Prebuďte sa do jari!

Mgr. Marika Koscelníková | 13. apríl 2014

Aké je to pohodlné. Vyzuť čižmy a nechať svoje nohy pobehovať v teniskách a poltopánkach. Odložiť zimnú bundu doma a vytiahnuť šmrncovnú koženku. Pomalým krokom si na prechádzke vychutnávať príjemné slnko a hlavne – konečne sa začína sezóna detských ihrísk. Stačí drobca obliecť a vypustiť, nech si užije preliezky, šmykľavky, pieskovisko a čerstvý vzduch. My si ich môžeme užiť s ním.

Aké je to pohodlné. Vyzuť čižmy a nechať svoje nohy pobehovať v teniskách a poltopánkach. Odložiť zimnú bundu doma a vytiahnuť šmrncovnú koženku. Pomalým krokom si na prechádzke vychutnávať príjemné slnko a hlavne – konečne sa začína sezóna detských ihrísk. Stačí drobca obliecť a vypustiť, nech si užije preliezky, šmykľavky, pieskovisko a čerstvý vzduch. My si ich môžeme užiť s ním.

Cvičíme na ihrisku? Prečo nie.

Maminky sa na ihriskách venujú zväčša pozorovaniu svojho dieťaťa, aby si neublížilo, aby iným nerobilo zle, prípadne si vymieňajú nadobudnuté skúsenosti o výchove. Čo tak ponaťahovať sa a využiť na to priestor detského ihriska? Telo je po zime strnulé a svaly sú stiahnuté. Doprajte mu trochu uvoľnenia. Neznamená to, že budete deťom blokovať šmykľavku a obsadíte hojdačku. Využite preliezku na pretiahnutie svalov na nohách, rukách a vytiahnite si celé telo. Zapracujte na svojich nohách pri čakaní, kým sa vaše dieťa hrá v pieskovisku. Nohy sú pri sebe, zdvíhajte päty zo zeme, ťahajte ich hore a napínajte lýtkové svaly. Sťahovanie a uvoľňovanie sedacích svalov je rovnako nenápadné ako účinné. V zahraničí je bežným javom, že pri detských  ihriskách, alebo priamo ich súčasťou sú aj „preliezky“ pre dospelých. Dizajnovo zaujímavé, prakticky využiteľné, dobre premyslené náradie na cvičenie. Aby si aj maminky svoje telo uvoľnili cvičením a spojili príjemné s užitočným. Aj keď u nás sú takéto vymoženosti skôr výnimkou, kreativite sa medze nekladú. Bola som svedkom toho, ako tri mamičky pri hojdačkách na ihrisku precvičovali jogínsky pozdrav slnku, deti sa k nim nadšene pridali.  

Vodový deň

Vyberte si deň, počas ktorého odľahčíte svoje telo. Nebudete ho zaťažovať trávením ťažkých jedál, doprajete mu len to, čo potrebuje k svojmu fungovaniu najviac – vodu. Stačí raz v mesiaci. Vodový deň si spestrite zeleninovými a ovocnými šťavami. Pomáhajú okrem iného aj pri chronickej zápche. Ideálne je ak si šťavy pripravíte doma. Namixujte si elixír, ktorý naštartuje vaše telo nanovo a vypudí jedy z tela. Cvikla, mrka a zeler namixované v jednom pohári. Táto trojka urobí v tele záslužnú prácu. Máte radi čaje? Zalejte si žihľavový. Každé ráno vypite nalačno šálku čaju, najlepšie z čerstvých listov. Ten si pripravíte tak, že dáte zovrieť vodu, odstavíte a do nej vhodíte listy zo žihľavy. Necháte vylúhovať 15 minút a precedíte.

Upracte si šatník

Poriadok vo veciach, poriadok v živote.  Nájdite si čas a prerieďte oblečenie a doplnky, ktoré sa nahromadili v skrini. Čo nenosíte, to darujte, predajte v bazáre, alebo odneste do kontajnerov s obnoseným šatstvom. Každá z nás má kúsky, ktoré sa nám síce v obchode páčili, ale nevieme ich nosiť, kombinovať, prípadne sme už „vyrástli“ z ich veľkosti. Ak sú ešte nositeľné, urobte nimi radosť rodine alebo kamarátkam. Zorganizujte bazár, na ktorom môžete veci, ktoré nenosíte, predať alebo vymeniť. Obmeníte svoj šatník bez behania po obchodoch, možno sa vám podarí uloviť kúsok, ktorý ste kamarátke ticho závideli a zažijete príjemný deň. Takzvané susedské bazary sú bežné v zahraničí. U nás táto tradícia nie je, ale prečo s ňou nezačať aspoň v okruhu svojich známych.

Zelená má zelenú

Jar kvitne na zeleno. Je symbolom nového a živého. Prineste si zeleň aj so do svojho bytu. Čerstvé bylinky. Skúste si doma vysiať pažítku, mätu alebo žeruchu. Kvety. Čerstvé rezané si môžete do vázy kúpiť kedykoľvek. Na parapetnej doske sa bude dariť orchideám aj chryzantémam. Fikusy a tučnolisty nemajú síce z hľadiska dizajnu dobrú povesť, lebo v minulých rokoch boli všade a bolo ich plno, ale doma vám v peknom dizajnovom kvetináči urobia dobrú službu. Na balkóne sa budú vynímať begónie, sirôtky, ale aj levanduľa. Skúste to s pestovaním zeleniny. Plodiny, ktoré sa dajú vypestovať aj na balkóne, sú reďkovky, zelená cibuľka, rajčiny, papriky, jahody, ale aj uhorky či cukiny.

Oklamte smútok

Ako? Usmejte sa. Nie vždy je na úsmev príležitosť, nálada, chuť. Práve vtedy, keď máte pocit, že to nejde – skúste sa usmiať. Nacvičte si žiarivý úsmev pred zrkadlom. Pomôže zmeniť aj naše duševné nastavenie. Problémy sa síce nevyriešia, ale doprajete si trochu relaxácie a uvoľnenia. Sledujte komédie, sitcomy, pri ktorých sa dokážete rozosmiať na plné hrdlo. Keď pri smiechu zhlboka dýchame, do pľúc sa dostane viac kyslíka a celé telo sa okysličí. Nedávny prieskum agentúry Stem/Mark ukázal, že len šesť percent respondentov z nás sa usmieva za každých okolností. Počas bežných pracovných dní sa len dve percentá Slovákov stretávajú s usmiatymi ľuďmi. Cez víkendy veselých a usmiatych ľudí stretáva každý štvrtý Slovák. Čo keby sme my boli tými usmiatymi šťastlivcami, ktorých naši známi aj neznámi stretnú bežne na ulici?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: