Od ktorého týždňa začať nosiť tehotenské oblečenie?

Redakcia | 22. marec 2016
Od ktorého týždňa začať nosiť tehotenské oblečenie?

Často sa v rôznych diskusiách stretávame s mladými mamičkami, ktoré nevedia, kedy im vlastne „pristane" nosiť tehotenské oblečenie. Tak si v tom poďme urobiť raz a navždy jasno.

Každá žena počas tehotenstva priberá inak. Niektorým rastie bruško už v prvom trimestri, iná má aj v 6. mesiaci brucho ploché, ako pristávacia dráha. Najmä prvorodičky z toho dokonca často bývajú vydesené: "ako je možné, že mi ešte nerastie bruško?" Buďte za to radi – milióny žien po celom svete by si to s vami okamžite vymenili.

Univerzálna odpoveď na otázku, kedy prvýkrát siahnuť po tehotenskom oblečení, neexistuje. Proste po ňom siahnite vo chvíli, keď sama cítite, že ho potrebujete. Či už je to v 2. alebo 7. mesiaci tehotenstva. Nehľaďte na reakcie kamarátok ani závistlivého okolia – je to vaše tehotenstvo, vaše dieťa a vaše zdravie.

Aj napriek tomu si dovolíme pár všeobecných rád:

Čo sa spodnej bielizne týka, tú zmeňte pokojne hneď potom, čo sa o svojom tehotenstve dozviete. Počas gravidity by ste mali nosiť pohodlné bavlnené spodné prádlo, ktoré je oveľa hygienickejšie, než umelé materiály. Myslite totiž na to, že budete zápasiť s častými výtokmi. Odporúčame taktiež na nejaký čas prestať s nosením táng, ktoré zbytočne zvyšujú riziko prenosu infekcie z konečníka do pošvy.

Čo s nohavicami? Kým vás netlačia, noste pokojne klasické džínsy, časom prejdite na ľahšie a voľnejšie nohavice, ktoré vás nebudú obmedzovať v pohybe – skvelé sú napríklad háremové. Ako náhle už sa vám začne guľatiť bruško, sama poznáte, že klasické nohavice nevyhovujú, a zaobstaráte si tie tehotenské so zväčšeným pásom. Nie je dôvod sa ich báť, pokojne ich noste už od 2. mesiaca, ak sú vám pohodlné. Ich jedinou nevýhodou je, že na vás prezradí tehotenstvo (ak ste ho doteraz tajila).

Ako top vám počas tehotenstva najlepšie poslúžia tuniky a všeobecne dlhšie topy, ktoré siahajú až pod pás. Pokojne si v ranej fáze tehotenstva kúpte top až skoro po kolená – s rastúcim bruškom sa bude pomaly vyťahovať hore a vy ho potom môžete nosiť celých 9 mesiacov. Na voľných topoch je dobré aj to, že na vás tehotenstvo neprezradia, takže ich pokojne noste hneď od prvých týždňov. Sú totiž nesmierne pohodlné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: