Od septembra prvákom? Len žiadnu paniku!

PaedDr. Dagmar Baluchová | 11. august 2017
Od septembra prvákom? Len žiadnu paniku!

Chystáte sa do prvej triedy? Premýšľate, ako ešte svojho prváčika na školu pripraviť? A vôbec, treba mu „cestičku vydláždiť“ alebo ho radšej „rovno hodiť do vody?“ Čo mu chystať na desiatu, kedy budíček, aké oblečenie, naučiť ho adresu...? Vy máte otázky, my odpovede. Zn. Len žiadnu paniku...

Zariaďujete izbičku pre prváka? Poradíme vám!

Nechceme strašiť, veď sú ešte prázdniny. Ale poznáte to, šťastie praje pripraveným... Preto si pokojne ďalej užívajte so svojou rodinkou leto, no v hlave už kujte „plán“.

Predsa len, po bezstarostnom období v škôlke a letnom režime zvládajú mnohé deti nápor, ktorý v škole nastane, ťažko. Ak máte dieťa iba jedno a všetko sa upne naň, ešte sa to dá. Ale ak máte „rôznu kombináciu“, napr. bábätko + škôlkar + školák, alebo škôlkar a dvaja školáci – v septembri bude u vás „veselo“.

Dieťa na nástup do školy pripravte vopred

Odborníci odporúčajú aspoň 2 až 3 týždne pred začatím školského roku postupne začať s prípravou. Tá zahŕňa školskú aktovku, pomôcky, ako i nastavenie režimu dieťaťa. Čo teda robiť?

Mnohí prváci, najmä tí, ktorí neradi kreslia, majú v škole často unavené ruky a nesprávny úchop ceruzky či pera. Je preto vhodné, ak s dieťaťom začnete viac kresliť, vyfarbovať a dbajte aj na správny úchop – dieťa by malo držať pero alebo ceruzku palcom a ukazovákom a písacia pomôcka by mala byť položená na prostredníku.

Podporujte tvorivosť dieťaťa a uvoľnenie ruky. Poslúžia vám k tomu farbičky, farby, papier, nožnice. Pri všetkom tom sa dieťa naučí veľa vecí – strihať, kresliť, obkresľovať, ale aj vidieť veci v priestore, vytrvať v procese tvorby od začiatku až do konca a tiež obsedieť pri práci.

Pravdou je, že s tým majú mnohé deti problém. Predsa len, v škôlke sedeli za stolom minimálne, viac sa hrali na koberci, vonku. V škole musia denne stráviť na stoličke niekoľko 45-minútových hodín a to nie je ľahké.

Preto trénujte s dieťaťom prácu v priestore, za stolom a na stoličke. A nezabudnite každý výtvor aj oceniť a spoločne zhodnotiť.

Prečítajte si: Nerobme z písania strašiaka: Ako podporiť písanie už v predškolskom veku?

Podporujte u prváka jeho záujem

Prváčik by už mal na začiatku školského roku poznať niektoré písmenká a aspoň svoje meno by už mohol vedieť napísať.

Podporujte preto uňho záujem o čítanie, čítajte spolu rozprávkové knihy, encyklopédie atď. Uvidíte, ako sa mu doslova otvorí svet, keď začne čítať nápisy vonku na budovách, v televízii atď.

Zásady správneho písania, ktoré by rodičia mali poznať

Tip autorky:

Výbornou pomôckou na naučenie sa písmeniek je pexeso. U mojich detí (pozn. autorky článku) to zafungovalo dokonale. Nájdite v papiernictve, alebo si vyrobte s dieťaťom sami písmenové pexeso. Ku každému písmenku priraďte malý obrázok zvieratka alebo veci (napr. ž – žaba, l – lopta), alebo vystrihnite iba samostatné písmenká. Pexeso môžete využiť aj inak – povedzte dieťaťu slovo a pomôžte mu ho vyskladať. Začnite krátkymi slovíčkami (pes, les atď.). Uvidíte, dieťa sa rýchlo „chytí“ a po čase si bude pamätať stále viac písmen a lepšie porozumie tvorbe slov.

Čo treba nacvičiť ešte pred prvým dňom v prvej triede?

Sú veci, ktoré by bolo vhodné s dieťaťom prebrať, hoci je skutočne na vás, či ho „hodíte do vody“ a až v septembri pochopí, o čom škola skutočne je.

Ide napr. o ranné vstávanie – môžete si vyskúšať pri nejakom výlete, za ako dlho sa vám podarí vstať, vychystať sa a odísť. Pre mnohé deti je to skutočne problém, najmä ak do škôlky mohli prichádzať neskôr.

Príprava oblečenia – zvládne si drobec sám vybrať veci zo skrine a aj si ich obliecť? Skúste si na rôzne príležitosti vyskúšať rôzne outfity, učte deti ladiť si oblečenie.

Nech si postupne samo nachystá tričko a k nemu ponožky atď. Ideálne je oblečenie do školy chystať si večer. Ráno to podstatne skráti čas a ak sa parádnica či fešák nevedia rozhodnúť, večer je na to viac času.

Školáci by už mali doma pomáhať. Ak sa vaše dietko doposiaľ iba hralo,  s nástupom do školy by mali prísť aj povinnosti. Vyložiť riad z umývačky, odniesť smeti, povysávať a upratať izbičku, pripraviť raňajky, dokonca aj desiatu – to už 6-ročné deti zvládnu. Len im doprajte príležitosť. PS – Neobskakujte svoje deti, ľahko si na to privyknú.

8 faktorov, ktoré vplývajú na dieťa a jeho rodičov pri nástupe do prvej triedy

Prvák by mal poznať svoju adresu

Kto bude vaše dieťa vodiť do školy a kto ho vyberať? Pozná svoju adresu? Potrebuje mobil (čo na to škola)? Bude chodiť samo, či cestovať MHD? Potrebuje vybaviť preukaz?

To všetko sú otázky, ktoré by ste si mali zodpovedať. Ak bude dieťa chodiť samo, je čas natrénovať trasu, upozorniť ho na nebezpečenstvá.

Najmä vo väčších mestách však toto neprichádza do úvahy a deti musia byť do školy sprevádzané i vyzdvihované dospelým. Myslite na to aj pri plánovaní krúžkov a tréningov po vyučovaní.

Len žiadne strašenie...
Školu si netreba idealizovať. Nie je to raj, ale ani peklo. Je to realita života. Čímkoľvek sa vaše dieťa túži stať, potrebuje k tomu  školu.

Áno, deti moralizovanie nemajú rady, ale občas im nezaškodí pripomenúť, že sú si strojcami svojho šťastia. Preto sa s nimi veľa, veľa rozprávajte. Dieťa tak bude vedieť, že ČOKOĽVEK sa v škole stane, môže prísť KEDYKOĽVEK za vami a zdôveriť sa vám. A o to ide.

Čo ďalšie by ste spoločne mali zvládnuť, pripraviť, nachystať...? To všetko si môžete prečítať v našom manuáli pre rodičov (budúcich) prváčikov. Nebojte sa, s nami nástup do školy zvládnete ľavou zadnou.

Predplaťte si MAMA a ja za zvýhodnenú cenu 13,40 € (namiesto 20,40 €) do 25. 7. 2017 a môžete ušetriť až 7 €!

                                                   https://mamaaja.sk/predplatne

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: