Plač detí a slzy dospelých

Miroslava Miková | 12. júl 2017
šťastné dieťa, slzy, plač, babätko, kolika

Položili ste si niekedy otázku: „Prečo vlastne plačeme? Prečo plačú naše bábätká?"

„Mama, prečo plačeš?, spýta sa vás so zvedavosťou vaše drahé dieťatko. Vy sa naň s láskou a nehou v očiach usmejete a dodáte: „To nič, maminka je len smutná a unavená.“ Určite ste podobné situácie zažili na vlastnej koži.

Rozumiete plaču svojho bábätka?

Položili ste si niekedy otázku: Prečo vlastne plačeme?

Príčiny plaču

Identifikácia príčin plaču u dospelých je veľmi jednoduchá. Slzy sú prirodzenou súčasťou nášho bytia. Sú pomocníkmi, ktorí nám pomáhajú zbaviť sa nahromadenej negatívnej alebo pozitívnej vnútornej energie.

Plač má úžasný očisťujúci účinok.

Určite mi dáte za pravdu, keď poviem, že po slzách prichádza nekonečný pocit úľavy tak, ako po búrke vyjde slnko. Plač je pre človeka prirodzený a je veľkým omylom, keď ho pokladáme za slabosť či osobný nedostatok. Preto, keď sa vám chce plakať, jednoducho plačte!

kolika, prebdená noc, plač, dieťa, bábätko

Viaceré vedecké štúdie upozorňujú, že pokiaľ sa nepoddáme plaču úplne resp. nevyplačeme sa dostatočne a do sýtosti, nepríjemné pocity spolu s príčinou plaču v nás pretrvávajú a znovu sa hromadia. Vzniknutá situácia v podobe vnútorného zadržiavania emócií vám dokáže nepríjemne strpčovať ďalší život.

Plač dospelých má takmer vždy jasnú príčinu. Omnoho ťažšie je však zistiť dôvod plaču u malých detí. Odborníci varujú, že plaču detí do veku 1,5 roka treba venovať náležitú pozornosť. Pri plači bábätka dochádza k uvoľňovaniu hormónu menom kortizol. Problém nastáva vtedy, keď hladina stresového hormónu dosahuje dlhodobejšie vysoké hodnoty a môže tak spôsobiť poškodenie vyvíjajúceho sa mozgu. Treba si uvedomiť, že bábätká nevedia rozprávať, preto k vyjadrovaniu svojich potrieb používajú plač. Plačú vtedy, keď im niečo chýba alebo sú smutné či osamelé.

Mohlo by vás zaujímať: Keď je bábätko pri dojčení nepokojné

Aké sú teda hlavné príčiny plaču novorodencov a dojčiat?

Medzi najzákladnejšie potreby človeka patrí jedlo. A drobci to vedia, preto si hlasným plačom pýtajú jesť. Okrem toho môže drobnému krikľúňovi chýbať spánok alebo pociťuje nepríjemný chlad či dusivé teplo. Alebo môže dieťa plačom reagovať na silné vône, hluk a priveľa ľudí okolo seba a mokrú plienku. Plačom si môže pýtať pobyt v kočiari na čerstvom vzduchu a pohladenie hrejivými slnečnými lúčmi. Detičky sú vnímavé a plačom vás môžu upozorniť, že nastal čas pravidelného kúpania alebo im nevyhovuje momentálna poloha.

dieťa plače, bábätko plače, slzy, spánok

Plač je prosbou o lásku. Nežné pohladenia, láskavé privinutie a upokojujúci hlas sú neodmysliteľnou súčasťou života bábätka.

Ďalšia otázka znie: „Koľko má dieťa plakať?“ Odpoveď na túto otázku neexistuje, nakoľko každé dieťatko je iné. Dôležité je, aby ho rodičia chápali a naučili sa rozpoznávať základné príčiny plaču.

Problém nastáva vtedy, keď rodičia nevedia prísť na dôvod nespokojnosti ich ratolesti. V hlave bezvýsledne rekapitulujú, čo všetko by bábätku mohlo chýbať alebo čo by mu mohlo vadiť. Snažia sa uspokojiť všetky jeho detské potreby, ale bezvýsledne. Plač neutícha a chytá za srdce každého poslucháča.

V týchto situáciách skúste bábätku zaspievať uspávanku, pustiť upokojujúcu hudbu, vezmite ho do náručia a rozprávajte sa s ním. Každá matka disponuje úžasným darom. Pri troške úsilia dokáže rozpoznať, prečo jej dieťatko plače. Nikto mu nerozumie lepšie, ako ona sama a malý nezbedník to vie.

Prečítajte si aj: 12 ponaučení pre rodičov náročných detí

Nechať dieťa plakať? Odborníci sa vyjadrujú nasledovne: „Čím skôr nájdete príčinu plaču, tým skôr sa dieťa upokojí a bude menej plakať.“

Preto nezabúdajte, že bábätká do 1,5 roka nikdy neplačú bez dôvodu a je chybným rozhodnutím nechať ich zbytočne plakať.

Nemajte však obavy, aj obdobie častého plaču čoskoro odoznie! Zatiaľ, pokiaľ ste príliš vyčerpané, možno miestami zúfalé, skúste sa vedome nakaziť dobrou náladou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: