Pohlavné choroby: na toto si dávajte pozor!

Miroslava Miková | 6. august 2018
Pohlavné choroby: na toto si dávajte pozor!

Čo sú pohlavné choroby a aká je prevencia a liečba?

Masovokomunikačné prostriedky už dávno prelomili bariéru nevedomosti. Stačí niekoľko úderov do klávesnice a získame informácie, ktoré potrebujeme. O mnohých témach sa diskutuje na najrozličnejších internetových fórach. Priznajme si, anonymita nám vyhovuje.

Pohlavné choroby: hanba musí ísť stranou

Pred niekoľkými rokmi boli mnohé témy tabu a informácie sa zháňali veľmi ťažko. Našťastie, tieto časy sú dávno preč. Jednou z obávaných tém boli pohlavné choroby. Akoby sme sa báli o nich hovoriť. Mám pocit, že trochu strachu a hanby je v nás stále alebo, ešte horšie, úplne sa dištancujeme a považujeme ich za problém, ktorý sa nás netýka. Omyl! Pohlavné choroby sa týkajú každého sexuálne aktívneho človeka a je našou povinnosťou poznať aspoň základné príznaky či prejavy týchto ochorení.

Najlepším spôsobom ako zabrániť vzniku pohlavných chorôb, resp. ich prechodu do vážnejšieho štádia je návšteva gynekológa. Štatistiky sú alarmujúce, pretože len každá piata žena sa jedenkrát do roka zúčastní preventívnej prehliadky. A to je žalostne málo. O vhodnej forme ochrany a stabilnom partnerskom zväzku snáď netreba hovoriť.

Čo sú pohlavné choroby?

Položme si teda otázku, čo všetko zaraďujeme do kategórie pohlavných chorôb? Odpoveď znie nasledovne:

  • Mykotická infekcia (kvasinky)
  • Ľudský papilovírus (HPV vírus)
  • Genitálny herpes (HSV vírus)
  • Mäkký vred
  • Kvapavka (Gonorea)
  • Syfilis (Lues)
  • Voš ohanbia
  • Kontagiózne moloskum
  • Hepatitída typu B
  • AIDS (vírus HIV)
  • Trichomoniáza
  • Chlamýdie

Skúsme si stručne rozobrať pohlavné choroby, ktoré sa vyskytujú najčastejšie a mohli by sme ich zaradiť do kategórie bežne sa vyskytujúce infekcie.

Mykotická infekcia (kvasinky)

Pre pošvu je charakteristické kyslé prostredie. Pokiaľ dôjde k jeho narušeniu, dochádza k premnoženiu kvasiniek CANDIDA ALBICANS, a to sa prejavuje bielym krémovým a hrudkovitým výtokom, pálením a svrbením. Kvasinky možno diagnostikovať veľmi ľahko a liečba je nenáročná. Ak máte predsa len pochybnosti, skúste si zodpovedať na niekoľko otázok.

Nepokazme si leto mykózami
Prečítajte si tiež:

Nepokazme si leto mykózami

Napríklad: Užívali ste antibiotiká? Nepreháňate to so sladkosťami? Ste dlhodobá užívateľka hormonálnej antikoncepcie? Trpíte cukrovkou? Ak ste odpovedali na niektorú otázku kladne a máte vyššie uvedené príznaky, najpravdepodobnejšie ide o mykózu. Nezabúdajte, že liečba trvá 3 až 5 dní a mal by sa preliečiť aj partner.

HPV (ľudský papillomavírus)

HPV je najčastejšie sa vyskytujúcim pohlavným ochorením a nedá sa vyliečiť. V súčasnosti existujú desiatky subtypov, približne 30 sa vyskytuje v oblasti genitálií a môže spôsobiť vznik venerických bradavíc. Nebezpečné sú HPV typy 16 a 18, ktoré často vedú k rakovine krčka maternice. Výrastky sa dajú pomerne ľahko odstrániť a v súčasnosti existuje vakcína, ktorá chráni ženy s rizikovými typmi HPV pred rakovinou. HPV vírusu sa pri aktívnom sexuálnom živote nedá zabrániť a väčšinou ochorenie nemá žiadne výraznejšie symptómy. Zaručene ho však odhalí gynekologické vyšetrenie.

Trichomoniáza

Chorobu spôsobuje TRICHOMONAS VAGINALIS. Prenáša sa pohlavným stykom, v zriedkavých prípadoch kontaktom s infikovaným prostredím (sauna, WC). Choroba sa neprejavuje výrazne, až v neskoršom štádiu môžeme spozorovať žlto-zelený výtok u žien a bolesť pri pohlavnom styku. Muži majú skôr pocit, že ide o zápal močových ciest. U oboch pohlaví sa vyskytuje pálenie a svrbenie. Trichomoniáza sa lieči antibiotikami a prebieha u oboch partnerov. Nebezpečenstvo spočíva v tom, že infekcia môže spôsobiť väčšie riziko možnosti nákazy inými chorobami (napr. AIDS).

Chlamýdie

Chlamýdiová infekcia je spôsobená baktériami CHLAMYDIA TRACHOMATIS a väčšinou sa objavuje len so slabými prejavmi. O to je však zákernejšia, pretože jej neliečenie spôsobuje neplodnosť. Pre mužov je typické rezanie, pálenie a bolesti pri močení. Časté krvácanie mimo menštruácie, hlienovitý výtok, pálenie a svrbenie pri močení pociťujú ženy nakazené touto infekciou. Vyskytuje sa aj bolesť v podbrušku, časté nutkanie na močenie a bolesť počas pohlavného styku. Obzvlášť nebezpečná je pre tehotné ženy a ich potomstvo.

Genitálny herpes (HSV vírus)

Poznáme dva typy HSV vírusov. HSV I. spôsobuje opary na ústach a môže sa preniesť orálnym stykom na genitálie partnera. Čo to znamená? Odborníci varujú, že v čase herpesu na ústach sa treba vyhýbať vaginálnemu, orálnemu aj análnemu styku, bozkávaniu, spoločným pohárom, príborom či uterákom. HSV II. vírusom je možné nakaziť sa len pohlavným stykom.

Kontagiózne moloskum (kožné bradavice)

Kontagiózne moloskum je nezhubné ochorenie kože, ktoré sa prejavuje ružovo-bielymi, voskovitými výrastkami s malou preliačinou uprostred. Za výskyt bradavíc je zodpovedný vírus PROXIVIRUS MOLLUSCI alebo MCV vírus. Bradavice sa odstraňujú pálením elektrickým prúdom, kryochirurgiou alebo kyselinou salicylovou.

Pri výskyte akýchkoľvek príznakov, akými sú pálenie, svrbenie, rezanie, bolesti v podbrušku, neprirodzené výtoky či bolesti pri pohlavnom styku sa odporúča navštíviť gynekológa. Lekár urobí potrebné vyšetrenia a stanoví diagnózu. Preto žiadne zo spomínaných prejavov nepodceňujte.

Zdroj:
www.clinic24.eu
www.otvorenevztahy.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: