Otcovstvo je úloha na celý život

redakcia | 27. február 2017
Otcovstvo je úloha na celý život

Aj keď ešte nie ste otcom, je veľmi pravdepodobné, že vás raz táto úloha neminie.

Raz bude na vás drobný anjelik, ktorého gény budú spolovice vaše, zároveň s vdychom prvého dúšku vzduchu kričať univerzálnym jazykom všetkých dojčiat: „Som tu a dajte mi najesť!“ A vaša žena, ktorá mu deväť mesiacov poskytovala pohodlné lôžko a plný servis, mu bude obstarávať čoraz viac potravy (rozumej: materského mlieka) a vy... No áno, a čo vy?

Aká je vlastne úloha otca dnešných dní? Je jednoducho v tom, že mesiac čo mesiac budete domov nosiť veľkú výplatu, až kým vaše dieťa neopustí rodné hniezdo? Alebo je toho omnoho viac? A čo potrebujete o tom vedieť? Ako to zmení váš ďalší život?

Rozhodnutie stať sa otcom dobre zvážte

Nedávno som stretol svojho dobrého priateľa, ktorý mi hovorí: „Budeme mať dieťa.“ Odpovedal som mu: „Tak to musíš byť veľmi šťastný.“ Nebol. Na prvý pohľad bolo vidieť, že bol ohromený zodpovednosťou a začiatkom konca celého príjemného života.

Z jeho nostalgického smútku som pochopil, aké myšlienky mu víria hlavou - už žiadny „pondelňajší nočný futbal“,  dlhé bicyklové túry, každoročné splavovanie rieky so starými kamošmi.

Snažil som sa mu vysvetliť, že nemá pravdu. Je povinnosťou otcov, aby si zachovali tieto dlhoročné zvyky, ktoré im prinášajú radosť!

Nešťastný otec nemôže byť jednoducho pre svoje deti perfektným otcom. Dieťa od vás nechce, aby ste kvôli nemu menili celý svoj život a stratili vlastnú identitu.

Každý nastávajúci otec tento tlak pociťuje. Nepodľahnite falošnému výberu. Rozdeľte si svoj voľný čas medzi rodinu a vlastné záujmy a dodržiavajte to. Potrebujete svoj „priestor na hranie“ rovnako ako dieťa. Potrebujete byť sám sebou.

Prečítajte si: Pomoc! Moja žena je tehotná!

Ale tiež myslite na to, že i vaša žena potrebuje svoj priestor. A vy nemáte naň právo, ak rovnaké právo neumožníte jej. Ísť von z domu a robiť veci, ktoré robiť chcete, nie je luxus, ale nevyhnutnosť.

Poproste o pomoc rodičov, súrodencov, priateľov, nájdite si občasnú opatrovateľku. Uvedomte si, že odísť prvý raz z domu je veľmi ťažké – a potom to urobte. Vyhraďte si čas i na to, aby ste mohli byť spolu iba vo dvojici.

Mať dieťa je veľká zodpovednosť, ale nechcite, aby bolo bremenom a príčinou veľkých obetí. Dieťa predsa nie je dôvod, aby ste prestali snívať o vlastnej hudobnej kapele, vlastnom podniku alebo o výstupe na Mount Everest. Dieťa je „iba“ veľký motivátor, ktorý vám pomáha myslieť na naozaj dôležité veci.  

Prečítajte si: Milostný život po svadbe alebo ako to nemá vyzerať

Pri premýšľaní nad pohlavím dieťatka počítajte s obidvoma možnosťami

Nepochopte ma zle, malé dievčatká sú úžasné. Mal som iba na mysli jeden neodškriepiteľný fakt. Šanca na to, či budete mať chlapca alebo dievča je asi 50 : 50.

 

Keď však muži myslia na to, že budú mať dieťa, v ich predstavách je to vždy chlapec, s ktorým sa hrajú futbal alebo boxujú. Určite nemyslia na to, ako sa budú hrať s rozkošným dievčatkom s Barbie.  Prepáčte nám to, ženy, ale tak to je.

Je isté i to, že muž bude ľúbiť dcérku rovnako, ako keby mal syna. Bude mať jediný problém  – ako byť dobrým otcom dcére?

Je to veľmi jednoduché – robte s ňou veci, ktoré ste v jej veku chceli robiť vy. A nezabudnite, že pre dievčatko je otec veľmi dôležitý práve pre jeho mužský pohľad na svet. Vďaka nemu sa učí komunikovať s mužmi a o niekoľko rokov bude vlastnosti a správanie otca podvedome hľadať vo svojom budúcom partnerovi. 

Prečítajte si: Otcovia a dcéry

Pohlavie v prvých rokoch života nehrá žiadnu úlohu – bábätká a batoľatá rovnakého pohlavia majú presne tie isté záujmy. Tak, ako by ste sa hrali so synom, tak sa hrajte s dcérou. Okolo dvoch – troch rokov majú všetky deti bez rozdielu pohlavia veľké potešenie zo zápasov s otcom a z naháňania lopty.

Až potom, keď bude vaše malé dievčatko staršie, začne sa viac podobať mame a zaujímať sa o ženské veci. Ale práve teraz je vaša úloha mimoriadne dôležitá. Vy ste ten, čo by ju mal viesť k pohybu a športu.

Pokojne hrajte spolu futbal, zápaste, učte ju základom karate alebo kick boxu. Možno vám raz za to bude veľmi vďačná. Hrajte s ňou softbal, basketbal, veďte ju i ku klasickým športom – tenisu, volejbalu, plávaniu, lyžovaniu, bicyklovaniu.

Najľahší spôsob, ako nadviazať spojenie s dcérou, je – pozvať ju do vášho mužského sveta. Naučte ju hrať šach či poker, ukážte jej, ako sa hrajú kolky, zoberte ju so sebou do obchodu s hardvérom, automobilovými súčiastkami či pomôckami pre domácich majstrov. Ukážte jej, ako používať počítač, choďte s ňou na motokáry, futbalový zápas alebo ju zasväťte do sveta F1. 

Ženy vám to potvrdia: Detské hry s mamou boli určite pekné, plné pohody – a zabudnuté. Chvíle strávené s otcom boli vzrušujúce, plné dobrodružstva – a nezabudnuteľné.  

A čo ak vám vaša dcérka bude na oplátku chcieť ukázať svoj svet bábik a šatočiek? Buďte gavalier a aspoň na chvíľku predstierajte záujem. Bude to navždy vaše malé dievčatko.

Pri výchove svojich detí sa vyhnite chybám, ktoré robili vaši rodičia

Je to otázka, ktorá trápi mužov, ktorým sa otcovia venovali veľmi málo alebo vyžadovali tvrdú disciplínu. Ale inak vo všeobecnosti – muži sú k svojmu otcovi kritickejší ako k mame alebo ako ženy k svojím rodičom.

Predstavte si, že počas vašej kariéry pracujete iba pod samými zlými manažérmi. A potom sa stanete manažérom vy. Ktorý vzor či príklad sa budete snažiť dosiahnuť? Nie je to problém toho, či váš otec bol dobrým alebo zlým otcom  – ale jednoducho to, čo ste zažili, máte naprogramované.

Ale na druhej strane, ak budete myslieť na to, že sa nechcete podobať na svojho otca, ste na polovičnej ceste splniť tento cieľ.

Prečítajte si: Aký typ otca má vaše dieťa?

Vyberte si vzor správania, ku ktorému sa chcete v úlohe otca priblížiť

Možno ste mali trénera, ktorý bol zhovievavý k vašim nedostatkom. Možno ste mali suseda, ktorý vám ukázal, ako vymeniť pneumatiku, alebo strýka, ktorý sa zaujímal o to, čo ste hovorili. Ak trochu zalovíte v pamäti, určite nájdete osobu mužského pohlavia a vybavíte si situáciu, v ktorej na vás zapôsobila. Áno, je to malá lesť, ale čo iné v tejto situácii zostáva?

Veľa otcov si myslí, že prísnymi pravidlami a tvrdou disciplínou vychovajú dobrého človeka. Títo muži podobnú výchovu zažili sami na sebe od svojich otcov. Možno otca v detstve neznášali, ale dnes majú pocit, že vďaka jeho prísnosti sú z nich čestní a dobrí ľudia a táto metóda funguje.

Nie je to pravda. Len títo v detstve bití otcovia možno nevedia, že i demokratickou výchovou založenou na vzájomnom rešpekte možno vychovať dobrého človeka. A navyše takého, ktorý ich bude mať rád.   

Prečítajte si: Jedna facka ešte nikomu neuškodila. Naozaj?!?

Prítomnosť pri pôrode zvážte. Malo by to byť vaše slobodné rozhodnutie

Z vlastnej skúsenosti – bol som pri narodení mojich dvoch detí, ktoré sa narodili s odstupom pätnástich rokov a patrilo to k najúžasnejším zážitkom v mojom živote. A to sa ako zahraničný reportér veľkej americkej televízie nemôžem na nedostatok extrémnych zážitkov sťažovať.

Pred tým, ako sa na pôrode zúčastníte, by ste si mali byť vedomí toho, že príroda môže zmeniť vaše plány. Musíte byť otvorení všetkým možnostiam.

A mali by ste byť dostatočne poučení o pôrode, aby ste v kritických situáciách vedeli s lekárom diskutovať namiesto vašej ženy, ktorá to v tom momente nedokáže. Musíte jej pomôcť, byť jej advokátom a sprostredkovať jej želania.  Pre ňu je to naozaj veľmi náročná práca, preto nečakajte, že jej pomôžete iba žartovaním a obveseľovaním.

Zúčastňujte sa na ňom spolu s ňou tak plnohodnotne, ako len môžete, a dodávajte jej silu a odvahu. Obdobie tehotenstva, pôrodu a raného materstva sú pre vašu ženu tie najúžasnejšie zážitky, aké kedy bude mať. Nesplň túto skúšku, a nikdy ti nebude odpustené, nestihni to – a ona ti to nikdy nezabudne.

Keď príde deň pôrodu, pamätajte na to, že musíte byť jej otrokom rovnako ako veliteľom. Vašou úlohou je zamestnať ju inými myšlienkami a odpútať jej pozornosť od kontrakcií, keď sa stanú intenzívnejšími. Vaša hlavná úloha je v správnom mixe nežností a citovej zaangažovanosti.

Ale keď vám ona povie, aby ste odišli – odíďte, a keď vás vzápätí na to privolá, priskočte a spýtajte sa, čím môžete pomôcť. Žena má skutočne veľké bolesti a nie je tu priestor na to, aby ste sa urážali alebo boli samoľúbí. Ale, ona, ona môže byť v tejto chvíli jedno alebo druhé – a pokojne ešte niečo horšie – a vy to musíte brať s úsmevom.
 
Buďte pripravený na všetko, pretože pôrod môže byť dramatickým a extrémnym zážitkom a ak aj všetko prebehne v najlepšom poriadku, vaše dieťa príde na svete celé zakrvavené.

Ale neviete si predstaviť, čo cíti muž, keď tesne po pôrode drží svoje dieťa na rukách. To je moment, ktorý vymaže z pamäte všetky predchádzajúce nepríjemnosti a nepohodlie.

Prečítajte si: Otestujte sa: Aký ste otec?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: