Pre novopečené mamičky - ako sa nezblázniť na materskej dovolenke

Mgr. Jarmila Hýroššová | 20. február 2017
Pre novopečené mamičky - ako sa nezblázniť na materskej dovolenke

Čerstvé mamičky sa cítia po pôrode často veľmi unavené a preťažované. Príčinou býva veľakrát skutočnosť, že si na seba kladú príliš vysoké nároky...

Narodilo sa vám bábätko? Blahoželáme! Po nezabudnuteľnom zážitku z pôrodu začína pre vás a vašu rodinku nová etapa v živote.

Prvé dni po pôrode sú pre matku a dieťa dňami šetrenia sa a ohľaduplnosti zo všetkých strán. Po tejto fáze oddychu však príchodom z pôrodnice nastupuje všedný život so svojimi rutinami a k tomu patriacimi ťažkosťami. Zvyknúť si na novú situáciu nebýva ľahké. Čerstvé mamičky sa cítia po pôrode často veľmi unavené a preťažované. Príčinou býva veľakrát skutočnosť, že si na seba kladú príliš vysoké nároky.

Narodenie bábätka prináša so sebou okrem radosti i chaos

Narodenie bábätka vám nepochybne zmenilo život. Ale to bolo jasné už dávno predtým. S tým, že sa zmení niečo i vo vašich vzťahoch k najbližšiemu okoliu, ste možno tiež počítali. Ale že vašu kedysi plne organizovanú domácnosť sotva ešte niekedy dostanete do takého stavu, v akom bývala v období pred príchodom nového potomka, nečakal nikto z nás. Alebo áno?

Odkedy ste prišli s bábätkom z pôrodnice, nič nie je také ako predtým. Pred práčkou sa zväčšuje kopa bielizne, stôl po raňajkách nie je uprataný ešte ani v čase obeda a všetky vaše predsavzatia, že si upracete kuchynskú linku a poličky, zostávajú visieť niekde vo vzduchu, lebo nastal práve čas prípravy obeda.

A zrazu je večer, vy ste úplne vyšťavená, a napriek tomu máte pocit, že ste nič neurobili. S týmto pocitom však nie ste na svete sama. Lebo zžiť sa s novou situáciou nie je také jednoduché. Musíte sa to tak ako všetky mamy na materskej dovolenke najskôr naučiť.

V prvých dňoch a týždňoch vám môžu pomôcť nasledujúce tipy, aby bolo vzájomné spoznávanie sa s bábätkom ľahšie a aby z mamy, otca (príp. staršieho súrodenca) a bábätka vznikol dobrý tím:

Nechajte si pomáhať

Dojčenie, prebaľovanie, kúpanie, pestovanie – v prvých týždňoch sa všetko točí okolo bábätka. Je preto dobré, keď sa mamička obklopí milými ľuďmi, ktorí sú jej ochotní pomôcť. Nepokúšajte sa robiť všetko perfektne, a najmä nie sama. Prijmite každú pomoc, ktorá sa vám núka! Lebo inak sa raz-dva minú všetky rezervy vašich síl.

„Môžete mi prosím pomôcť?“ Neostýchajte sa poprosiť o láskavosť iných ľudí. Kým si mamička nevytvorí s bábätkom určitý režim dňa, potrebuje pomoc. Je pre vašu mamu žehlenie zábavou? Chodí sa vaša kamarátka rada prechádzať?

Obe vás určite rady odbremenia. Kým sa kopa neožehlenej bielizne zmenšuje a vaše bábätko je vonku na čerstvom vzduchu, môžete využiť čas na krátky odpočinok. Zaslúžite si to. Poproste susedov a známych, ktorí idú nakupovať, aby vám priniesli najnutnejšie potrebné veci.

Namiesto kvetín si želajte jedlo: poproste známych, aby vám priniesli niečo dobré – uvarené z vlastnej kuchyne.

Dostatok spánku a oddychu

Mamičky nemusia a nemali by celý deň myslieť len a len na bábätko, ale aj na seba. Zakomponujte do dňa pravidelné fázy oddychu a relaxu. To pomôže nielen vám, ale i vášmu bábätku. Vďaka hormonálnej nerovnováhe, radosti z novonarodeného bábätka alebo častého budenia sa v noci môže u niektorých mamičiek dochádzať ku krátkemu spánku a prílišnému vzrušeniu.

Prečítajte si: 10 tipov spánkovej odborníčky Jo Tantum pre lepší spánok bábätiek

Ale nemali by ste preceňovať svoje sily, lebo sa môžete vyčerpať skôr, ako by ste sa nazdali. Už od samého začiatku myslite na to, že okrem bábätka máte nárok aj sama na seba – telesne i psychicky. Ak bude dobre vám, nebude nič chýbať ani maličkému/maličkej.

Ľahnite si s bábätkom do postele – cez deň aj v noci, a pospite si, koľko je len možné. Nevyspanie spôsobuje veľké problémy a vy sa budete cítiť, akoby ste sa pohybovali v hmle. Môžete byť podráždená a pociťovať nedostatok schopnosti vysporiadať sa s hoci aj malým, bezvýznamným problémom.

Postarajte sa o seba rovnakým spôsobom, ako by ste sa postarali o unavené dieťa. Zredukujte množstvo podnetov okolo vás a skúste si zdriemnuť. Najskôr sa vám môže zdať čudné ľahnúť si uprostred dňa, ale pokúste sa na nič nemyslieť, vypnite mobil a doprajte si trošku leňošenia.

Niektorí rodičia sa pokúšajú nechať dieťa počas dňa bdelé čo najdlhšie v domnienke, že budú potom v noci lepšie spať. Avšak dieťa je potom unavené viac, ako je prípustné a zaspáva oveľa horšie, ako to býva uňho zvykom. A ani prespatá noc potom nie je zárukou.

Ak pociťujete dostatok spánku, môžete venovať čas po zaspaní bábätka počas dňa nejakej aktivite. Venujte sa niečomu, čo ste robili pred nástupom na materskú dovolenku – vezmite si knihu, počúvajte hudbu alebo len tak snívajte...

Prečítajte si: Denník mamy

Ako novopečená mamička si budete musieť vytvoriť rovnováhu medzi odpočinkom, ktorý telo nutne potrebuje a nejakou aktivitou, aby upokojila vašu myseľ. Dobre si rozmyslite, čo je vo chvíli, keď máte voľno od materských povinností, dôležitejšie.

Ako si zorganizovať deň

Uľahčite si všetko, ako sa len dá. Nikto teraz od vás neočakáva, že budete tá najlepšia gazdinka na svete, budete variť denne dve teplé jedlá a byt bude sterilne čistý. S bábätkom totiž nie je možné venovať sa domácim prácam dlhšiu dobu, ak nerátame čas, kedy dieťa spí.

Ak by ste chceli všetky práce vtesnať do týchto dvoch hodín, nikdy by ste neboli úplne hotová. Musíte sa preto naučiť zorganizovať si deň tak, aby ste stihli všetko, čo je v ten deň dôležité. Nezabudnite však na to, že zo všetkého najdôležitejšie je bábätko.

Nezostali ste koniec koncov doma preto, aby ste sa starali o domácnosť, ale kvôli vášmu dieťaťu. Dieťa má byť nielen čisté a sýte, ale aj spokojné, lebo sa mu dostáva dostatok lásky a pozornosti.

Avšak určitá miera poriadku je dôležitá pre vás i vašu rodinu. Domáce práce znamenajú v skratke toto: postarať sa o to, aby bolo čo jesť, čo si obliecť a aby bol byt ako-tak uprataný. Majte pritom na mysli nasledujúce: Klaďte si realistické ciele a zadeľte si prácu.

S plánom práce je to jednoduchšie

To, čo sa učia ľudia na riadiacich postoch v priemysle a hospodárstve na drahých manažérskych kurzoch, pomôže aj mamičkám na materskej dovolenke. Totiž vedieť si zadeliť čas. Vytvorte si týždenný plán práce. Naplánujte si 50 % času, ktorý máte k dispozícii. Ešte vždy vám tak zostane dostatok času na nepredvídateľné záležitosti, prerušenie práce kvôli deťom, na spontánne akcie či nevyhnutnú pauzu.

Nie je všetko rovnako dôležité. Popremýšľajte, ktoré veci je nutné urobiť v domácnosti hneď a ktoré počkajú trebárs do zajtra alebo i dlhšie. Robte najskôr to, čo je skutočne dôležité (umývať riad je dôležité, zato neumyté okná nie sú „akútne“).

Denne až týždenne robíme nasledovné: ustieľame postele, umývame umývadlo, sprchu, toaletu, podľa potreby perieme, vešiame, utierame prach, vysávame a samozrejme varíme a umývame riad.

Mesačne až raz za pol roka umývame okná, perieme závesy, upratujeme skrine, umývame chladničku, vetráme matrace, tepujeme koberce.

Varenie

Varte vždy na viac dní. Pripravte si dvojité množstvo zemiakov, cestovín alebo ryže a urobte z polovice týchto surovín na druhý deň zapekané zemiaky, cestoviny alebo rizoto. Alebo uvarte veľký hrniec polievky či vývaru, z ktorých môžete časť zamraziť.

Aj pri pečení koláča môžete ušetriť čas tým, že zamiesite dvojitú dávku cesta a upečiete dva koláče, z ktorých jeden môžete uchovať v mrazničke na horšie časy. V prípade núdze využite polotovary alebo hotové jedlá, ktoré stačí prihriať. Sú síce drahšie, ale ušetria veľa času. No a keď je najhoršie, ešte tu máme donáškovú službu z reštaurácie.

Nakupovanie

Nakupovanie zaberá neskutočne veľa času. Značte si všetko, čo v domácnosti chýba, na lístok, ktorý máte na očiach (napr. magnetkou pripevnený na chladničke alebo na nástenke). Pred nákupom samotným sa tiež pýtajte: čo chýba v komore, v chladničke, kúpeľni, aké čistiace prostriedky sa minuli, je dostatok nápojov v zásobe?

Robte raz za čas veľký nákup, kedy využijete auto. Už pri ukladaní nákupu do auta ho môžete rozdeliť podľa toho, kde v byte nájde cieľové miesto (v jednej taške drogéria, v druhej veci do mrazničky, v tretej ovocie atď.). Ušetríte tým čas pri vykladaní nákupu doma.

Pri prechádzkach s kočíkom môžete potom podľa potreby urobiť nákup najnutnejších vecí (chlieb, mlieko...), ktoré sa vám zmestia do úložného priestoru pod kočíkom.

Prečítajte si: Kočíková odysea – aby jazda s kočíkom nebola strastiplnou cestou...

Pranie

Možno budete prekvapená, ako rýchlo sa budú tvoriť kopy špinavej bielizne. Perte až vtedy, keď vám dochádza spodná bielizeň, plienky a vecičky pre bábätko. Dnešné moderné práčky so šiestym zmyslom nám uľahčujú život.

Naplňte práčku počas dňa vtedy, kedy vám to najviac vyhovuje a načasujte ju napr. na čas, kedy bude bábätko spať. Veľa mamičiek zapína práčku večer a ráno to potom polosuché vyvesia.

Žehlenie

Vzdajte sa perfekcionalizmu! Žehlite len veci, ktoré si to nevyhnutne vyžadujú (mužove košele do práce a veci pre bábätko sú prvoradé). Spodná bielizeň, utierky, uteráky ani plienky nie je nevyhnutné žehliť. Stačí ich pekne povystierať, poskladať a na kôpkach uložiť do skrine.

Posteľnú bielizeň operte počas dňa, dajte usušiť, poskladajte a večer opäť navlečte. Netrápte sa žehlením, na druhý deň bude bielizeň vyzerať tak či tak pokrčená. A nemusíte mať pri tom ani zlý pocit – ide o trik, ktorý používali už naše staré mamy.

Vynášanie odpadkov

Odpadky vyhadzujte čo najskôr. Nezabúdajte, že kôš je plný nie práve voňavých papierových plienok a kaziaceho sa jedla.

Deľba práce – fairplay

Hneď na začiatku, keď začnete fungovať ako nová rodina, rozhodnite sa spoločne, čo kto bude robiť. Niekto sa bude musieť starať o varenie, nezmizne ani nutnosť nakupovať a upratovať. Pokiaľ bola žena tou, kto predtým varil, lebo muž k tomu nemal ten správny vzťah, možno by mala čerstvá mamička s varením i naďalej pokračovať.

Ale nikde nie je napísané, že musí po jedle aj umyť riad. Matky, ktoré dojčia, musia dojčiť aj uprostred noci, ale môže to byť aj otec, kto dieťa z postieľky v noci vyberie a prebalí ho.

Buďte pripravená robiť kompromisy. Ak je váš partner rodený organizátor a po príchode z nákupu uloží potraviny tam, kam by ste ich vy nikdy nedali, zvyknite si na nové miesto. Čas, ktorý strávite debatou o tom, kam čo patrí, môžete stráviť oveľa príjemnejším spôsobom. Za určitý čas si zvyknete, že pomarančový džús nenájdete v skrinke vľavo, ale v chladničke.

Elektronický styk s bankou

Neuprataný byt na vás počká, ale čo nepočká, je platenie účtov. Možno pre vás chodenie na poštu nie je až taká veľká strata času, ale prečo nevyužiť možnosti, ktoré nám táto doba prináša? Dnes je už čakanie na pošte alebo v banke s bábätkom úplne zbytočné.

Zriaďte si trvalé príkazy na pravidelné mesačné platby a nechajte si zasielať výpisy. Načo vypĺňať zloženky počas dojčenia? Prečo neurobiť krok vpred a nevyužiť služby, ktoré sa nám núkajú?

Ako zapojiť otecka?

Odpoveď je jednoduchá. Čo najviac. Častý kontakt s dieťaťom vytvára v dieťati ako i v otcovi silnú citovú väzbu, ktorá je pre ďalší vývin dieťaťa veľmi dôležitá. V podstate neexistuje nič v starostlivosti o bábätko, čo by otcovia nemohli zvládať (samozrejme, okrem dojčenia).

Vy ako matka však musíte dať novopečenému oteckovi dostatok priestoru a možností, aby mohol k výchove a k starostlivosti o bábätko prispieť. Nerobte všetko sama, lebo to viete najlepšie. Otcovia by tak mohli stratiť motiváciu.

Opačný extrém môže nastať, ak je otec pracovne natoľko vyťažený, že mu zostáva len málo času, ktorý trávi v rodine. V takom prípade ho zapojte do starostlivosti o bábätko a práce v domácnosti počas víkendu.

Prečítajte si: Starostlivosť o novorodenca v kocke

Tip Mama a ja:

Po večernom dojčení býva dieťa väčšinou dosť aktívne – tento čas je vhodný na trávenie vo dvojici (otec s bábätkom). Vy si môžete zatiaľ dopriať kúpeľ, čítať si alebo sa len tak prizerať na to, ako sa váš manžel hrá so svojím potomkom. Pokúste sa však do nich príliš nemiešať, nechajte im chvíľku čisto vo dvojici. Váš partner to určite zvládne aj sám.

Kontakt s inými mamičkami

Odporúčame vám stretávať sa pravidelne s inými mamičkami a mladými rodinami. Ľahko s nimi nájdete východiskové body na komunikáciu. Máte predsa tie isté alebo podobné problémy a zaoberáte sa svojimi bábätkami a ich pokrokmi.

Vymieňajte si skúsenosti – pomáha to! Utešujúco pôsobí napríklad to, že aj iné mamičky sa z času načas cítia unavené a preťažené a že ich bábätká majú tiež svoje maniere. Obľúbenými miestami na uzatváranie takýchto známostí môžu byť novorodenecké oddelenia, ambulancia detského lekára, neskôr i detské ihrisko či materské centrum.

Obľúbené bývajú i diskusné fóra mamičiek rovnako starých detičiek, kde si spoločne vymieňajú skúseností s bábätkami, prežívajú navzájom radosti i starosti materstva. 

Osvedčené rady si len vypočujte

Nebude dlho trvať a každý vás zahrnie množstvom dôležitých rád a tipov, ako sa všetko robilo „kedysi“ (najmä informácie týkajúce sa výživy bábätka a odúčania od plienok bývajú zaujímavé). Vždy sa nájde stará mama, teta, suseda či kamarátka, ktorej deti zaspali vždy bez uspávania v postieľke samé, veľmi rýchlo sa zbavili plienok alebo zjedli Pribináčika už vo štvrtom mesiaci a nič im nebolo.

Takéto rozprávania neberte príliš vážne a neverte už len z princípu nikomu, kto vám tvrdí, že počas celej materskej dovolenky bol prešťastným človekom a nikdy si nepovedal, že má toho plné zuby. Všetky tipy a rady si pokojne vypočujte, zvážte a následne sa sama rozhodnite, čo je pre vás a vaše dieťatko najlepšie.

Keď doma čaká súrodenec

Čaká na vaše bábätko doma už starší brat alebo sestra? Potom budú prvé chvíle s novým prírastkom naozaj perné. Ako zvládnuť túto situáciu?

Deti od prírody rady pomáhajú. Využite to a vtiahnite staršieho súrodenca do starostlivosti o bábätko. Môže pomôcť už len tým, že vám podá plienku pri prebaľovaní alebo prinesie dupačky zo skrine. Bude sa tešiť, že vám môže pomáhať a vy budete mať obe deti na očiach.

V prípade, že si váš manžel vezme v prvých dňoch dovolenku, môže sa venovať staršiemu dieťaťu a vy tak získate čas i priestor pre bábätko a samú seba.

Pri dojčení si môžete priložiť bábätko na prsník a staršie dieťa objať druhou rukou. Prípadne môžete vo chvíľach dojčenia pustiť staršiemu potomkovi DVD alebo pesničky pre deti na CD-čku.

Poproste návštevy, aby sa najskôr chvíľočku venovali prvorodenému dieťaťu a v prípade, že priniesli darček len pre bábätko, majte poruke aj nejakú maličkosť preňho. Tak sa aspoň nebude cítiť na okraji záujmu a bude sa z návštevy tešiť.

Urobte zo starostlivosti o bábätko pre staršie dieťa vzrušujúce rozprávanie. Môžete mu rozprávať, ako ste sa kedysi presne takýmto spôsobom starali oňho.  

Nezabudnite mu pripomínať, že ho máte stále rovnako radi ako predtým, než sa narodilo bábätko a že je niečím výnimočným, napríklad prvým vytúženým dieťaťom v rodine.

Prebdené noci, pohotovosť 24 hodín denne a obavy, že svojou nešikovnosťou ublížite bábätku, únava, bezradnosť a neistota, či to, čo robíte, robíte správne a k tomu pocit, že máte byt hore nohami a už nikdy to nebude lepšie – veľa mamičiek si neskôr spomína na tieto chaotické týždne plné hektiky.

Ako však čas plynie, bábätko rastie a zvyká si pomaly na rytmus spánku, jedenia, bdenia a hrania, vytvoríte si postupne určitý systém, kedy sa nájde čas pre každého člena rodiny i pre prachovku, vysávač či varešku. Chce to len trochu času a trpezlivosti. Prajeme vám, aby ste si materskú dovolenku užívali plnými dúškami a aby ste pocit, že sa na nej určite zbláznite, zažívali čo najzriedkavejšie.

Prečítajte si: Keď starší súrodenci vychovávajú mladších

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: