Ovčie kiahne: občas nastanú aj komplikácie..

Redakcia | 23. február 2018
ovčie kiahne, vyrážky

Ovčie kiahne (variacela) sa považujú za bežné detské ochorenie. Prekonal ich prakticky každý. Ide o zdanlivo bežné ochorenie, väčšinou bez komplikácií.

No práve pri komplikáciách, ktoré postihujú až 5,5 % prípadov,  môže dôjsť aj k infekciám kože a mäkkých tkanív, zápalu pľúc, k problémom s centrálnou nervovou sústavou a ďalším poruchám. Najmä pre tehotné mamičky a novorodencov môžu byť ovčie kiahne extrémne nebezpečnou chorobou s fatálnymi následkami.

Zdanlivo bežná choroba, poviete si. Veď ovčie kiahne mal väčšinou každý. Ročne postihne na Slovensku viac než 15 tisíc detí do 6 rokov, ktoré sú vyradené až na mesiac z kolektívu.

Ovčie kiahne sú vysoko nákazlivé vírusové ochorenie. Najčastejšie postihuje deti medzi jedným až piatym rokom života. Inkubačná doba choroby je 14 – 21 dní.

Charakterizuje ich prudký nástup choroby, keď sa postihnutý vysype vyrážkami na niektorej z častí tela a zároveň sa dostavia horúčky, ktoré môžu byť až do 39°C.

Vyrážky sa postupne objavujú po celom trupe, na tvári a vo vlasovej časti hlavy. Prechádzajú viacerými štádiami, aby sa nakoniec zmenili na chrastičky a zahojili sa v priebehu troch týždňov až mesiaca. Samotná varicela sa nedá liečiť, môžete len zmierňovať nepríjemné príznaky, ktoré ovčie kiahne sprevádzajú.

Dieťa po prvom roku stále častejšie vyžaduje kontakty s ďalšími deťmi. Je to veľmi dôležité, pretože práve v tomto období si rozvíja svoje sociálne zručnosti. Ale zároveň sa stále viac sa dostáva medzi cudzích ľudí a je stále častejšie vystavované aj potenciálne novým choroboplodným zárodkom.

Kým pre deti ovčie kiahne iba nepríjemnou chorobou, ktorá ich vyradí z kolektívu na niekoľko týždňov, pre dospelých, ktorí ju neprekonali v detstve, sú nebezpečným ochorením. Komplikácie u dospelých sa prejavujú najmä v podobe varicelovej pneumónie (zápal pľúc) alebo v podobe encefalitídy (zápal mozgu). Nebezpečné sú ovčie kiahne aj u tehotných žien, pretože môžu mať pre plod fatálne následky, alebo môžu vážne poškodiť dieťa.

Na ovčie kiahne by si preto mali dať pozor najmä mamičky, ktoré majú malé dieťa a chystajú sa alebo čakajú ďalšie dieťa a pritom neprekonali ovčie kiahne.

Dnes už je na Slovensku k dispozícii vakcína, ktorá je určená pre očkovanie najmenších detí vo veku 15. až 18. mesiacov. Je však výlučne na zvážení každého rodiča ako sa v súvislosti s ovčími kiahňami rozhodne.

Ovčie kiahne (varicela)
Prečítajte si tiež:

Ovčie kiahne (varicela)

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: