originálne vianočné ozdoby. Investícia do ozdôb je minimálna – za 1 € máte asi 30 ozdôb.

Výzdoba bytu

Pri vešaní ozdôb (či už na okno, luster) detská spoločnosť nie je veľmi vhodná, ale čo keď ozdobovať chcú aj deti? Tých mojich som „zmanipulovala“ tak, že som ich zatiaľ poprosila, nech urobia vianočné „osviežovače“ vzduchu. Žiadna chémia a predsa krásna vôňa a toľko pomarančov, čo nám tento rok doniesol Mikuláš, by sme nespotrebovali ani do Veľkej noci. Do misky som im nasypala klinčeky a nechala ich napichávať do pomarančov (alebo aj mandariniek – to ide ľahšie). Potom sme ich poukladali na okno a tešili sa nielen z dekorácie, ale aj z vône.

Upratovanie

Pokiaľ sa nejedná o veľké upratovanie, ale len dokončovacie práce môžeme deti poveriť dôležitou úlohou – výrobou pohľadníc a kartičiek s venovaním. Možno sa to zdá zložité, ale vôbec to nie je. Stačí nám tvrdý farebný papier, pastelky alebo gélové perá, samolepky s vianočným motívom sú často prílohou rôznych časopisov. Skrátka fantázii sa medze nekladú. Deti sa budú cítiť užitočné a vy budete mať aspoň pol hodinu na to, aby ste ešte niečo urobili.

Želám vám i sebe nech zažívame v tomto adventnom čase veľa pokoja a pohody a málo zhonu a stresu.

 vianoce, darčeky, list ježiškovi, upratovanie s deťmi,deti, matka roka

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: