Pneumokoky, nebezpeční spoločníci detí

PR článok | 10. október 2011

Pneumokoky sú strašiakom šíriacim sa hlavne v detských kolektívoch.

Pneumokok je baktéria, proti ktorej sú v súčasnosti deti na Slovensku očkované v rámci povinnej očkovacej schémy. Rodičia sa pritom môžu rozhodnúť medzi dvoma konjugovanými vakcínami, pričom jedna z nich chráni proti 10 kmeňom pneumokoka a druhá až proti 13 kmeňom pneumokoka. Odborníci v súčasnosti rozoznávajú takmer 90 kmeňov tejto baktérie, pričom len určitá skupina z nich je nebezpečná pre zraniteľný detský organizmus, ktorého imunita prebieha vývojom. Práve invazívne kmene pneumokoka sú nebezpečné a dokážu spôsobiť závažné ochorenia a ťažké stavy malých pacientov. Preto je dôležité chrániť bábätko proti čo najširšiemu spektru pneumokokových sérotypov, vrátane invazívnych, aby bolo riziko nákazy čo najnižšie.

Pneumokok, alebo odborne Streptococcus pneumoniae, je baktéria, ktorá bola objavená v 19. storočí ako pôvodca zápalu pľúc. Riešenie prinieslo objavenie penicilínu a až do 70. rokov minulého storočia boli vedci presvedčení o tom, že ide o účinnú liečbu proti pneumokokovým infekciám. Pneumokokové baktérie sú však veľmi adaptabilné a „vynaliezavé“, dokážu vytvárať nové kmene tzv. sérotypy, ktoré sú vybavené vysokou odolnosťou voči antibiotikám. Moderná medicína vyvinula ochranu proti invazívnym kmeňom pneumokokov a detičky sú v súčasnosti preventívne očkované.

Stačí jedno kýchnutie
Takmer 60% detí do piateho roku sa stretáva s touto baktériou, pričom býva jej bezpríznakovým nosičom najčastejšie v nosohltane. Pneumokok sa šíri v detských kolektívoch veľmi jednoducho -  kvapôčkovou infekciou. Jeho prenos je o to ľahší, že detičky si len budujú hygienické návyky pri umývaní rúk, zakrývaní úst pri kašli a kýchaní. V prípade, že má dieťatko z nejakého dôvodu oslabenejšiu imunitu, pneumokok dostáva zelenú a môže sa rozvinúť pneumokoková infekcia, ktorá sa pridruží k prebiehajúcej viróze.

Pneumokok vie dieťatko poriadne potrápiť
Baktéria sa z oblasti nosohltana môže dostať do iných orgánov detského organizmu a spôsobiť vážne ochorenia, akými sú bolestivý zápal stredného ucha alebo prínosových dutín. Rovnako sa dokážu rozšíriť do krvného obehu a spôsobiť otravu krvi, komplikované zápaly srdca, osrdcovníka, pobrušnice, kostnej drene. Vážne následky môže priniesť i pneumokokový zápal pľúc. Nebezpečným pneumokokovým ochorením je zápal mozgových blán, ktorý až v 15 % končí smrťou dieťaťa. Priebeh samotných ochorení býva komplikovaný a prináša množstvo rizík vo forme dieťatko stresujúcej dlhodobej hospitalizácie, nepríjemných chirurgických zákrokov, trvalých následkov a užívania antibiotík, ktoré deti bežne neužívajú.

Nespoliehajte sa na antibiotiká
Pneumokokové ochorenia spôsobujú lekárom ťažkú hlavu najmä kvôli vysokej odolnosti niektorých kmeňov pneumokokovej baktérie voči antibiotickej liečbe. Navyše vyšetrenia, ktoré napomáhajú lekárom správne vybrať antibiotiká, trvajú až 48 hodín. Rýchlo šíriaca sa pneumokoková nákaza tak môže byť bojom s časom o detský život.

Prevencia vám môže ušetriť trápenie
V súčasnosti sú deti na Slovensku očkované pnemokokovými konjugovanými vakcínami, ktoré ich dokážu dlhodobo a takmer natrvalo ochrániť pred pneumokokovými infekciami. Veľkou výhodou je i to, že v dôsledku očkovania, užívajú deti v ďalšom živote menej antibiotík. Očkovanie detí prebieha v troch dávkach, pričom prvá dávka býva dieťatku obvykle podávaná v 3. – 4. mesiaci, druhá v 5. – 6. mesiaci a posledná v 11. – 12. mesiaci. Práve posledná je zaisťovacou dávkou a zabezpečí dieťatku dlhodobú imunitu. Rodičia sa môžu rozhodnúť, či dajú dieťatko zaočkovať 10–valentnou konjugovanou vakcínou, ktorá chráni proti 10 kmeňom pneumokoka2 a je hradená zo zdravotného poistenia v plnej výške alebo 13-valentnou konjugovanou vakcínou Prevenar 13, ktorá chráni dieťatko proti 13 kmeňom pneumokoka vrátane sérotypov 3, 6A a 19A1 a je v rámci povinného očkovania s doplatkom 12,72 Eur za jednu dávku, pričom ako je už vyššie spomínané, celkovo bude vaše bábatko zaočkované proti pneumokokom tromi dávkami.

Prečo sa rozhodnúť pre Prevenar 13?
• Odhaduje sa, že Prevenar 13 pokrýva viac než 90 % sérotypov spôsobujúcich invazívne pneumokokové ochorenia odolné voči antibiotikám.1
• Pomáha chrániť vaše dieťa pred invazívnymi pneumokokovými ochoreniami, akútnym zápalom stredného ucha a aj pred akútnym zápalom pľúc spôsobenými očkovacími sérotypmi.1
• Prevenar 13 poskytuje najširšie pokrytie sérotypov spomedzi konjugovaných vakcín, pričom chráni až proti trinástim sérotypom vrátane sérotypov 3, 6A a 19A.1

Viac informácií o pneumokokových infekciách a ich prevencii nájdete na www.pneumokok.sk.

Prevenar 13 je pneumokoková polysacharidová konjugovaná vakcína viazaná na lekársky predpis, ktorá je čiastočne hradená zo zdravotného poistenia. Pred podaním vakcíny Prevenar 13 si pozorne prečítajte príbalový leták. O použití vakcíny a prípadných nežiaducich účinkoch sa poraďte s lekárom.

Literatúra:
1 Súhrn charakteristických vlastností lieku Prevenar 13, Pfizer, 2011
2 Súhrn charakteristických vlastností lieku Synflorix, GlaxoSmithKline, 2011

SK 11-238

Reklama lieku Prevenar 13

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: