Odborníci varujú: Pozor na STRES!

Redakcia | 26. august 2017
stres, výchova, deti

Stres je diagnózou modernej doby. Valí sa na nás zo všetkých strán. Viete, ako sa mu vyhnúť?

U mnohých dospelých je stres každodennou súčasťou života. I keď sa to možno na prvý pohľad nezdá, stres vplýva nielen na nás, ale môže mať negatívne účinky aj na naše deti.


Odborníci po rokoch štúdií odkazujú, že deti možno časom na negatívne či stresujúce detstvo zabudnú, ale ich telo si ho dobre zapamätá. V dospelosti im to pripomenie zvýšeným rizikom srdcových chorôb, metabolických porúch či cukrovkou.

stres, hádky, deti

Stres a jeho vplyv na zdravie

Dokazuje to aj výskum britských kardiológov, ktorý sa začal v roku 1958 a pokračoval aj ďalšie desaťročie. Vedci zistili, že ľudia, ktorí v detstve trpeli stresom aj napriek tomu, že v dospelosti viedli relatívne pokojný život, viditeľne častejšie trpeli civilizačnými chorobami ako tí, ktorí mali pohodové detstvo.

Prečítajte si: 10 spôsobov ako minimalizovať stres

Pohodové detstvo a jeho vplyv na vývoj dieťaťa

Pohodové detstvo je pre zdravý vývoj veľmi dôležité. Podľa slov spoluautorky americkej štúdie, Ashley Winningovej z Harvardu, nie je prekvapivé, že najhorší zdravotný stav mali tí zo 6 714 zúčastnených, ktorí boli stresu vystavovaní permanentne v detstve a aj neskôr v dospelosti.

stres, dieťa, rodičia, výchova, vyhnúť sa stresu

Čo ich ale zaujalo, bol fakt, že s podlomeným zdravím bojovali aj tí, ktorí prežívali stres najmä v detstve.

 

Na záver neprehliadnite:

Náš spoločník stres

Dýchajte zdravo

Stres ničí aj mäso!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: