Pozývame vás na Deň lampiónov a želaní

Redakcia | 8. september 2010

Štvrtok, 23.9.2010 sa v Bratislave bude konať podujatie, pri ktorom sa nad tečúci Dunaj vznesú tisícky svietiacich lampiónov.

Štvrtok, 23.9.2010 sa v Bratislave bude konať podujatie, pri ktorom sa nad tečúci Dunaj vznesú tisícky svietiacich lampiónov. Pri púšťaní lampiónu si každý bude môcť v duchu priať svoj sen, lampión by mu mal priniesť šťastie.

Lampióny želaní alebo balóniky šťastia pochádzajú z Ázie, kde sa požívajú už 2 tisíc rokov. Ľudia totiž veria, že keď odletia vysoko do neba, priania na nich napísané sa splnia – lampióny by totiž mali zo sebou odniesť všetkých zlých duchov a nešťastie.

Deň lampiónov a želaní sa bude konať na nábreží pred obchodným centrom Eurovea. Predaj lampiónov začne o 17.00 hod a skončí sa hromadným púšťaním lampiónov o 19.15 hod. V tom čase by už mala byť tma a efekt lietajúcich lampiónov očarí každého. Do tejto doby budú divákov zabávať známi speváci a herci bez nároku na honorár.

Deň lampiónov a želaní organizuje nezisková organizácia ŽELAJ SI, ktorá už štvrtý rok plní sny dlhodobo chorých a zomierajúcích detí. Za tento čas stihli splniť takmer 400 detských snov. Výťažok z predaja pôjde na splnenie snov detí, ktoré na svoj veľký deň čakajú niekoľko týždňov aj mesiacov.

Radi by sme splnili sen každému dieťaťu, ale žiaľ, sme limitovaní finančne. Aj preto niektoré choré deti musia čakať na splnenie sna dlhšiu dobu, ako by sme si želali. Veríme, že prvý ročník Dňa lampiónov a želaní bude úspešní a deti, ktoré už veľmi dlho čakajú, sa konečne dočkajú splnenia svojho sna,” hovorí predsedníčka ŽELAJ SI Soňa Rebrová. Veď ako dodáva, ak deti uveria, že sa im môže splniť tajný sen, jedného dňa sa im môže splniť aj ten najväčší sen – vyzdravieť.

Na predaj sú pripravené dve tisícky lampiónov a podujatie bude spojené so snahou o prekonanie slovenského Guinnesovho rekordu v púšťaní lampiónov – podobne sa o tento rekord snažili vlani v Žiline.

Deň lampiónov a želaní sa bude v Bratislave konať po prvýkrát, avšak nezisková organizácia ŽELAJ SI má záujem, aby sa podujatie opakovalo pravidelne – podobne ako Deň narcisov, ktorý organizuje Liga proti rakovine. Ďalší ročník Dňa lampiónov by sa už mal konať aj v mestách Banská Bystrica, Košice a Žilina.

Lampióny sú malé teplovzdušné balóny, ktoré môžu dosiahnuť výšku viac ako kilometer. Keď sa zapáli horák, vznesú sa vzduchom a krásny svetelný efekt je viditeľný až do výšky 500 metrov. Vaše priania napísané na nich tak poletia až ku hviezdam. Takýto balónik môže letieť až dvadsať minút, potom horák zhasne a lampión klesne na zem. Je vyrobený z materiálu, ktorý neškodí životnému prostrediu a rýchlo sa rozloží. Zostane z neho iba bambusový rám.

Viac info o želaj si nájdete na www.zelajsi.sk

Partneri podujatia: Obchodné centrum Eurovea
                               www.lietajuce-lampiony.sk
                            

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: