Peeling - o krok bližšie ku zdravej pokožke

Miroslava Miková | 3. marec 2011
Peeling - o krok bližšie ku zdravej pokožke

Viete, prečo je peeling dôležitý? Tipy na domáce peelingy, ktoré rozžiaria vašu pleť!

Naša koža je unikátny vynález. Môžeme ju označiť mnohými prívlastkami – ochranca, pomocník a spolupracovník. Prečo je to tak?

V prvom rade je koža naším ochrancom. Chráni nás pred negatívnym vplyvom rôznych baktérií, vírusov, ale aj škodlivými látkami pochádzajúcimi z vonkajšieho prostredia. Kožu môžeme označiť aj za pomocníka, pretože napomáha pri udržiavaní stálej telesnej teploty a prostredníctvom kože sa z tela vylučuje určité množstvo odpadových látok. Do tretice, koža je spolupracovníkom s naším mozgom, pretože na koži sa nachádzajú receptory bolesti, dotyku a teploty, ktoré hodnotné informácie odovzdávajú mozgu, ktorý ich spracuje a vyhodnotí.

Používanie peelingu súvisí s celkovou funkciou kože

Dôležité je uvedomiť si, že nové kožné bunky sa tvoria v najspodnejšej vrstve kože. Pomaly putujú smerom nahor až sa dostanú do rohovej vrstvy, kde odumierajú. Staré bunky postupne nahrádzajú nové a tento kolobeh sa neustále opakuje. Od vzniku novej bunky až po jej odumretie uplynie v priemere 21 až 40 dní.

Peeling je tu na to, aby pokožke pomohol, resp. urýchlil proces zbavovania sa odumretých buniek. Ak cítite, že vaša pokožka je suchá, objavujú sa na nej šupinky alebo javí známky nepríjemného napätia, nastal čas na peeling. Okrem toho pravidelné používanie peelingu zabraňuje upchávaniu pórov a následnej tvorbe vyrážok.

Čo treba vedieť o peelingu?

Samotné slovo peeling pochádza z anglického slova „peelen“, čo znamená zlupovať alebo olupovať. Tieto procedúry odporúčajú odborníci absolvovať dvakrát do týždňa, pri suchej pokožke len raz, aby nedochádzalo k jej ďalšiemu zbytočnému vysúšaniu. Veľkú pozornosť treba venovať voľbe peelingu, pretože aj peelingy určené na suchú pleť ju môžu vysušovať a naopak, peelingy na mastnú pleť môžu podporovať činnosť mazových žliaz a následné upchávanie pórov pokožky.

Najlepšie je vyskúšať niekoľko kozmetických prípravkov a vybrať ten najvhodnejší. Okrem chemických peelingových prostriedkov, ktoré sú špeciálne vyrobené na účel zbavovania sa odumretých buniek kože, sú vhodné aj mechanické peelingy. Do kategórie mechanických peelingov zaraďujeme čistiace rukavice, kefy, vankúšiky, lufy, špongie a pemzy. V tomto prípade je rovnako dôležitý správny výber. Pri citlivej a suchej pleti vyberajte mechanické prostriedky s jemnejšími časticami.

Ako postupovať pri peelingu?

Aj peeling má svoje zásady, ktoré je vhodné osvojiť si. Správny postup je veľmi dôležitý. Začíname vždy od dolných končatín. Postupujeme zdola a najprv ošetrujeme vonkajšiu časť pravej nohy až po zadok, potom prichádza na rad vnútorná strana nohy. Ten istý postup zopakujeme na ľavej nohe. Pri rukách zvolíme rovnaké zásady. Teda ako prvá príde na rad vonkajšia strana pravej ruky, až potom jej vnútorná časť. Po ľavej ruke nasledujú prsia. Postupujeme od pravej strany podpazušia k dekoltu až po hrudnú kosť. Nesmieme zabudnúť na spodnú časť pŕs, od nich sa hýbeme k podpazušiu. Pri bruchu ošetrujeme najprv jeho pravú časť zdola nahor, potom ľavú časť zhora nadol a nakoniec postupujeme zľava doprava. Na záver si necháme chrbát, kde kefujeme zdola nahor popri chrbtici. Nezabudnite na boky a plecia.

 


 

Domáci telový peeling
Zmiešame 200 g sladkej smotany a 5 polievkových lyžíc hrubej soli. Nanesieme na vlhkú pokožku a po desiatich minútach opláchneme.

Peeling na tvár
Zmiešame 2 lyžice tvarohu, 1 lyžicu domáceho medu, 1 lyžicu cukru (odporúčame jemnejší), krúživými pohybmi nanesieme na tvár, po pár minútach zmyjeme vlažnou vodou.

Kávový peeling na tvár
Peeling pripravíme zmiešaním 1 lyžice medu, 1 lyžice kvalitnej mletej kávy a 2 polievkových lyžíc olivového oleja. Pomalými krúživými pohybmi zmes nanesieme na pokožku tváre a umyjeme.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: